2023 Marokko 6 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Maandag 6 februari 2023: Fes – Azrou

Het is best wel een mooie camping, je moet er denk ik alleen niet zijn met nat weer, dan kon het nog wel eens een vieze boel worden. Maar het is rustig gelegen, het sanitair ziet er prima uit, en de douche was lekker heet (en daarna ijskoud). 😉

Om 10uur gaan we rijden. In Fes komen we langs een Maroc telecom. We hebben nog een sim kaartje van 2 jaar geleden en denken dat die niet meer actief is. Dat willen we laten checken.

We komen binnen, er staat een mevrouw achter de balie. In het kamertje achter haar horen we een baby huilen. Als ze gereed is met de man die voor ons is loopt ze naar achter en komt met een baby jongetje op haar arm terug.

We leggen uit wat we graag zouden willen en ze gaat voor ons aan de gang. Ze brengt eerst de baby terug naar achteren maar die begint gelijk weer te huilen. Co zegt, geef hem maar aan mij, en dat werkt. Haha

Het kaartje is inderdaad verlopen. Ze zegt dat je 1x per 6 maanden moet  opwaarderen, anders vervalt het kaartje, ondanks het op naam gestelde papier. Het klopt niet helemaal, want toen wij in 2018 naar Marokko gingen, na in 2017 er niet geweest te zijn, konden we zo weer ons kaartje gebruiken. Maar niet langer getreurd, we kopen een nieuwe simkaart, en gaan die straks vullen via Xoom.

Wij bedanken haar voor haar hulp, en zij bedankt Co voor het oppassen, allemaal weer blij.

We gaan vandaag naar Azrou, via ‘kleine’ wegen, P-wegen. Eerst nog verder door Fes, in dit gedeelte is de weg weer knudde, er zijn hier en daar wat kwaliteitsprobleempjes, ahum. 

We komen langs een plek waar normaal gesproken geoogste groenten schoongemaakt worden, nu even niet, er is niemand. Nu kun je goed het water zien wat ze gebruiken voor de schoonmaak. Ik denk dat wij een volgende keer liever wortelen kopen met prut eraan. (Zie 2e foto)

Ook het eerste deel buiten Fes is niet al te best, rustigjes aan maar. Daarna wordt het goed, wel smal met rafelrandjes. Vlak voordat het smalle gedeelte begint zie je het asfalt heel breed zijn en dan, bof, opeens smal (laatste foto). Eén wiel in de kant bij tegenliggers, alhoewel er ook al veel zijn die zelf de kant in duiken, shoekran.

Er is een huis in aanbouw, de werkers kunnen zowat niet in het huis komen omdat er zoveel stutten staan. We komen door een deel waar het rammelt van de stenen en grote keien. Hele muren rijden we langs. Wat een klus zal dat geweest zijn om de landerijen vrij te maken van al dat geweld. 

We zien hier steeds meer tractoren in het land aan het werk, het zijn dan ook grote percelen. We komen weer in uienland, de uien zijn geoogst en liggen nu te drogen op steenstapels. Over de uien komt dan een laag stro en daarover plastic. Deze uienstapels zijn van de communes. Er worden al uien klaargemaakt voor de verkoop.

Hoe dichter we bij Ifrane komen, hoe hoger de hoogtemeters. De temperatuur wordt lager, maar dat is buiten. Achter het raam in de zon is het nog best wel warm. We rijden veel met het raam open.

Dan zien we de eerste sneeuw in de kant. En later in de schaduwkanten op de weg. Wat heel vervelend is hier, de bomen groeien steeds meer over de weg, het wordt tijd dat ze gaan snoeien, want bij een tegenligger moet je dus gewoon in de rem. Het wordt te smal.

Via de N8 komen we aan bij camping Amazigh. Er staat een andere camper, een Duitse, maar die gaat weg als wij parkeren. 

Na het eten pakken we de fietsen uit de garage want we moeten even geld tanken in het dorp. Het bergje af gaat wel lekker zo. Straks moeten we wel alles weer omhoog. 

Bij de bank trek ik geld uit de muur en ga dan naar binnen om wat biljetten om te ruilen voor muntjes, dat is af en toe wel handig, om wat kleingeld te hebben.

We lopen door de medina, daar zijn we eigenlijk nog nooit geweest, het ziet er wel mooi uit. Er zijn een paar mooie muurschilderingen. De winkeltjes gaan net weer open.

Als we terug komen op de camping is er een andere Hollandse camper bijgekomen. We gaan lekker in het zonnetje zitten bij het sanitair gebouwtje, daar zitten we uit de wind. Heerlijk hoor. 

Even later komt er nog een Nederlandse camper het terrein opgereden. Als de chauffeur uitstapt zegt hij; het lijkt wel een Nederlandse enclave. ’s Avonds komt er nog een Franse camper bij. That’s it. Toen we langs camping Emiraat reden telden we daar 4 campers. Zijn de campings mooi in evenwicht.

Het zonnetje gaat rood vlammend ten onder, vastgelegd door de camera. 

Het laagste punt van vandaag was op 408m, het hoogste op 1692m. De temperatuur schommelde tussen de 12 en 19,5º, gedurende de rit. De hoogte schommelde ook nogal. Het was de hele dag een strak blauwe lucht.

Bekijk hier het filmpje van vandaag.

Coordinaten van camping Amazigh in Azrou zijn: N33.44872 W5.17042


Terug naar 5 febuari 2023
Terug naar ‘overzicht‘
Naar ‘coordinaten‘
Naar ‘reisroute‘

Verder naar 7 februari 2023