2023 Marokko 8 april

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Zaterdag 8 april 2023: Le Bettaix

Het is -3º als we opstaan en kraakhelder. Kijk, zo zien we het graag, ideaal skiweer. Gisteren is er een laagje verse sneeuw gevallen. In Le Bettaix is het alweer verdwenen maar boven zal het er nog zijn.

Om kwart voor 8 komen we aan op P4 in Val Thorens, we installeren ons boven aan de parkeerplaats en creëren ons eigen terras. Het zonnepaneel gaat naar buiten want de accu staat nog maar op 50%. De koude nacht eist zo’n 16% van de energie dus kunnen we weer wat gebruiken.

We lopen naar de kassa van de Cairn lift om skipassen te kopen. Een vriendelijke dame helpt ons. Co zegt tegen haar, je lijkt het wel koud te hebben. En dat klopt, ze heeft het heel koud. Vanwege de hoge energieprijzen mag de verwarming niet aan, het is 15º bij haar binnen in het kantoor. Hoe verzin je het, ze verdienen hier goud-geld aan de verkoop van de skipassen en dan moet het personeel in de kou zitten. Belachelijk.

Het wordt allengs drukker op de parkeerplaats en we zien heel veel auto’s en bussen omhoog rijden naar Val Thorens zelf. Maar er komen ook heel veel auto’s en bussen naar beneden, op weg naar het dal en huis. Het is wisseldag in het skigebied. En dat merken we als we tegen half 10 gaan skiën, het is rustig bij de liften en op de pistes. 

Het zonnetje schijnt vrolijk op onze bol maar in de lift doen we toch de capuchon op, de wind en lucht is koud. Niet erg, het is verder heerlijk skiweer. 

Het is 4 jaar geleden dat we de laatste keer hebben geskied maar het gaat meteen als vanouds, of we niet weg zijn geweest. Er is zon en goede sneeuw, 2 belangrijke ingrediënten voor een heerlijke skidag.

We ‘doen’ een piste Christine genaamd. Vroeger toen we met mijn ouders gingen skiën zei mijn vader altijd: We gaan Christine een beurt geven. Dus deze piste dragen we altijd op aan hem, haha. We appen een fotootje naar mijn broer, die was hier hier in januari met zijn gezin. Toen stuurde hij ons een plaatje van Christine.

Met Komoot kunnen we alpine skiën instellen als activiteit. Dat is wel leuk. Als ik later terug kijk zie ik dat we in de ochtend 31.7km hebben gedaan waarvan 21.9km werkelijk geskied. De rest 9,8km ging op aan de liften. We hebben 2900 hoogtemeters gemaakt.

Onder de middag zitten we op ons eigen terras en genieten van de zon. Het gaat best wel hard hier op 2080m hoog, dus maar niet te lang onder die gouden bol.

Om 14uur gaan we weer een rondje maken, het is nog steeds heerlijk rustig. We gaan naar het bijna hoogste punt van het gebied. De Cime Caron brengt ons naar 3000m hoogte. Wat een uitzicht heb je hier naar alle kanten. Er komt wat bewolking opzetten, eerst aan de randen van de bergen maar later verbergt het ook gedeeltelijk de blauwe lucht en helaas ook de zon.

We hebben de GoPro meegenomen om wat te filmen maar door de koude zegt de accu al snel bekijk het maar. Oh, dat valt tegen. De 2 beeldjes die we hebben kunnen maken zijn best wel leuk. Wat een kwaliteit komt er uit dat kleine apparaat. Het verbaast ons elke keer weer, de stabiliteit van het beeld ondanks dat je zelf veel beweegt.

Even na 4uur zijn we weer terug bij de camper en nemen onze rust. De benen zijn het niet gewend meer, het dansen door de sneeuw, ze moeten hard werken. En we zijn allebei 4 jaartjes ouder dan de laatste keer, de knieën protesteren een beetje.

We eten op de parking, om half 8 betaal ik de parkeerkosten van € 6,00 en dalen we af naar Le Bettaix voor de nacht. Op de hoogte van Les Menuires zie je alleen nog sneeuw op de pistes en smalle stroken die naar de liften onderin het gebied gaan. In deze tijd van het seizoen moet je echt hoog in een gebied zijn voor goede sneeuw.

De eerste dag was erg leuk, het ging wel lekker zo het skiën. Het was weer genieten. In de middag hebben we 15.6km geskied, 7.6km met de liften. We hebben 2500 hoogtemeters gemaakt.


Terug naar 7 april 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 9 april 2023