2023 Marokko 1 maart

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier. 

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als we een nieuw reisverslag hebben geplaatst.

Woensdag 1 maart 2023: Tafraoute

Aan de temperatuur op de wekker konden we aflezen dat het vannacht buiten niet erg koud is geweest. En inderdaad de buitenthermometer geeft 11º aan. De lucht is bewolkt.

Maar als ik om half 9 even naar buiten stap om foto’s te maken is de lucht weer blauw. Behalve bij de bergen daar hangt een beetje bewolking. De zon komt net boven de bergen uit en kleurt alles in een gouden licht, mooi hoor.

Om 10uur gaan we wandelen, de groep wordt steeds groter. We zijn nu met 2 Belgen 🇧🇪, 3 Oostenrijkers 🇦🇹 en 5 Nederlanders 🇳🇱. We gaan op weg naar de, op zijn Nederlands gezegd: duikplank, op zijn Belgisch: de wipplank en op zijn Oostenrijks: Sprungbrett. What’s in a name, als we er maar op komen.

Eerst lopen we richting het oude Tafraoute waar we linksaf gaan naar het begin van de klim. Het is klimmen en klauteren, dat wat we het leukste vinden aan het wandelen.

Dan komen we op een punt dat we naar de andere kant van de berg kunnen kijken en dat geeft uitzicht op het Keteldal, met zijn vele campers.

We klauteren door de gleuf naar boven, op weg naar de duikplank. Daar maken we van elkaar wat leuke foto’s. Als je over de rand van de plank naar beneden kijkt is het toch wel erg hoog hoor. Alhoewel de hoogtemeter maar 150m hoger aangeeft dan waar we naar toe kijken.

We lopen naar de andere kant van de rots die de springplank op zijn plek houdt en pauzeren daar in die heerlijke zon. Ook hier maken we nog een paar foto’s van het uitzicht in de vallei. Werner 🇦🇹 en Jo 🇳🇱 klauteren nog verder omhoog, durfals zijn het.

We hadden het over vogelen, wat op zijn Belgisch heel iets anders betekent als dat wij Nederlanders denken. Als men in België een foto maakt zeggen ze dat ze een foto trekken. Waarop Judy een leuke anekdote weet over het Limburgs dialect.

Een man komt voor het eerst bij een Limburgse familie. In het zuiden van Limburg zeggen ze niet dat ze de wc doortrekken maar dat ze hem aftrekken. De man gaat naar de wc en als hij er af komt vraagt de vrouw des huizes of hij nog afgetrokken heeft…….. waarvan akte, haha.

We lopen weer terug naar de gleuf en dalen voorzichtig weer, soms op de kont, naar beneden. Daar gaan we aan de andere kant van de berg naar het dal. Bijna beneden aangekomen ligt er veel los grind, dus uitkijken geblazen. Iedereen komt heel beneden. De afdaling was wel ‘knieen-werk’.

Om half 3 gaan wij met Judy naar de (nieuwe) hammam. Judy heeft dat nog niet meegemaakt in Marokko, ze zijn hier voor de eerste keer. Co is deze keer alleen maar aan zijn kant waren er nog een paar mannen. 

Aan de vrouwenkant is het redelijk rustig maar doordat de ruimte helemaal betegeld is klinkt het vrouwengelach en gepraat als van heel veel vrouwen.

We gaan eerst in de heetste ruimte zitten. Vullen een emmer met redelijk heet water en eentje met koud water. We gooien het warme water ruim over ons heen en zepen ons in. Weer afspoelen, even laten rusten en dan scrubben maar.

Er komt wel het een en ander aan vuil af, of huidschilfers zo je wilt. We doen elkaars rug, Judy lijkt wel een indiaantje. Mijn rug zal er niet veel anders gezien hebben.

Weer lekker afspoelen en nu af en toe een koude plons erover heen. Dan gaan we naar de 1e van de 3 ruimtes waar het minder warm is. Hier doen we het rondje nog een keer, er komt weer veel vuil af, wat zijn we vies…… Maar nu niet meer hoor. Het is weer heerlijk. 2 uurtjes later zijn we terug bij de campers. Het is voor herhaling vatbaar.

Daarna lopen Co en ik naar het dorp om wat inkopen te doen. De markt loopt op zijn einde maar we kunnen nog vinden wat we nodig hebben.

’s Avonds is er een mooie warme gloed over de bergen en later nog wat rode wolken.

We hebben 5km gewandeld, zeg maar geklauterd, waarvan 150 hoogtemeters. We zijn zo’n 2,5 uur onderweg geweest, waarvan werkelijk gelopen 1:21uur.


Terug naar 28 februari 2023
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 2 maart 2023