2023 Marokko 19 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Zondag 19 februari 2023: Tafraoute

Zowaar, vanmorgen waren er helemaal blauwe stukken lucht te zien, zal dan het zand eindelijk oplossen?

Om half 10 gaan we wandelen met best wel een grote groep, 11 mensen en 2 honden. We gaan de poeltjeswandeling doen, langs het enige water dat Tafraoute rijk is.

We wandelen door Tafraoute naar de andere buitenkant. Daar gaan we het open land in. We komen langs een plek waar de geiten in de arganboom zitten, altijd een leuk gezicht.

We komen langs het verlaten ‘hotel’, dit staat al zo te staan sinds we in Tafraoute komen. Links van het hotel klimmen en dalen we naar de vallei waar de waterpoeltjes zijn. 

Als we boven staan kijken we de vallei in, we hebben nog nooit zoveel water gezien hier.

We ‘rommelen’ door de rivier, lopen dan rechts, dan aan de linkerkant en staan af en toe stil om te kletsen.

Meestal zijn er 2 of 3 iets grotere poelen, maar nu zijn die poeltjes heel groot en er zijn er veel meer. Het zal in de komende tijd wel weer afnemen.

Als we bij de kleine stuwdam komen is daar een heuse waterval te bewonderen. Hierboven is er altijd even een pauze moment. Water komt te voorschijn om te drinken, banaantjes, mandarijnen, de inwendige mens wordt versterkt.

Tijdens het laatste stuk voor we bij de weg komen zijn er veel grote rotsblokken te bewonderen. Sommige lijken ergens op, andere liggen gewoon groot te zijn.

Er zijn ook een paar stallen gebouwd voor de jonge geitjes, die kunnen nog niet met hun ouders mee. Ze horen ons en beginnen te mekkeren. 

Via de weg lopen we langs de hoed van Napoleon terug naar Tafraoute. Een leuke wandeling waarbij het best wel warm werd. 

Vandaag was er ook weer veel wind, als die ging liggen was het lekker te noemen. Er was nog weer een echte zandvlaag die over het terrein raasde. Een paar mensen die voor hun camper zaten werden compleet gezandstraald.

’s Middags zitten we bij de camper lekker buiten lezen en tegen half 5 lopen we naar de douche van de hammam. Daar kun je voor 15DH douchen, zowel heet als koud, wat we beide hebben gedaan. 

Terug nog even fruit kopen en dan is de dag alweer bijna om. Bij terugkomst loop ik naar Toni. Ik wil via de app Xoom mijn internet tegoed opwaarderen. Op zijn site had ik gelezen dat hij dit zo doet. Maar ik ben niet zeker hoe dat gaat, hoe weet Xoom dat ik het voor internet wil uploaden.

Toni geeft aan dat als je een simkaartje hebt gekocht voor alleen internet dat je daar via Xoom alleen internet tegoed op kunt zetten, dat hoef je niet te kiezen. Als je een simkaartje hebt voor zowel bellen als internet dan verdeelt Xoom het zelf. Weinig internet en veel bellen. 

2 Jaar geleden kochten wij kraskaartjes voor internet tegoed, dan stopten we ons (grote) simkaartje in een oude Nokia telefoon en sms’ten dan het gekraste nummer naar 555 en we hadden weer tegoed, that’s simple.

Maar nu hebben we een klein formaat simkaart die we in de iPhone doen en dan werkt het toch nog iets anders. Het simkaartje doen we dus in de iPhone en dan sms’en we naar 555 het gekraste nummer plus *3 voor internet. Als je een upload kaartje hebt voor internationaal bellen laat je het volgen door *4, en voor nationaal *2. Ik had mensen wel eens *3 horen zeggen, maar met de oude Nokia heb ik dat nooit gedaan en hadden we wel internet. Toni bedankt voor de uitleg.

We hebben 10.3km gelopen met 120 hoogtemeters. Aan het einde van de middag zien we de bergen in de verte niet meer door het zand wat in de lucht hangt. We zijn weer terug bij af.


Terug naar 18 februari 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 20 februari 2023