2023 Marokko 8 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Woensdag 8 februari 2023: Boukhrisse – Ouzoud

Oh, what a night it was. Overdag zie je ze niet, maar ’s nachts, dan zie je ze ook niet, maar hoor je ze des te meer. De honden van Marokko.

Bij de familie hebben ze 2 honden. Eentje aan de ene kant van het huis, ver bij de camper vandaan, die blaft zwaar. En eentje aan onze kant van het huis en dat is een felle keffer. Wat een kl…beest. Hij heeft de hele nacht geblaft. Dan rende hij naar de weg en klonk het ver weg, dan stond-ie weer naast de camper. Zelfs oordopjes boden geen soelaas. Ook de Dazer niet trouwens. En toen kwam de zware blaffer er ook nog bij. grrrr…..

Ik kon gelukkig rond 1uur mijn oordopjes zo in mijn oren krijgen dat het geluid behoorlijk gedempt werd en Co deed ze toen ook maar in. Dus konden we toch nog een paar uurtjes pakken.

We waren al vroeg op en bij de familie was nog geen leven te bespeuren. We hebben het dienblad met daarop het bord van de tajine bij de voordeur gezet met een klein bedrag als cadeau onder het bord en een briefje erbij: Shukran, merci, thank you, dankjewel erop met een hartje.

Als we onder bij de weg komen komt net de zoon aanlopen, hij gaat met de schoolbus naar school. We vragen hem om onze dank over te brengen aan de familie. Dat doet hij.

We zijn vroeg, 8.15uur gaan we rijden. Even later komt de zon boven de horizon en zet alles in een warme gloed, het gouden uurtje is aangebroken. Dat is altijd weer genieten.

We komen door Bejaad en daar komt het leven langzaam op gang. Er zijn veel mensen langs de weg en het paard-en-wagen gehalte is hoog.

Er is van alles te zien onderweg. Auto’s met koeien erop en schapen. Een vrachtwagen met staaldraad, die zie je later dan weer op de tuktuk’s maar dan in een boog, en slepend over de grond. 

Een man zet zijn fiets op de Marokkaanse manier neer, niet op een standaard maar met zijn trapper op de stoeprand, zo die staat. De vuilnis wordt opgehaald, met een vrachtwagen. We zien een heuse paard-en-wagen met aanhanger (laatste 2 foto’s).

Een mannetje heeft zijn wagen hoog opgeladen met hooi en zakken erop. Hij loopt om de wagen heen om te kijken of het allemaal nog goed zit. Hij staat op een schuine helling en het muildier heeft er een hele hijs aan om de boel op zijn plek te houden, hij heeft zich schrap gezet.

We rijden door nog 2 grote plaatsen waar tussen de auto’s en vrachtwagens de schapen en geiten lopen en paard-en-wagens. Dan komen we op de N8 die we 3km volgen voordat we linksaf gaan naar Ouzoud. Na ca. 2km begint de klim de bergen in. Met een mooie terugblik het dal in. We komen door een vallei met prachtig gekleurde bergen.

We komen aan in Ouzoud en zien dat de oude houten brug vervangen is door een brede stenen brug. We slaan rechtsaf en de gardien van camping Amalou, met strooien hoed, staat al te gebaren dat we rechtsaf zijn camping op kunnen komen. 

Ik zet het knipperlicht uit naar links, zijn gezicht betrekt maar dan zet ik het knipperlicht uit naar rechts, geintje. Moet kunnen toch?

Er staan al 7 campers, 5 Fransen en 2 Duitsers. Wij passen nog net op een plekje aan de zijkant. Niet erg, dan hebben we ruimte om straks buiten te kunnen zitten. De andere campers staan hutje-mutje naast elkaar. Even later rijden de Duitse campers weg.

Na het eten gaan we wandelen, ik heb een route uitgezet naar de bron van de rivier die overgaat in de waterval, rivier de Oussous. We lopen langs de rivier tussen de olijfbomen door. Er staan een paar koeien en ezels geparkeerd tussen de bomen en iemand is aan het ploegen. 

Dan komen we bij een oversteek aan, dat gaat middels een boomstammetjesbrug. Aan de andere kant van het water zijn allerlei akkertjes. We komen mannen tegen die het werk klaar hebben. Op een van de akkertjes zijn ze aan het bevloeien, het ziet al mooi groen allemaal.

Er is een heuse levada, afgetapt van de bron. Een mevrouw is de was aan het doen in de rivier, met nog een echt houten wasbord. Hier in Marokko gebruiken ze een speciaal wasmiddel voor koud water.

Dan komen we aan bij het spektakelstuk, de bron van de rivier. De bron zelf is ingebed door een stenen muur, het ziet er allemaal redelijk gewoon uit. Maar ja, de natuur is, naast dat het een spektakel kan zijn, ook heel gewoon.

We lopen deels dezelfde weg terug, tot aan het bruggetje waar we de oversteek hebben gemaakt. Dan volgen we het pad naar het dorp en komen naast camping Zebra bij de weg.

We steken over en dalen tussen de huizen af naar de camping. Een leuke wandeling en wel lekker om weer even de benen te strekken, na een paar dagen zitten en reizen.

Er is nog een Franse camper bijgekomen. Het is nog een beetje druk op de parking maar tegen 19uur is de rust wedergekeerd. De ‘normale’ toeristen zijn terug naar hun hotels in Marrakech. 

We pakken een douche, die is echt op zijn Marokkaans. De douchekop zit hier dan wel aan de muur vast maar op borsthoogte. Hij is wisselend heet en koud, en iets daar tussen in. 

Coordinaten van camping Ouzoud in Ouzoud: N32.01394, W6.71756

Het laagste punt vandaag was op 393m, het hoogste punt op 1041m. Tijdens de rit kwam de temperatuur niet boven de 16º uit, vanmorgen bij het opstaan was het 7º. De wandeling vanmiddag konden we lekker in korte broek doen.

Bekijk hier het filmpje van onze camperroute.


Terug naar 7 februari 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 9 februari 2023