2023 Marokko 3 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Vrijdag 3 februari 2023: Palmones (S) – Chefchaouen (M)

Het was een rommelig nachtje, maar dat kan niet anders bij zo’n druk terrein als hier. Voorheen kon je op het grote terrein voor Viajes Normandië staan, maar daar wordt nu een groot gebouw neergezet. 

We rijden om kwart voor 7 naar de Haven voor de inscheping. Het is nog behoorlijk donker, dan is de haven mooi verlicht, het lijkt wel kerstmis, zoveel lichtjes.

Het is niet druk, er staan maar weinig campers en auto’s. Om 8.10uur staan we in de rij te wachten voor de boot. Om 8.45uur gaan we aan boord. Helemaal achterin rijden we rond en weer terug naar voren. We staan tussen een heleboel vrachtwagens. Achter ons een aantal jeeps.

Om 9.40uur varen we weg, komen langs de rots van Gibraltar en zien in de verte Marokko. We komen er aan hoor.

Aan boord gaan we eerst naar buiten, de stempel van de douane kan nog wel even wachten, dat duurt altijd lang. Tegen de tijd dat we naar binnen gaan is de douane gesloten. We zien dat het erg rustig is aan boord met passagiers dus kennelijk was hij zo klaar. We informeren bij de ‘receptie’ en daar vertelt men ons dat als we de haven van Tanger Med binnenvaren de douane nog een keertje zitting houdt.

Tegen die tijd zitten we voor het kantoor op een stoel, even later komt de douanier en opent de deur. We krijgen onze stempel en even later worden we opgeroepen om naar de auto’s te gaan.

Om 11uur varen we de haven binnen en om 11.25uur gaan we van boord. We gaan door de scan en rijden verder naar de douane. Uiteraard is het even wachten en hebben we zicht op een arme drommel die van alles uit zijn auto heeft moeten halen. Boven op de auto ligt een giga pak met spullen, nog hoger als dat de auto is. Ik hoop maar voor hem dat hij het niet hoeft uit te pakken. Krijg daarna maar alles weer op zijn plek. Naast onze camper zijn ze ook aan het controleren. Daar moeten ze zelfs de kleren uit de koffers halen. Pfffff

Even later krijgen we onze papieren terug en het invoerkaartje voor de camper. Om 11.15uur rijden we weg, wat een record tijd, 40 minuten van het van boord gaan tot de weg op gaan. Toppie. Het kan dus wel.

We pakken de weg naar Ceuta om naar Chefchaouen te rijden. We rijden het liefst binnendoor wegen, maar we hebben een aantekening staan dat een stuk van die route bijzonder slecht was. Doen we dus maar even niet.

Maar de route naar Ceuta, langs de kust is prachtig. Wat een uitzichten en het licht is erg mooi en helder.

Bij het eerste het beste tankstation, net voor Ceuta, gooien we de tank vol, € 1,25 p/l (DH 1.377). Geen verkeerde prijs. Wij tanken altijd voor een vast bedrag, dan heb je geen gedoe met wisselen en teruggeven.

Het stuk langs de kust door Fnideq  naar M’Diq is niet zoveel aan. Heel veel rotondes passeren we voordat we onderlangs Tetouan rijden. We vinden het allemaal maar on-Marokkaans. Er is ook niet zoveel te beleven, er zijn weinig mensen langs de weg want die zitten allemaal in de moskee, het is vrijdag, gebedsdag.

De omgeving van Tetouan vind ik dan wel weer mooi. Al die huizen tegen de bergen gebouwd. Het licht is hier ook altijd heel sfeervol.

Dan draaien we de RN2 op naar Chefchaouen. Het eerste gedeelte is een 4-baansweg, redelijk nieuw. Dat rijdt wel smooth, en door een prachtige omgeving, wat is het Rif gebergte toch mooi.

Dan wordt de weg weer zoals we het gewend zijn, een 2-baansweg met kuilen en mensen langs de weg, de moskeeën zijn uit. Het is bijzonder groen, er wordt op akkertjes geploegd, de jeugd is aan het voetballen, geiten en koeien worden ‘uitgelaten’ en er wordt van alles vervoerd. We zien de nodige stalletjes met heeeeel veeeeel aardewerk, uien en knoflook. 

We komen aan in Chefchaouen. We waren vergeten dat je nog best wel steil omhoog gaat, zeker het laatste stuk naar de camping, een kuitenbijter. We hadden nog in gedachten om op de parking onder in het dorp te gaan staan, dat hebben we een keer eerder gedaan. Maar bij het verslag van toen las ik dat er een blaffende hond was in de nacht. En na de onrustige nacht van gisteren willen we even lekker slapen straks.

Op de camping is het retedruk, er staat een groep Fransen, als lemmingen in een ton, dicht op elkaar. Wij lopen eerst rond om te kijken waar we kunnen staan en kiezen dan een plekje uit vooraan. Als we terug willen lopen naar de camper gaat er een Franse mijnheer op dat plekje staan. Co zegt, hij wil daar ook parkeren. 

Ik loop terug en ga er ook staan, net als hij, haha. Hij kijkt ietwat boos en zegt in het Frans dat hij hier gaat staan. Ik vraag waar zijn camper is, die staat nog buiten de poort en komt net aanrijden. Ik zeg in het Engels, onze camper staat daar, binnen de poort, wij waren eerder dus wij gaan hier staan. Hij is het er niet mee eens.

Imad, de jongeman van de camping komt er bij. Hij zegt tegen de Fransman, jullie kunnen ook naast elkaar gaan staan. Co komt ondertussen al aangereden, de man gaat met frisse tegenzin aan de kant. Even later staan we op poten en de Fransman is ergens anders heen gegaan. Zo gaat dat, soms zit het mee, soms zit het tegen. Hihi

Trouwens, gisteren tijdens de rit naar Algeciras hadden we een beschermengeltje die erg zijn/haar best heeft gedaan. Een vrachtwagen voor ons had een lading boomstronken met daarover heen een net. Er kwam aan de zijkant een giga blok tevoorschijn. Die viel op de weg, stuiterde in twee grote brokken en bleef gelukkig op de andere rijbaan. Dat was echt even schrikken. Ik zag later in mijn spiegel dat de vrachtwagen gewoon doorreed en niet stopte om de boel op te ruimen. Hij wist wel wat er gebeurde want hij ging wel even langzamer rijden. Gelukkig mankeerden we niets, ook niet de personenauto die achter ons op de betreffende baan reed. Die gaf bij het voorbijrijden van de vrachtwagen met gebaren aan de chauffeur aan dat er iets van zijn wagen was gevallen. pfffff

Coordinaten camping Azilan in Chefchaouen: N35.17564, W5.26658

We hebben nog een leuk filmpje gemaakt van de rit van vandaag.


Terug naar 2 febuari 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 4 februari 2023