Tips voor Marokko: demande

Verlenging van je verblijf na 3 maanden:
Je mag drie maanden in Marokko blijven, als je langer wilt blijven dan moet je dat ter plekke regelen. Er zijn campings waar je een maand moet staan als je wilt verlengen maar er zijn ook campings waar je 2 weken moet verblijven of 10 dagen, dat is al wat schappelijker.

Wij hebben onze verlenging geregeld in Tafraoute via camping Granite Rose. Maar de patron is een vreemde man die snel boos is om niets, alhoewel wij hem vriendelijk hebben benaderd en geen problemen hebben ondervonden met hem. Je moet in ieder geval geen haast hebben. Wij hebben op die camping buiten de muur gestaan, rechts van de camping, toch een beetje vrij.

Bij camping Tazka moet je 2 weken of 10 dagen staan (we hebben verschillende berichten gehoord) en betaal je verder alleen de kosten voor de stempels. Bij camping Tazka kun je ook rechts buiten de muur staan. 

Bij camping Granite Rose betaal je 200DH per persoon aan de patron voor het ‘regelen’ en dan de kosten voor de stempels. Een soort smeergeld zeg maar. Het is dus zeker een goed plan om bij de camping die je op het oog hebt te vragen naar de procedure en kosten, dan weet je waar je aan toe bent. Overigens is het zo dat als je bijvoorbeeld verplicht bent om 2 weken te staan dat je daar dan ook voor betaald. Als je eenmaal je papieren hebt kun je natuurlijk eerder weggaan. Die 2 weken is in principe ook min of meer smeergeld.

Wat heb je (hier in Tafraoute) nodig voor verlenging van je verblijf in Marokko met nog eens 3 maanden per persoon, kopieer alles op een A4tje zodat er ruimte overblijft voor de stempels:

-4x kopie paspoort van de pagina waar je pasfoto en gegevens staan
-4x kopie paspoort, de pagina met het nummer wat je kreeg bij de douane en het stempel met de datum van aankomst in Marokko. Deze twee kopieën mogen eventueel op 1 A4tje staan, scheelt een stempel dus ook kosten.
-4x Bewijs van verblijfplaats, dat is van een camping. (Het kan zijn dat de campingbaas zelf met dit formulier naar de gemeente gaat voor de   stempels/zegels, daar zal hij dan geld voor vragen)
-4x kopie bankpas, voor en achterkant. 
-4x kopie reçu van opname bij bank.  Deze drie kopieën mogen eventueel op 1 A4tje staan, zet eerst op de bank reçu je achternaam en volledige voornamen en je handtekening.
-8x pasfoto.
-4x formulier ingevuld voor de politie (dat formulier heet ‘demande’ en zal de campingbaas je geven). Het beste is om ze blanco 5x te kopiëren en dan apart met de hand in te vullen (blauwe pen). Dan hoeven er geen stempels/zegels op en   bespaar je de kosten ervan.

Daarmee ga je naar de municipal/gemeentehuis. Daar worden stempels en zegels op de kopieën gezet die wij dan de volgende dag weer op konden halen. Voor die kopieën betaal je een bepaald bedrag, in ons geval was dat 48DH per persoon.

Dit pakket moet bij de politie worden ingeleverd (door jouzelf of door de campingbaas), en na enige dagen krijg je die verlenging. Hoe snel dat gaat is per gemeente verschillend. Overigens komt de politie in Tafraoute e.e.a. brengen en ophalen bij de camping na een telefoontje van de patron.

Kosten (in januari 2014): Zegels en stempels 48DH pp, kopieën 1DH per stuk + de pasfoto’s waren 20DH in Essaouira, je kunt in Tafraoute ook pasfoto’s laten maken. Al met al zijn we 970 DH kwijt inclusief 8 dagen camping. dat is dan 650 DH zonder camping voor 2 personen. Dat is dan € 58,50 per 2 personen.

Een tip: als je in Marokko aankomt en geld gaat pinnen of wisselen, bewaar dan de bon (pin of wissel), er kan naar gevraagd worden bij verlenging.

Hieronder lees je wat je allemaal in moet vullen op het formulier ‘demande’ van de politie. Als het goed is krijg je die van de campingbaas.

Mocht het zo uitkomen dat je tussentijds (binnen 3 maanden) met het vliegtuig voor een heen en weertje Nederland gaat dan krijg je bij terugkomst in Marokko een nieuw visum voor drie maanden.

Hoe dat gaat lees je hier. Pagina tussentijds terug vliegen naar huis.

——
TUSSENTIJDS NAAR HUIS VLIEGEN (als verlenging van je visum)

Als je eventueel tussentijds terug vliegt naar huis dan krijg je bij binnenkomst in Marokko een nieuwe datumstempel die weer recht geeft op 3 maanden verblijf in Marokko. In feite is dit een verlenging van je visum. Hoe deze procedure verloopt kun je hier lezen.
——

VIA CEUTA (SPAANS GRONDGEBIED)
Je kunt ook naar Ceuta rijden, Ceuta is Spaans grondgebied. Je gaat langs de douane waar je je uitreis formuliertje afgeeft en de inreisformulieren van de auto. Daarvan krijg je er eentje terug de ander wordt ingenomen.

In principe kun je dezelfde dag weer terug reizen, je kunt ook boodschappen gaan doen bij de Lidl en daar overnachten of een camperplek opzoeken via de NKC app. 

Als je weer Marokko in wilt moet je een inreisformulier invullen en via de politie moet er weer een inreisformulier voor de camper gemaakt worden, die dan 3 maanden geldig is, de auto mag maximaal 6 maanden in Marokko blijven, net al jijzelf.

Dan ga je de douane door en ben je weer op Marokkaans grondgebied.

terug naar‘tips voor Marokko