2023 Marokko 2 april

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Zondag 2 april 2023: Oued Laou – Aquouass Briech

Er is een eenvoudige zonsopkomst, geen spektakel maar wel mooi. Als de zon op is baadt alles zich in een warm licht. Zo ook het witte paard van Achmed, het kleurt roze. Het is maar goed dat hij nu niet op zoek is anders zou hij het paard niet vinden……

Om 9uur gaan we rijden, we hebben het plan opgevat om van kust naar kust te rijden. Zijn we eindelijk bij de kust, krijgen we er geen genoeg van…. 20km boven Assilah is een camping bij een restaurant die ook stroom heeft. Ik wil nog brood bakken voor we overgaan naar Europa, en daar heb ik stroom voor nodig. Dus steken we dwars over.

Onderweg nemen we lifters mee, twee vrouwen met 3 kinderen. Ze zijn vrolijk en blij dat ze mee mogen. Ze rijden zo’n 6km mee, anders hadden ze dat moeten lopen. We worden hartelijk bedankt als ze uitstappen.

De weg kronkelt weer als is het een lieve lust. En wij kronkelen vrolijk mee, we moeten wel, haha. Er is van alles te zien, mensen langs de weg, op akkertjes, op ezeltjes en snoeisel torsend.

We rijden via Tetouan. In Tetouan is een wasserette die goed staat aangeschreven in Park4night. Het zal waarschijnlijk niet open zijn maar we gaan toch even kijken, het is niet zover naast onze route. En inderdaad ze zijn dicht. Coordinaten: N35.5639, W5.3614 Iemand heeft er 6 en 8kg laten wassen, met wasmiddel, en drogen voor 104DH.

We rijden over de rondweg onder Tetouan door. Het is een grote stad maar er lopen evengoed schapen kuddes rond. Ik vind het licht altijd zo mooi hier, heel helder. En dan die bergen met de huisjes er tegenaan. Het is ook een schone stad, althans hier aan de buitenkant. We zien af en toe straatvegers aan het werk.

We blijven heel lang onderlangs de stad rijden, zo lang gerekt is Tetouan. De weg is ook een hele tijd 4-baans en goed geasfalteerd. We rijden een vrachtwagen achterop waar net een man aan de achterkant op klimt. Hij rommelt wat aan een touw, kennelijk is het niet goed vastgemaakt. Hij balanceert op de klep en een kabel. Verderop balanceert een ibis op een ezel, dat is wel even wat anders, zo’n ezel heeft een brede rug.

We rijden linksaf de R417 op, qua landschap is het mooi maar we missen de reuring van dorpjes en mensen. Dat maakt het voor ons een beetje saai. De weg is slecht te noemen, niet met gaten maar vooral golvend door de verzakkingen. We dansen als het ware over de weg. Dansen vinden we wel leuk, in een danszaal maar niet met onze camper op de weg.

Dan gaan we rechtsaf de P4604 op, het asfalt is goed, af en toe een gaatje maar dat is te doen. En er is weer wat te beleven, we rijden door dorpjes en er zijn mensen in de velden. Op de weg zit een groep ibissen die opvliegt als we dichterbij komen. Ze vliegen een tijdje mee naast de camper, geeft een leuk fotomomentje.

De P4603 brengt ons naar Assilah. Hier rijden we naar de parking bij de muur. De gardien wil ons 50DH berekenen. Ik zeg dat we alleen de stad bezoeken, we slapen hier niet. Dan wordt het 30DH. Ik zeg, het is maar voor 2 uurtjes, dus dat is teveel. Het wordt uiteindelijk 20DH.

We gaan eerst eten en lopen dan het stadje in. Er zijn leuke doorkijkjes en mooie muurschilderingen. Die worden jaarlijks vervangen.

Als we in de buurt van de camper komen gaat Co alvast terug, ik loop nog naar de ‘winkelstraat’. Ik kom langs de restaurantjes waar het normaal gesproken spitsroeden lopen is. Nu is alles dicht vanwege de Ramadan.

Het is rustig op straat maar achter in de winkelstraat is de straatmarkt aan de gang. Hier is het gezellig druk. Er zitten veel vrouwen aan de kant met verse waren. Kruiden, bonen, boter, melk, groente, citroenen, aardappelen, munt en meer. Ze zijn kleurig gekleed en hebben strooien hoeden op. Ik koop een fles lébèn, aardbeien en eieren. De eieren gaan in een plastic zakje, dat is oppassen als ik straks terug loop, niet stoten en uitkijken bij tegenliggers.

Bij een vrouw zie ik mooie munt liggen, ik vraag wat de prijs is. Een jongeman neemt het over en prijst de munt aan. Ik zeg tegen hem dat ik met de mevrouw aan het handelen ben. Hij zegt dat het zijn moeder is, ik geloof er niets van. Hij zegt dat de munt 5DH moet kosten. Ik zeg dat is te duur, overal in Marokko betaal ik 3DH (het is grote bos munt). Uiteindelijk zegt hij dat is goed en loopt dan weg. 

De vrouw neemt mijn 5DH aan geeft 2DH terug die ik dan weer aan haar geef. Ze kijkt verrast maar neemt het lachend aan, ook haar buurvrouw vindt het wel leuk. Wat zoon/moeder relatie, hij is in geen velden of wegen te zien.

We rijden het laatste stuk naar camping Tahadart in Aquouass Briech, het ligt zo’n 19km noordelijk van Assilah aan de N1. Het restaurant wordt gerenoveerd, een goed plan het is toch dicht vanwege de Ramadan. Er ligt een groot terrein achter het restaurant met plekken in de zon of schaduw, middels bomen. Het ziet er allemaal netjes en verzorgd uit.

De patron vertelt dat er zomers veel Marokkanen komen kamperen met grote tenten. Die verpozen overdag op het strand. Nu zijn er campers, vandaag 6 stuks en een tentje. Er is een sanitair gebouw, je kunt je potje legen, water innemen en lozen, elektra en er is wifi. Wat wil je nog meer.

We zoeken ons een plekje in half zon, half schaduw. Er is een kraantje achter de camper met een waterslang met Gardena koppeling. We gaan de camper wassen, laten lekker al het Marokkaanse stof in Marokko. 

We hebben 140km gereden, het hoogste punt was op 340m, het laagste op 0m. De temperatuur tikte de 26,5º aan. Bekijk hier het filmpje van de rit van vandaag.

De coordinaten van camping Tahadart in Briech: N35.56791, W5.99040


Terug naar 1 april 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 3 april 2023