2023 Marokko 22 maart

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Woensdag 22 maart 2023: Toundoute – Agoudal

Er was een vervelende Fikkie bij de camping die zorgde voor een onrustige nacht. Maar ook dat is Marokko. Het is mooi als je geen vastomlijnd plan hebt, we hebben besloten om vandaag verder naar het noorden te reizen. Dus we nemen afscheid van de familie. Dit is toch wel een hele leuke camping hoor, je voelt je er echt heel welkom. En je kunt fantastisch fietsen hier. Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan, en die is nu gekomen.

Even na 10uur rijden we weg, bye bye, tot een volgende keer, Insjallah. In Skoura draaien we linksaf de N10 op richting Tinghir. In Kelaat M’Gouna is het vandaag de wekelijkse souk dus gaan we op zoek waar. Er lopen veel mensen een zijstraat in dus rijden wij daar naar toe. Maar daar is geen markt. Wel is er een mobiele eierverkoper en eieren hebben we nodig. Dus de koop is gauw gedaan. 

Daarna keren we om en vinden de markt verderop in een andere zijstraat van de N10. Het is gezellig druk. We kopen aardbeien, walnoten en olijven hebben we niet kunnen vinden. 

Ruim voor en na Kelaat M’Gouna (ik vind het zo’n leuke naam) is het een lange lintbebouwing en er zijn veel mensen langs de weg. Er is van alles te zien, leuk hoor.

De Dadeskloof rijden we voorbij, die doen we een andere keer, dan willen we er wat meer tijd in doorbrengen met fietsen. Nu rijden we naar Tinghir om via de Todra kloof de Hoge Atlas over te steken. Net buiten Boumalne des Dades parkeren we om te lunchen. Er staan twee NL caravans en er komt een vrouw naar ons toe gelopen, even gedag zeggen. Ze ‘volgt’ ons via de website, net als de vrouw van het andere stel. 

De rit gaat vrij snel en in Tinghir rijden we via de N12 naar de Todra kloof. Tijdens het omhoog rijden hebben we een prachtig zicht op Tinghir en de palmen oase. Een prachtige kleurencombinatie, al dat roze met groen. Uiteraard zijn ook hier veel marskramers aanwezig om hun waren te verkopen, de kloof is immers heel toeristisch.

We komen in de Todra kloof zelf, het is een drukte van belang met toeristen. Gelukkig is de weg ernaar toe eindelijk eens verbreed en met een nieuwe laag asfalt. Dat was voorheen een ramp. De kloof zelf is natuurlijk indrukwekkend. Er stroomt veel water door de rivier, dat hebben we niet vaak gezien.

De bussen draaien aan het einde van het smalle deel om en gaan dan weer terug. Wij gaan verder, en ook daar is het erg mooi, wat een wanden. In de Todra kloof wordt vaak geklommen, zo ook nu. De weg is hier wel een stuk slechter, door alles wat er met regen uit de bergen over de weg stroomt. Rustig aan dus maar.

Er is een stuwdam gebouwd en daar rijd je met een flinke omweg omheen via een compleet nieuw aangelegde weg. Voorheen liep de weg daar waar het stuwmeer nu is. Het is een mooie route met vergezichten. 

We komen door Tamtattouchte waar een aantal campings zijn maar we vinden het nog te vroeg om te stoppen.

Na Tamtattouchte is het klimmen geblazen door een kleurige omgeving met groene akkertjes. Dan komen we bij een gedeelte waar we via haarspeldbochten tot op 2660 meter hoogte rijden. Daar is een uitzicht een krater in, ook weer mooi. Er ligt zelfs een beetje sneeuw in de kant.

We gaan verder op de N12 naar Imilchil en komen langs dorpjes met veel akkertjes. Hier zijn de akkertjes duidelijk nog niet zo ver. Er is geploegd en ingezaaid er is nog weinig groens te zien.

We komen regelmatig volgepakte ezels tegen met takken er op, wat een pakketten. En een nomaden echtpaar is met hun hele hebben en houden op weg naar een nieuwe plek, net als wij. Alleen is hun wereldje iets kleiner.

In Agoudal waar de weg (onverhard) uit de Dadeskloof op uitkomt zien we een auberge/camping/restaurant/hotel Afoud genaamd. Dat lijkt ons wel wat. We rijden het erf op en ik loop naar binnen. Er komt een mevrouw aangelopen, ik groet in het Marokkaans en krijg een lach van haar. Dan komt er een man aan gelopen, de vrouw trekt zich terug. De man spreekt Engels en is duidelijk wakker gemaakt door mij.

Hij loopt met me mee naar buiten, ik vraag wat een overnachting kost. Terwijl hij uitgebreid aan zijn kruis staat te krabben vraagt hij wat we nodig hebben. Ik zeg geen elektra of water, alleen een plek. Wat wilt u daar voor hebben. Hij zegt wat jij wilt geven. Ik vraag nogmaals wat wilt u er voor hebben, het is 50DH. Prima. De man heet Ibrahim en is erg ongeïnteresseerd. Jammer voor hem, wij hebben een plekje voor vannacht, morgen gaan we weer verder.

Binnen het volgende uur komen er 6 motoren aangereden, 1 Fransman, 2 uit Andorra en 3 Duitsers. Tegen de schemering stopt er een auto met 2 Franse vrouwen. Het is kennelijk een bekende pleisterplaats.

We hebben 236km gereden. Het laagste punt was op 1234m, het hoogste op 2662m. De thermometer tikte de 29º aan. In Agoudal is het 24º en het is nu bewolkt.

Als ik naar buiten loop komen er gelijk kindertjes aan gelopen, of ik een foto wil maken van ze. En dan zeggen ze stylo, bonbon, Dirham. Non, merci.

Coordinaten van camping/auberge Afoud: N32.00672 W5.48626
Bekijk hier het filmpje van vandaag.


Terug naar 21 maart 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 23 maart 2023