2023 Marokko 4 maart

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Zaterdag 4 maart 2023: Tafraoute

Als we wakker zijn en naar buiten kijken is het dik bewolkt maar er is goed weer voorspeld, dus daar gaan we maar van uit. We zien dat de gardien, in dit geval de ‘indiaan’ Abdellah, buiten heeft geslapen. Sterker, hij slaapt nog, is in diepe rust en hij heeft gezelschap van een hondje. We werden dus dubbel bewaakt, woef.

Om 10 uur vangen we aan met een fietstocht die voor de anderen nieuw is. Wij hebben hem 2 jaar geleden ‘ontdekt’ toen we hier in de corona-tijd waren. Het is een leuke route met zo’n 8km onverhard erin.

We fietsen voor de zoveelste keer langs de hoed van Napoleon in Aguerd Oudad en slaan linksaf richting Allmoddan, waar Soukaina woont. Maar haar gaan we vandaag niet met een bezoek vereren. Onderweg zien we weer geiten in een arganboom. Na 8km is er bij een grote steen met dorpsnamen erop een pad naar links.

Je kunt hier rechtdoor of linksaf. Rechtdoor hebben we 3 jaar geleden met Toni en Annelies gefietst, dat was behoorlijk hotsen-botsen. En er was een punt waar we de fietsen van grote keien af moesten tillen. Wie weet doen we die route nog een keertje.

We gaan dus linksaf en even verderop moeten we door een rivierbedding. 2 Jaar geleden was er nog een bypass maar die is inmiddels door het water verwoest. Afstappen en een stukje lopen.

Verder is het prima te doen, we stijgen heel gestaag en het is verder gewoon goed blijven kijken naar het pad om grote stenen te ontwijken.

Als we het hoogste punt bereiken op 1360m is er rechts een toren gebouwd van losse stenen. Links is een geitenfarm, of die nog in gebruik is?????

We beginnen aan de afdaling. Dan ga je natuurlijk automatisch wat sneller rijden, nu is het oppassen geblazen want het is behoorlijk ongelijk en hobbelig. Maar ook dat lukt. 

Onderweg komen we langs een huis met een waterput. Een ideale plek om onze meegebrachte lunch te nuttigen, lekker in het zonnetje. Het is heerlijk fietsweer. 

Het huis lijkt verlaten. Als ik door een raampje kijk is er niets te zien, zelf sta ik in de zon en binnen is het donker. Maar de telefoon brengt uitkomst. Op de muur achterin de ruimte staat met grote cijfers 2020, verder is er niet veel te zien.

We vangen weer aan en dalen verder af, met om elke bocht een uitzicht in die mooie Ammelne vallei met kleurige betonnen huizen en bruine lemen huizen, de meeste in vervallen staat.

Dan komen we bij de R105 en daarover suizen we naar beneden terwijl de leeuw goedkeurend van boven op ons neer kijkt. Wat een kleuren allemaal in het landschap het is GENIETEN met hoofdletters.

Terug bij de camper nemen we plaats onder de luifel, in de zon is het te warm, die heeft op 1000m hoogte heel veel kracht. We lezen en puzzelen wat, zo heerlijk rustig.

Om 17uur gaan we met Frank en Ria, Wobbie en Wim, Gerrie en Annie uit eten in restaurant La Kasbah. Daar is het gezellig ingericht, veel leuker dan het restaurant boven de camperplek, dat was heel kaal en sober. Het eten is heel erg lekker en ruim voldoende qua hoeveelheid. We hebben allemaal een 3-gangenmenu.

Als entree is er gekozen: harirasoep – groentesoep – salade Marocaine
Als hoofdgerecht is er gekozen: Tajine Kefta – Tajine boeuf met pruimen en amandelen – Tajine boeuf met groente – Tajine Kalia
Als nagerecht is er gekozen: yoghurt met honing – fruitsalade – sinaasappel met kaneel.

En ik kan maar één ding zeggen, iedereen heeft heeeeerlijk gegeten. Het personeel is heel vriendelijk en reageert goed op onze gezelligheid. Meer dan voldaan lopen we terug naar de campers. En weer is er een dag om, oh oh oh wat gaat de tijd toch snel.

Wat nog grappig is om te vermelden: Op het terras zaten een paar mensen die verse jus d’orange hadden besteld. Bij ons waren 4 jus d’orange neergezet en toen waren de grote glazen op. Gerrie had een jus de Banana besteld en kreeg dat over 2 glazen verdeeld, hoe creatief….

Op de terugweg komen we langs het zwembad en daar staat een groot springkasteel achter. Het is gezellig druk met moeders en kinderen, die genieten van het mooie weer en elkaar. Er rijdt een treintje rond die vol zit met kindertjes. Leuk hoor. Ze hadden misschien beter een grote speeltuin kunnen maken op de plek van het zwembad. Deze plek wordt aan het einde van de middag altijd druk bezocht.

We hebben 32.2km gefietst met 530 hoogtemeters. Tegen 14uur waren we terug, we zijn 4 uur onderweg geweest. Laagste punt op 950m, hoogste punt op 1360m.
Bekijk hier het filmpje van vandaag.


Terug naar 3 maart 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 5 maart 2023