2023 Marokko 4 april

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Dinsdag 4 april 2023: Aquouass Briech (M) – Graena (Sp)

Vanmorgen om 7uur onze tijd (6uur MAT, 8uur NL tijd) rijden we weg van de camping in Briech. We rijden via de tolweg naar de haven van Tanger Med.

Gistermiddag was er nog een aparte lucht te zien, alle vliegsporen leiden naar 1 punt. Maar opeens houden ze op, er is een raadsel ontstaan. Zal hier een soort van Bermuda driehoek zijn, maar dan in de lucht?

Onderweg zien we de zon opkomen, je ziet de zonnestralen in de lucht, mooi hoor. 

We komen door een dorpje, daar mag je vaak 40 of 60km. Er staat een bord van 40km, dus remmen we keurig af tot 40. Als we het dorp uitrijden staat er een bord ‘einde 60’, weet het nu maar. Dit zien we wel vaker. Eergisteren stonden er twee borden vlak achter elkaar, 40 en 20km. Co zegt, je mag zelf kiezen hoe hard je wil.

We naderen de noordkust en er is onlangs een boot afgemeerd want we komen volgeladen auto’s tegen, met enorme pakketten op het dak, welkom in Marokko. 

We zien de laatste dorpjes in de mooie groene valleien, wat zullen we dit missen. Net als de mensen die je overal ziet, langs de weg, bij de huizen, op de akkers, in the middle of nowhere. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn mensen. Vanmorgen even niet, het is nog te vroeg voor de gemiddelde Marokkaan. Herders met schapen zien we wel al.

Hier in het noorden komen we verkeersborden tegen met 2 talen erop, allebei niet te lezen voor ons. De onderste op het bord lijkt wel Grieks.

2x Rijden we onder een voetgangersbrug door over de snelweg. Er komen alleen onverharde paden op uit, kennelijk is het om o.a. kuddes naar de overkant te brengen. 

We komen in de haven van Tanger Med en we zijn te vroeg. Over 1,5 uur gaat het ticketkantoor pas open om de ticket om te ruilen voor boardingkaarten. 

We krijgen bij de douane een uitreisdatum in ons paspoort en bij de politie wordt een uitreisdatum geschreven op het kleine kaartje van de camper import. 

Dan nog even door de scanner. Er staan al twee Franse campers met aanhangers op. De mensen moeten er uit maar ze lopen langs de muur, daar komt ook de scan arm langs. De scanner rijdt al en ziet die mensen niet. Ze moeten zich dun maken, even de ‘dikke’ buik intrekken, die hadden ze toevallig en het hondje optillen. Gelukkig gaat het goed.

Na de scanner moeten we normaal gesproken stoppen voor controle met een hond. Maar er is niemand die ons tot stoppen maant. We rijden heel langzaam door en dan horen we een schreeuw achter ons. Achteruit dan maar. Een man komt met een herdershond naar de zijdeur. Ik open de deur, schuif onze slofjes opzij en de hond stapt binnen. De man ziet mij staan, lacht en haalt de hond er meteen weer uit, bon voyage. Zal het door mijn bevallige jurkje komen…….?

We rijden naar gate 8, werpen een laatste blik op een dorpje in het groen, hoog boven de haven, en na 15minuten kunnen we de boot op. In de tijd van binnenrijden van de haven tot dat we de boot op gaan zijn onze paspoorten 4x gecontroleerd, de tickets 3x en is er 2x een hond langs de camper gelopen.

We rijden de boot op en noteren de gereden kilometers in Marokko: 3695km in 2 maanden tijd. De boot vaart een half uur later dan gepland af, dat is niet slecht. Het is rustig water en er zijn weinig mensen aan boord. 4 campers, 1 personenwagen en een stuk of 6 vrachtwagens. That’s all. 

Gibraltar komt in zicht en even later meren we af in Algeciras. Het afrijden gaat voorspoedig, ook de douane gaat vlot en we zijn weer op Europese bodem. We zetten onze klok een uurtje vooruit, zijn we weer helemaal bij de tijd.

We gaan wat boodschapjes doen bij de Lidl en Carrefour en gaan dan op pad. Daar we willen skiën rijden we geen toeristische route maar snelwegen en tolwegen. We rijden langs de oostkust, via Granada, Valencia, Barcelona naar Perpignan. Maar nog niet vandaag hoor, het kan te gek ook.

Het is wel een leuke route maar de weg is niet al te best, wat een oplappingen zitten er in het asfalt. We rijden bovenlangs Marbella en Fuengirola en op de snelweg is het al druk. Laat staan op de weg die er doorheen gaat. We zijn zoveel drukte al een tijdje niet meer gewend. We zijn terug in de ratrace. En wat een bebouwing allemaal, het zijn denk ik alles vakantiegebouwen.

We stoppen vandaag in Graena bij een stuwmeer. Er staat een Nederlandse Carthago en een Zweeds slagschip met slide-outs. Wat we dan wel eens grappig vinden bij zulke grote campers, de meegenomen scooter staat achter buiten op een drager. Zeker ruimte tekort…..

Het is voor ons nu langer licht, ik loop nog even rond, de omgeving is best wel mooi. 

We hebben 407km gereden, het laagste punt was op 0m, het hoogste op 1360m. De temperatuur kwam niet hoger dan 22,5º, het schommelde meestal rond de 19º. Bekijk hier het filmpje van vandaag.

Coordinaten van de CP in Graena bij het stuwmeer: N37.31331, W3.25195


Terug naar 3 april 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 5 april 2023