2023 Marokko 26 maart

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Zondag 26 maart 2023: Meknes

De nacht was wat onrustig, er reed een zware vrachtwagen langs die onder de poort doorging wat nog extra resoneerde, we waren er allebei wakker van geworden. En er waren mensen op straat die heel luid waren. Jammer, het is zo’n leuke plek hier.

Inmiddels is in Nederland de klok 1 uur vooruit gegaan. Het is op dit moment 2 uur tijdsverschil met Marokko. Wij leven daar tussen in. Als we in Europa komen zetten we onze klok ook 1 uur vooruit.

We zijn nog in Meknes, we zijn naar de zuidkant van Meknes gereden. We staan bij de Marjane/Decathlon op de grote parking. De rit door Meknes was bijzonder rustig, er was bijna geen verkeer op de weg.

Ook de parking is leeg, maar het is dan ook nog maar 9uur MT. We doen wat huishoudelijk werk, afwassen, vloer vegen en schoonmaken en ramen lappen binnen en buiten. De temperatuur stijgt al aardig en door het werk zijn we ook aardig warm aan het worden.

Na de middag laden we de fietsen uit voor een ritje door de omgeving, uitgezet via Komoot. We rijden eerst 2km langs een N-weg en slaan dan linksaf een R-weg op, die is een stuk rustiger. We dalen af een vallei in, wat is het hier toch mooi. Er is veel groen van de akkertjes en olijf boomgaarden. 

Dan slaan we linksaf een kleine weg in, wel asfalt maar ook vaak niet, wat een gatenkaas is deze weg. Dan is het onverharde waar we later op komen een stuk beter te rijden.

Het is wel weer erg mooi, campestre, met bedoeninkjes, koetjes en hooibergjes. Eenmaal komt er een hond luid blaffend achter ons aan. Oh ja, de Dazer moeten we nog even paraat hebben. Dus ik hang aan mijn broekzak.

We komen aan het einde van het onverharde en komen weer op een gatenkaas-weg en rijden tussen olijfboomgaarden door. Dan komen we bij een dorpje waar een bijzonder mooie moskee staat, je zag hem van ver al staan. 

Hier slaan we een onverharde wit-kleurige weg in, waarschijnlijk veel kalk in de grond. Ook hier komt er een hond woest blaffend naar de weg toe, ik richt de Dazer op hem en hij stopt toch ons te volgen. Of het werkt, of hij heeft ons ver genoeg van zijn erf vandaan verjaagd. 1 van de 3, haha.

We komen op een P-weg en rijden de laatste 10km naar de Marjane. Het was weer een leuk fietstochtje. We hebben 29.3km gefietst met 350 hoogtemeters. Het laagste punt lag op 410m, het hoogste op 610m. Bekijk hier het filmpje van de toer.

Met de camper rijden we 12km terug door Meknes, nu helemaal naar het noorden waar we op bezoek gaan bij vrienden, Han en Latifa. Han leest onze verhalen mee en nodigde ons 3 jaar geleden uit om bij hun langs te komen als we in Meknes zouden zijn. Dat was erg gezellig, we verheugen ons op een hernieuwd bezoek.

Onderweg valt ons op dat alle terrasjes bij de café’s en restaurants gesloten zijn, ze hebben natuurlijk geen klandizie van de Marokkanen vanwege de Ramadan.

We worden allerhartelijkst ontvangen en zitten gezellig samen buiten.  Over onze reis kunnen we niet zoveel vertellen want Han weet alles al 😉  Maar er is genoeg om over te praten. 

’s Avonds als de Allah Akbar klinkt gaan we samen genieten van een heerlijke maaltijd die Latifa heeft voorbereid. En alles smaakt heeeeeeerlijk. Shukran Latifa voor het lekkere eten.

Latifa vertelt over de borj, de achterstandswijk waar we langs gereden zijn. Als zij daar langs lopen moeten ze via de weg, de stoep is in beslag genomen door de bewoners daar. Dat hebben we gezien, er ligt van alles op, tot auto-onderdelen aan toe. Het schijnt dat na de Ramadan de overheid daar actie op gaat ondernemen. 


Terug naar 25 maart 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 27 maart 2023