tips voor Roemenië en Oostenrijk

Tips voor je reis naar Oostenrijk en Roemenië

Voor informatie over afwijkende regelgeving, overnachten en wegen en verkeer in diverse landen in Europa lees je hier meer: 
www.nkc.nl/advies/buitenland/

De reis door Oostenrijk, met of zonder tolwegen
In veel landen in Europa betaal je tol. In de link hierboven vind je per land informatie over tol betalen. 

Onder de 3500kg:
Vignet
In Oostenrijk dien je voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, S1 & B302) in het bezit te zijn van een geldig Autobahnvignet. Let op: voordat je de grens oversteekt moet je al in het bezit zijn van een geldig vignet. Je riskeert een boete van ca. € 120,- als je eerst Oostenrijk inrijdt en pas daarna een vignet aanschaft. Dit geldt sinds 2013 ook voor het stuk van de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Süd.

Vignet
In Oostenrijk dien je voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, S1 & B302) in het bezit te zijn van een geldig Autobahnvignet. Let op: voordat je de grens oversteekt moet je al in het bezit zijn van een geldig vignet. Je riskeert een boete van ca. € 120,- als je eerst Oostenrijk inrijdt en pas daarna een vignet aanschaft. Dit geldt sinds 2013 ook voor het stuk van de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Süd.

Waar is het vignet verkrijgbaar?
Zelfklevend vignet
Voordat je de auto instapt kun je het vignet al bij een van de vele ANWB winkels open. Ter plekke wordt het vignet ingeknipt op de datum dat je Oostenrijk binnen rijdt. Verder kun je bij benzinstations langs de Duitse Autobahn een vignet kopen of aan de Oostenrijkse grens.

NIEUW: Digitaal vignet
Vanaf december 2017 is het vignet ook online verkrijgbaar. Via de website van asfinag of via hun app registreer je de nummerplaat. De betaling verloopt online. De geldigheidsduur en prijzen zijn hetzelfde als bij het zelfklevend vignet. De controle loopt via nummerplaatherkenning.
(Let op: het digitale vignet is pas 18 dagen na aankoop geldig). Info over het tolvignet komt van deze site.
******

Boven de 3500kg:
In Oostenrijk koop je een vignet als jouw camper niet zwaarder is dan 3500kg. Weeg je meer dan ben je verplicht een Go-Box aan te schaffen. Die kun je met prepay laden, minimaal € 75,00 en maximaal € 500,00, of je kunt er een creditkaart ‘aanhangen’ dan hoef je je nergens meer druk om te maken. Als je prepay hebt opgeladen moet je goed in de gaten houden hoeveel piepjes er gaan bij het passeren van tolpoortjes. 1 Piepje is goed, 2 piepjes duidt er op dat je saldo lager wordt dan een bepaald bedrag. Bij 4 piepjes is er iets niet in orde en heb je 5 uur of 100km de tijd om naar een Go-Box servicestation te rijden en het in orde te (laten) brengen. Anders loop je het gevaar van een boete van € 260,00. 

Heb je prepay opgeladen dan is het tegoed maximaal 2 jaar te gebruiken. Wie na gebruik de box terugstuurt naar Asfinag of inlevert bij een verkooppunt krijgt het gebruikte tegoed terug. 

De Go-Box moet achter de voorruit worden bevestigd. Het verschuldigde bedrag wordt automatisch afgeschreven bij het passeren van een tolstation. Een Go-Box kun je aankopen bij diverse verkooppunten langs de weg voor € 5,00.  Je kunt de Go-Box ook online aankopen. Dan kun je kiezen dat je hem thuis gestuurd wilt, kosten € 5,00, of je geeft aan bij welk verkooppunt je het af wilt halen, is gratis.

De GO-Box is onder meer verkrijgbaar en op te laden bij bepaalde tankstations aan de tolwegen in Oostenrijk en in buurlanden dicht bij de Oostenrijkse grens. Een pictogram (het woord GO op een blauw vlak) geeft op borden aan bij welk tankstation de GO-Box verkrijgbaar is. Zie voor deze verkooppunten www.asfinag.at/toll/sales-outlets/ (klik op GO toll) en voor een overzicht van GO-tankstations http://maps.asfinag.at/pvis/?Anzeige=GoVertriebsstellen

Als je zwaarder bent dan 3500kg en vanaf Euro IV moet je een kopie van het CoC formulier van je camper opsturen/mailen naar Asfinag. Hierop staat de EURO-emissieklasse van de camper en het aantal assen. Dit bepaald de hoogte van het tolbedrag per km. die je moet betalen als je gebruik maakt van de tolwegen. Zo’n CoC formulier kun je aanvragen bij de camperdealer. Wij hadden het formulier al in ons bezit, zat in de map met alle papieren van de camper. 

Je kunt een Go-Box dus ook online aankopen, via deze site:. https://www.go-maut.at/portal/faces/pages/common/portal.xhtml Klik bovenin op de tab ‘Selfcare’ en dan op de knop ‘Go-direct-kunde werden’. Daar vul je diverse gegevens in, waarvan je per mail bevestiging krijgt. Later krijg je een mail met daarin inloggegevens. Eenmaal ingelogd kun je diverse formulieren uploaden, zoals het kentekenbewijs en het CoC formulier.

Hieronder een overzicht van de tolwegen in Oostenrijk. Als je op de regel onder de kaart klikt kom je op de site waar ik het van afgehaald heb, dan zie je de meest actuele kaart.

De GO-Box is onder meer verkrijgbaar en op te laden bij bepaalde tankstations aan de tolwegen in Oostenrijk en in buurlanden dicht bij de Oostenrijkse grens. Een pictogram (het woord GO op een blauw vlak) geeft op borden aan bij welk tankstation de GO-Box verkrijgbaar is.

Zie voor deze verkooppunten https://www.asfinag.at/toll/sales-outlets/ (klik op GO toll) en voor een overzicht van GO-tankstations maps.asfinag.at/pvis/?Anzeige=GoVertriebsstellen.

Kaart komt van deze website.

Nog een paar sites met info over tol in Oostenrijk: 
https://www.touring.be/nl/artikels/tol-oostenrijk
https://langsdesnelweg.eu/nl/oostenrijk/
https://www.allesoveroostenrijk.nl/praktische-info/tolwegen-in-oostenrijk/
https://wintersportoostenrijkgids.nl/zo-rij-zonder-vignet-oostenrijk/
https://www.campingtrend.nl/tol-2019-een-overzicht-per-land/

Hongarije
Het vignet heet e-vignet of e-Matrica. Het hoeft niet achter de voorruit. Registratie gaat namelijk aan de hand van je kenteken. Alle snelwegen – wegen aangegeven met de letter M en een getal – zijn tolwegen.
Er zijn vijf categorieën:
*D1M voor motoren,
*D1 voor motoren en personenauto’s met tot aan zeven zitplaatsen en niet zwaarder dan 3500 kilo.
*D2 voor personenauto’s met meer dan zeven zitplaatsen, bestelwagens tot 3500 kilo en campers (ongeacht het gewicht).
*B2: bussen zwaarder dan 3500 kilo.
*Categorie U is voor aanhangers van voertuigen uit categorie D2 en B2. Voor een aanhanger achter een voertuig uit categorie D1 hoef je geen tol te betalen. Betalen doe je bij de tolpoorten. Of binnen 60 minuten na het oprijden van de snelweg bij een grensovergang, tankstations of verkooppunten. Naar deze punten verwijzen borden met de tekst ‘vignette/matrica’. Bedenk dat het betalen met euro’s wel kan, maar vaak met hoge wissselkoersen gepaard gaat. Online bestellen kan ook.

Roemenië
Alle motorvoertuigen (behalve motoren) moeten op de doorgaande wegen (autosnelwegen A, expreswegen en nationale wegen DN) in Roemenië tol betalen in de vorm van een elektronisch tolvignet, het rovinieta. Camera’s en de verkeerspolitie controleren hierop. De boete loopt uiteen van 45 tot 1.000 euro. Een vignet voor een jaar kost 28 euro, voor negentig dagen 30 euro, voor dertig dagen 7 euro en voor zeven dagen 3 euro. Je koop het aan de grens, bij het postkantoor of tankstation. Het is ook online te bestellen.

Verder is het gewoon in de ‘relax’ stand gaan, en vooral gaan genieten van alles waarvan je genieten kunt.

Terug naar ‘Reisverhalen