2021 Marokko 6 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zaterdag 6 februari 2021: Ouarzazate – Agdz

We doen rustig aan vanmorgen, we willen pas na de middag gaan rijden. De rit is naar het zuid-oosten en als we in de ochtend gaan rijden hebben we pal tegenlicht, en dat vinden we niet zo fijn.

Ik zit in de zon te puzzelen, Co surft wat op het internet via de wifi van de camping en na het eten breken we op. Om kwart voor 1 gaan we rijden, 70km naar Agdz.

Als we in Ouarzazate de N9 opdraaien is die verrassend goed, wat een glad wegdek, en breed. De weg slingert door het landschap. De eerste 43km zijn prima.

Dan komen we bij de bergen. Op de kaart zagen we al heel wat zigzag-lijntjes staan. Ze zijn in de bergen met de weg bezig. Er worden bochten uitgehaald, daarvoor moeten ze dwars door een berg jekkeren. Vandaag ligt het werk stil. De weg werkzaamheden zijn gedurende 11km. 

De weg is stoffig en af en toe een wasbord, dus rustig aan, doucement. Het is nog zo nieuw dat TomTom af en toe de weg niet ziet. Wij gelukkig wel. Het is wel nieuw maar er ligt nog geen asfaltlaagje op. Na 11km is de weg weer prima, met nieuw asfalt.

We winnen steeds meer hoogte en de uitzichten zijn magnifiek. We zien diepe kloven en grillige bergen en rotsen.

Dan krijgen we zicht op de Draa vallei, met in de verte Agdz. Maar dan moeten we eerst nog wel een stukje afdalen.

We kijken al een hele tijd uit op een mooi gevormde berg in de verte, het ligt bij het dorp Agdz. Hij wordt allengs groter.

In Agdz draaien we rechtsaf de R108 op, hier is de camping waar we naar toe gaan, camping Ferme Maison, Tanssift. Deze camping is bij een boerderij. We draaien een onverharde landweg op en eindigen bij een lemen woonhuis. 

Bij aankomst lijkt het of er niemand thuis is. Als we stilstaan komt er een vrouw aangelopen vanaf de akkertjes, Fatima. Ze ziet er mooi uit, ondanks dat ze werkkleding aanheeft. Of we kunnen overnachten, a bien sur, zeker.

Er komt een scooter het pad afrijden en even later maken we kennis met Said, de eigenaar van het geheel. We zoeken ons een plekje en sluiten de stroomkabel aan. Het wordt vannacht erg koud hier, dan is een kacheltje aan wel lekker.

Said laat mij het huis zien, waar de douches en toiletten zijn. Alles is keurig voor elkaar. Ook laat hij de woonkamer, keuken en slaapkamer zien. Het is een ruim complex, hij heeft het zelf gebouwd, het is van 2008. Voor het douchen betaal je extra, 10DH p.p.

Ik loop rond over het terrein, er wordt veel luzerne gekweekt. Halverwege de akkertjes is een groepje vrouwen aan het werk, ze snijden de planten bij de grond af. Ik groet ze en stel mezelf voor. Het zijn allemaal negroïde dames.

Als ik verder wil lopen hoor ik een van de vrouwen ‘monsieur’ zeggen. Ze bedoelt mij, ik geef aan dat ik een vrouw ben. Maak een beweging bij de borsten. Ze moeten er wel om lachen. Fatima, die ook aan het werk is, corrigeert de vrouw en zegt ‘madame’.

Er zit een geestelijk gehandicapt meisje aan de kant op een steen. Ik zwaai naar haar, ze reageert niet. Als ik verder loop hoor ik geluidjes achter mij. Als ik omdraai zit het meisje naar me te zwaaien met een mooie lach. Ze moest nog even ontdooien.

Rond 17uur komt er nog een camper het terrein opgereden. Een buscamper uit Duitsland. Er zitten twee vrouwen in. We zwaaien naar ze als ze voor ons langs rijden.

Ik zie dat ze in gaan schrijven in het huis, oh, dat moet ik ook nog doen. Als ik terug kom loopt één van de vrouwen net voorlangs. Ik spreek haar aan. Ze zijn nu 3 maanden in Marokko, en willen einde van de maand verlengen. Ik kan haar gelijk vertellen wat wij gisteren ervaren hebben. Ze komen net van de kust, daar was het koud. Hier is het beter.

Het is vandaag wel kouder dan anders. Tegen de avond komt er heel veel wind uit en er valt een druppeltje regen. Morgen is het ook nog wat minder weer, a.s. maandag wordt het weer beter, zo’n 21º, sounds good.

Het hoogste punt vandaag was op de pas, 1695m, het laagste punt was op 962m. We begonnen met 9º en eindigen de dag met 17º. 

Bekijk hier het filmpje van vandaag……


Terug naar 5 februari 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 7 februari 2021