2023 Marokko 10 april

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Maandag 10 april 2023: Le Bettaix / Val Thorens

Ons laatste dagje skiën, we rijden om 7.15uur al naar boven. Ja, dat heb je als je vroeg wakker bent. We slapen hier prima hoor, maar we liggen er rond 22uur meestal wel op.

Ons plekje is nog helemaal vrij dus installeren we onszelf en brengen de tijd door tot de liften open gaan. Er hangen wat wolken bij de Caron, de rest van de lucht is helder. Er is bewolking voorspeld, we gaan het zien.

Om 9.15uur gaan we van start, het is nog rustig op de parking, zo ook op de pistes. Er is wat sluierbewolking opgekomen maar we hebben prima zicht tijdens het skiën. Want als het echt bewolkt is is het niet prettig skiën, dan is het net of je dronken bent. Niet dat we dat gevoel kennen, want we drinken geen van beiden alcohol, maar toch.

De sneeuw is nog steeds goed te noemen vooral op de hoger gelegen pistes. Op de Moraine spuiten de sneeuwkanonnen verse ‘sneeuw’, ik vraag me af waarom, die piste is altijd prima, ook bij mindere sneeuwomstandigheden. 

We dalen vandaag eens af richting Orelle. We doen zowaar een voor ons nieuwe piste, en dat na zoveel jaren skiën hier. Het liftenpark van Val Thorens is in al die jaren behoorlijk vernieuwd. Maar de lift Bouchet is nog een ouderwetse. Wel een 4-zitter maar hij komt bij het instappen onwijs hard aan en daarna zit er geen gang meer in. 

Om 12uur zijn we terug bij ons huisje op wielen en eten deze keer binnen. We hebben ondertussen al genoeg zon op onze huid gehad. We smeren hier met een hoge factor en dat is dik nodig. Normaal gesproken gebruiken wij geen zonnebrand, alleen kokosolie als de zon fel is. Maar hier op hoogte is het nodig om een goede beschermingsfactor te gebruiken, dat weten we uit ervaring. Onze zonnebrand is een natuurlijke variant en biologisch.

In de tijd dat we in de camper zijn landen er geen helikopters zowaar. Wel zien we een parapenter landen op de piste, menselijke vogels. Elke keer als we hier op de parking zijn hebben we het zonnepaneel buiten staan, binnen no-time is de accu vol. Ook als we te skiën gaan staat het paneel buiten.

Om half 2 gaan we wederom van start, het weer is nog steeds prima met goed zicht tijdens het skiën. De sneeuw wordt in de lagere regionen wel meer suiker en zwaar om te skiën. De temperatuur is dan ook hoger dan de afgelopen 2 dagen. Maar we zijn lekker aan het spelevaren. Het is op de hoger gelegen pistes redelijk rustig, alleen niet in de buurt van Val Thorens zelf, daar is het stervensdruk. Bij alle liften kunnen we in de regel zo in stappen, er zijn nergens wachttijden.

Om 16uur houden we het voor gezien. We maken ons klaar om naar beneden te rijden. Eerst lekker douchen en een kopje thee. Daarna de watertank bijvullen met vers bergwater, kunnen we er weer even tegen.

We brengen onze gehuurde ski’s terug in Le Bettaix en rijden naar Grande Aigueblanche, een dorpje net voorbij Moutiers. Onderweg zien we het steeds groener worden en er komen bloeiende bomen in zicht. We zien zelfs narcissen in bloei, leuk hoor.

Om 18uur komen we aan op een parking naast een begraafplaats, lekker rustige buren daar. De levende buren kijken even over de muur, ik begroet ze en alles is goed. We hebben 41km gereden, afgedaald van 2080m naar 497m hoogte.

We hebben vandaag 66.2km bewogen waarvan 40.3km werkelijk geskied. De maximale snelheid was 59.4km p/u. We hebben 14 afdalingen gedaan en de steilste helling was 21º. Het hoogste punt was op 3222m en we hebben 6180 hoogtemeters bedwongen.

Hier stopt ons reisverslag. We rijden vanaf Aigueblanche via tol- en snelwegen naar Nederland. In Nederland hebben we nog wat dingen te regelen waar we jullie niet mee zullen vermoeien.

We hebben enorm genoten van Marokko, haar natuur, haar mensen en hun gastvrijheid, de diversiteit in landschappen. We hebben heerlijk gefietst en gewandeld. We komen weer terug, Insjallah. 

Leuk dat er weer zoveel mensen met ons meegereisd hebben, wie weet tot een volgende reis.

Coordinaten P bij kerkhof in Aigueblanche: N45.50457 W6.4995


Terug naar 9 april 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Einde reis
Marokko 2023
tot een volgende reis