2023 Marokko 25 maart

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Zaterdag 25 maart 2023: Bou Fekrane – Meknes

We hebben goed geslapen en zijn redelijk op tijd op. De stalen voordeur is nog gesloten. We eten ons ontbijt en wachten op een teken van leven. Want dat zal wel redelijk op tijd op gang komen. i.v.m. De Ramadan zal men wel vroeg eten, voor zonsopkomst. De zon kwam op om 6.21uur Marokkaanse tijd (MT) Wij leven op de NL tijd.

Even voor 7uur (MT) is Hawid daar, we wensen hem een goedemorgen. We geven aan dat we af willen reizen of we afscheid kunnen nemen van Soumya en Khadija. Als we naar het huis lopen blijkt dat de dames nog in bed liggen. Oei, hadden we dat geweten dan hadden we nog eventjes gewacht. 

We nemen afscheid met een dikke knuffel en rijden de camper achteruit om te keren. Osmane, de Engels sprekende buurjongen vraagt of hij mee mag rijden naar Meknes, hij gaat naar de universiteit. Stap maar in.

Onderweg vraagt hij hoe dat in NL gaat met studeren, wat het kost en zo. Maar daar hebben wij geen idee van, we hebben geen kinderen. Hij  vraagt of ik een zus heb, die heb ik maar ze is getrouwd. Of ze kinderen heeft, nee toevallig ook niet. Maar mijn broers wel. Oh, en hoe oud zijn die kinderen? De jongste is een meisje en is 22 jaar. En heeft een vriend, zeg ik er gelijk maar achteraan. 😉

Osmane is duidelijk aan het proberen of hij niet iets kan regelen om naar België te kunnen gaan, of Engeland, waar hij graag heen wil. Net als veel andere Marokkaanse jongeren. In Europa zien ze een toekomst voor zichzelf.

We brengen Osmane naar zijn universiteit en rijden daarna naar de CP achter de Bab Mansour, bij de Koninklijke golfbaan. We nemen even een dagje rust. Ik ben de rest van de ochtend bezig om de verslagen van de afgelopen 2 dagen af te maken en op de website te zetten. 

Ik had ergens gelezen dat er 100DH wordt gevraagd voor een overnachting maar het is nog steeds 50DH wat door de vriendelijke gardien Hischam wordt geïnd. Ik vraag of we ergens aan water kunnen komen. Hij regelt 40 liter voor ons bij de golfbaan, we kunnen zelfs meer krijgen als we willen. We betalen hem 20DH, heeft-ie een extraatje, shukran.

Het is warm vandaag en we doen niet veel. Achter de camper is de Christengevangenis en die wordt gerestaureerd. Evenals veel andere bezienswaardigheden. Eigenlijk is in de buurt van de CP alles onder constructie. Een voordeel is dat de mensen nu niet achter de campers langs kunnen lopen, dat is voor in de nacht wel prettig.

Zo rond 18.30uur lopen we naar het plein bij de Bab Mansour. Rond die tijd komt het avondleven op gang en is het altijd onwijs druk met mensen. Dan is het schuifelen door de winkelstraat. 

We komen aan bij het plein en ook daar staan allemaal afscheidingen met foto’s van Meknes erop, hier wordt ook gerestaureerd. En het is leeg, er zijn geen mensen. De marktkraampjes worden opgeruimd en als we in de straten achter het plein komen is er niemand. Alleen een hoop karton. Ja, het is Ramadan, en het is bijna etenstijd. Men spoed zich naar huis om samen met de familie de maaltijd te nuttigen. We konden het weten. Maar het is een vreemde gewaarwording, we hebben het hier nog nooit zo stil en verlaten gezien als nu.

We lopen terug naar de camper en merken dat het overal stil is op straat. 

Coordinaten van CP Bab Mansour: N33.89051, W5.56427


Terug naar 24 maart 2023
Terug naar ‘overzicht‘
Naar ‘coordinaten‘
Naar ‘reisroute‘

Verder naar 26 maart 2023