Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.
Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.
Woensdag 9 februari 2023: Ouzoud
We blijven nog een dagje in Ouzoud. Ik heb eigenlijk nog helemaal de Muezzin niet vermeld. Die zingt wel alle ochtenden hoor, hij roept de mensen op tot gebed. Maar dat is ‘pas’ rond kwart voor 7, dan zijn wij al wakker en ook vaak er al uit. De imam van Ouzoud kan heel mooi zingen.
Co heeft de camper buitenom schoongemaakt, dat was dik nodig. Als Co stopte om thee te drinken hoefde hij niet heel erg te kijken waar hij gebleven was. Nu glimt ons huisje op wielen weer. Verder nemen we ons gemak er van.
Donderdag 10 februari 2023: Ouzoud – Marrakech
Gisterochtend konden we niet douchen want de deurkruk was uit de deur vandaan. Doen ze waarschijnlijk zodat er niet illegaal gedoucht kan worden door niet-camperaars. Vanmorgen zat de deurkruk er ook niet in maar stond de deur open. Dus konden we even onze dagelijkse koude shotje nemen.
Naast de camper is de voederplek voor de eenden en kippen. Een mevrouw komt aanlopen met een grote bak met groenteresten. Even later zit de boel lekker en vreedzaam te smikkelen. Het is 9º buiten.
Ik ga afrekenen want we gaan verder met de reis. De camping is duurder geworden sinds 2 jaar geleden. 80DH incl. Stroom. Om 9.45uur gaan we rijden.
Vanaf de camping gaat het gelijk steil omhoog, en dan slingert de weg tussen de bergen door naar de N25. Daar slaan we rechtsaf naar Marrakech. We krijgen zicht op de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas, dat is altijd een machtig gezicht.
We komen een Renault 4 tegen, die rijden hier nog rond. Aan een huis hangt een plank met daarop een stukadoor die een afwerklaag aanbrengt op de muur. De plank hangt aan touwen die via een katrol aan twee balken vastgemaakt zijn. Verder een kniehoge plank als beveiliging en dat is dat. Het wordt wel mooi met die gele kleur. Op een rotonde zitten een paar mensen in een provisorische tent. Zal wel lekker doorwaaien zo. Want er is ondertussen een halve storm, het is een en al zand in de lucht.
We komen langs diverse scholen, en net als in Nederland zie je bij elke school een snoepkraam. Logisch dat mensen zo hun geld proberen te verdienen, maar voor de kinderen is het niet gezond.
We slaan linksaf een afsteker op naar de R208 Demnate-Marrakech. Als we door het dorpje rijden wat aan die weg ligt is er een bijzonder onoverzichtelijke bocht met daarvoor een bord ‘verboden in te halen’. Dat lijkt ons logisch. Je hebt anders wel een behoorlijke portie zelfvertrouwen nodig of een vooruitziende blik. 😉
Ik kijk in onze lijst ‘marktdagen in Marokko’ en zie dat op onze route er vandaag markt is in Sidi Rahhal. Daar zijn we al eerder een keer geweest, op de markt. Was wel erg leuk. We zijn nu al 8 dagen in Marokko en hebben nog geen markt bezocht, ook omdat we nog geen markt zijn tegengekomen.
Nu nemen we de kans waar en parkeren de camper bij het marktterrein. De gardien komt gelijk aanlopen en wijst naar een plekje verderop. Maar daar zijn hoge richels dus dat gaan we niet doen. We parkeren in het begin en gelukkig vindt hij dat ook goed, pffff.
We kleden ons winddicht aan en dat is dik nodig. Wat een wind, en ook, wat een zand. Niet alle marktplekken zijn bezet maar het is evengoed best wel druk te noemen. Bij de ingang van de markt is de bromfietsstalling. Want hoe dichter we bij Marrakech komen hoe meer brommers op de weg.
Er staat een vrachtwagentje met een onwijs hoge stapel matrassen en kussens. Ik hoop dat hij het een en ander verkoopt want wat zal hij een wind vangen als hij straks gaat rijden.
Er zijn een aantal naaimachines in gebruik, op dit soort regionale markten zie je die vaak, evenals de mobiele kapsalons.
Ook op dit soort markten vind je de poeliersafdeling, dit keer ook met kalkoenen. Ze liggen met hun nek (kop eraf) over de rand van de tafel. Dode kippen worden in heet water gedoopt en dan worden de veren eraf gestroopt, verser kan niet. Op een tafel zien we kippenklauwen liggen, ook dat wordt verkocht, om bouillon van te trekken. Niets wordt weggegooid, en zo hoort het ook.
We komen langs de ambachtsafdeling. Hier krijgen de lastdieren nieuwe schoentjes bij de smid. Onder een tentdoek zit een mannetje met zijn hand aan de trapper van een omgekeerde fiets. Die fiets is aangesloten op een blaasbalg en bedient zo het vuur om de hoefijzers te smeden. Hoe ludiek en vernuftig. Ook zijn er de gebruikelijke thee ‘salons’.
En natuurlijk heb je dan nog de groente- en fruitafdeling. Altijd een bezoekje meer dan waard. Zeker als je lekkere spulletjes wilt kopen. Het is een kleine markt maar er is van alles te koop. Alleen kunnen we nog geen munt vinden. Althans die ik de moeite waard vind om te kopen. Want wat er is ziet er niet fris uit.
Het valt me op dat er een mijnheer in een rolstoel is die van de marktkooplui dingen gratis mee krijgt. Groente en fruit en salie voor de thee. Dat doen ze goed.
Heen hadden we voor de wind maar dan heb je ook altijd een keer tegen. En dat is niet prettig met zoveel wind en zand in de lucht. Het begint al aardig te knarsen in mijn mond. We lopen terug naar de camper. Die staat naast de verzamelplaats waar de transport mixt busjes staan. Er is al het een en ander op de daken gestapeld en er stappen al mensen in. Er staat een vrachtwagen met aan de achterkant een gewone kledingkast. De kast rust op een aantal balken en is met touwen vastgesjord.
Ze zijn nog bezig om een marktkraam op te zetten. Het grote doek wat als dak moet dienen krijgen ze natuurlijk never nooit omhoog. Dat waait alle kanten op. Straks gaan ze met zeil en al de lucht in.
We gaan weer verder en rijden mensen achterop die naar huis gaan. Op de brommer en ezel moeten ze nog goed uitkijken voor de felle wind. Er waait zelfs een struik over de weg en het nodige zand.
We komen langs een tankstation en vullen de tank weer bij. Dan parkeren we de camper aan de kant om te eten. De wereld trekt aan je voorbij, het is een drukke plaats waar we staan. Ook bij het tankstation is het bedrijvig. Vooral met brommers en tractoren.
Rond 14uur komen we aan op camping Ferdaous in Marrakech. Het is aardig bezet hier met vooral Franse campers. Een enkele Duitse en Engelse camper, geen Nederlanders.
We installeren ons en pakken daarna de fiets om in het nabijgelegen dorpje Ouahat Sidi Brahim boodschappen te doen. Daar is op vrijdag en zaterdag een marktje. We willen soepvlees en gehakt hebben maar de 2 slagers nabij het marktplein zijn gesloten. Het is vrijdag, gebedsdag, misschien daarom.
We kopen groente en spreken een man aan om te vragen of hij weet hoe laat de slagers weer open gaan. Hij zegt dat er verderop in het dorp nog een slager is, met rundvlees.
We lopen met de fiets aan de hand met hem mee. Hij vertelt dat hij vrienden in Amsterdam heeft wonen, hoe herkenbaar. De andere slager is gelukkig open. De man blijft bij ons en vertaalt wat we hebben willen. Botten en gehakt met extra vet. En dat lukt, volgens het mannetje is dit een hele goede slager.
We fietsen over de weg terug want het stoof behoorlijk toen we land over zand hier heen reden.
Terug op de camping springen we nog even in het zwembad om een paar baantjes te trekken, lekker fris zo. Het is wel een chloorbad, dat is wel wat minder.
Er klinkt heel veel hondengeblaf ergens buiten de camping. We hopen maar dat het vannacht rustig is.
Het hoogste punt van vandaag was op 1127m, het laagste op 423m. Het werd 20º, de zon hebben we niet gezien.
Coordinaten van camping Ferdaous in Marrakech: N31.71987, W7.98354
Bekijk hier het filmpje van vandaag.
Terug naar 8 februari 2023 | Terug naar ‘overzicht‘ Naar ‘coordinaten‘ Naar ‘reisroute‘ | Verder naar 11 en 12 februari 2023 |