Wij gebruiken komoot.nl voor wandel- en fietsroutes. Het is bijzonder gebruiksvriendelijk en met een duidelijke navigatie.
Hoe werk ik met dit programma (op laptop) en app (op telefoon):
Routes maak ik op mijn laptop, waarna ik ze in de telefoonapp download en offline zet, voor gebruik onderweg.
Ik begin de route door te kiezen of ik ga wandelen of fietsen en kies voor ‘een richting’. Daarna kies ik een startpunt, dat kan overal zijn, gekozen op de kaart of via een adres of coordinaten. Dan bepaal ik een eindpunt.
Op de kaart zie je allerlei rode icoontjes staan, dat zijn highlights, aangebracht door andere Komoot-gebruikers. Een highlight is een mooie plek of mooi gedeelte in een route. Verderop lees je hoe je zelf een highlight aan kunt maken.
Ik ga de route fijn tunen, door highlights te bekijken en op te nemen in de route. Je kunt een route aanpassen door op een pad/weg te klikken en te kiezen voor ‘opnemen in de route’, of je kunt de routelijn simpel verslepen naar een plek waar je langs wilt lopen/rijden.
Vind je een mooie highlight en wil je weten of er bestaande routes zijn die langs die plek komen: klik op het icoontje van de highlight en kies aan de linkerkant voor ‘meer details’. Daar vind je routes die langs de highlight gaan. De highlight kun je ook opslaan voor later gebruik.
Wij rijden/lopen vrijwel altijd rondes, als ik de route globaal heb bepaald zet ik ‘een richting’ om in ‘ronde’, dan sluit de route zich vanzelf.
Als je een route hebt uitgezet kun je door op de M-toets te drukken de lijn ‘optillen’ van de kaart zodat je de weg/pad eronder kunt zien. Dit is ook handig als je in bestaande routes wilt bekijken wat de ondergrond is van de weg/pad.
Je kunt de kaart omschakelen naar satelliet, hou de muisaanwijzer aan de rechterkant boven het blauwe icoontje en kies in het pop-up scherm onderin voor ‘Google Satellite’. Zo kun je goed zien wat voor weg/pad het is, en of er veel verkeer langs gaat. De Komoot kaart is gebaseerd op OpenStreetMap.
Het voordeel van de satelliet kaart is dat je daar meer paden op ziet als op de andere kaarten. Zo kun je zelf een route uitzetten middels waypoints te zetten in de ‘vrije ruimte’. Dat wordt dan gezien als een ‘segment over onbekend terrein’.
Hiervoor moet je twee punten hebben waar je een overbrugging naar wilt maken. Deze twee punten moeten opeenvolgend genummerd zijn. Zet tussen deze twee punten een nieuw punt, maar voordat je kiest voor ‘opnemen in de route’ zet je het vinkje uit bij ‘wegen volgen’. Nu verschijnt er een stippellijn, die kun je vorm geven door het te verslepen over het pad op de satelliet kaart.
De P-toets laat onder de kaart zien wat de hoogtemeters zijn, of wat voor ondergrond je tegenkomt.
Heb je de route gereed, maar wil je hem eigenlijk wel andersom rijden, dan klik je links op de twee pijltjes en voilà, de route keert om.
De navigatie via de app op onze telefoon werkt goed en duidelijk, en is in het Nederlands. We hebben de telefoon op het stuur van de fiets middels een X-grip houder, daar zijn we heel tevreden over.
Bij terugkomst van onze route, zet ik de app op pauze, voordat we het huis in stappen of met de auto wegrijden.
Thuis ga ik eerst op de telefoon de foto’s sorteren en bewerken. Daarna open ik de app en beëindig ik de route. Ik voeg foto’s toe, en beoordeel highlights en voeg ook daar foto’s toe. Daarna upload ik de route via internet om het op de laptop te kunnen bekijken en bewerken.
Op de laptop verwerk ik de route verder. Ik geef de route een naam, zodat ik later gemakkelijk weet welke route het was. Ik geef aan welke drie foto’s ik in de ‘kop’ wil laten zien. Dit doe je door met de muis boven een foto te ‘hangen’, klik daar op het rechthoekje om de foto als coverfoto in te stellen. Je kunt daar de positie selecteren waar je de foto wilt laten zien.
Ook kun je teksten toevoegen aan de foto’s. Hang met de muis boven de foto en klik op de ‘pen’, hier kun je een tekst invoegen.
Je kunt een mooie plek die je bezocht hebt tijdens een route als highlight tonen op de Komoot kaart, zodat andere mensen die ook kunnen bezoeken. Dat doe ik ook op mijn laptop. De gemaakte foto’s staan gesegmenteerd aan de linkerkant. Onder elk blokje staat de mogelijkheid om een highlight aan te maken. Je kunt ook een enkele foto als highlight gebruiken, ‘hang’ weer boven de foto en kies voor het ‘sterretje’/highlight maken.
Een highlight kan een plek zijn of een segment/deel van de route. Als je een segment selecteert hou er dan rekening mee dat er geen zijwegen/paden zijn, selecteer het tussen twee wegen/paden in.
Geef het een naam, en een omschrijving, zodat andere Komoot gebruikers er over kunnen lezen.
Wil je de route delen met de ‘wereld’, dan klik je op ‘zichtbaar voor …..’ op ‘Iedereen’.
Terug naar ‘wie zijn wij’