2021 Marokko 31 januari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zondag 31 januari 2021: Marrakech

We doen rustig aan, na twee volle dagen reizen. Het is stil op de camping. De Nederlandse campers zijn allemaal thuis bij hun eigenaars. Die waren maar wat blij toen ze hun camper op konden halen in de haven van Amsterdam.

Er staat een Franse camper (bewoond) en er is een Fransman die in een van de huizen op de camping woont. En wij, that’s all. De Marokkaanse toeristen zijn weer naar huis, daar komt morgen het alledaagse leven weer op gang.

We genieten van het zonnetje, en ik maak de verslagen van de afgelopen dagen zodat alles maar weer leesbaar is voor later, en nu voor jullie. We kunnen zowaar vanuit de camper gebruik maken van de wifi van het restaurant. We staan op dezelfde plek als de vorige keer, en waar het de vorige keer niet lukte gaat het nu wel. Vooral in de ochtend is het signaal sterk. 

Om kwart voor 4 stappen we op de fiets, we willen even uitwaaien. Via Komoot heb ik een route uitgezet naar het Djeema el Fna plein. Komoot bepaalt de route, op een punt na. Anders moeten we weer over twee bergen prut, dan liever langs de drukke weg.

En druk is het op de weg, vooral bij de politie controle, daar stroopt het aan de andere kant aardig op. Op de rotonde is het vastgelopen. Dan is een fiets toch wel handig, we laveren tussen alle auto’s door.

We gaan weg van de snelweg en rijden door een wijk tussen hoge muren en palmbomen. Het ziet er luxe uit. De ingangen naar de enclaves zijn bewaakt en er zijn slagbomen. 

We rijden door woonwijken waar het gewone leven zijn gang gaat. Winkeltjes zijn open, men staat te praten met elkaar. In smederijen wordt druk gewerkt, er worden waren aangeboden. Ook aan ons. We kopen heerlijke aardbeien bij een kraampje langs de weg.

Het wordt allengs drukker naarmate we dichter bij het centrum komen. Komoot stuurt ons linea recta de medina in. Andere jaren vonden we, als voetganger, de vele brommertjes en fietsers irritant, je moet constant opletten. Nu rijden we er zelf op de fiets. Ook nu is het constant opletten, want brommers schieten aan alle kanten voorbij. Even dachten we Kees en Diny te zien, het zal toch niet waar zijn? Nee, het was ook niet waar, haha.

Op de stukjes die we lopend doen, omdat het te druk is om te fietsen,  krijgen we dingen aangeboden om te kopen. La shukran, nee dankjewel. 

Dan opeens is daar het Djeema el Fna plein. Daar is het rustig, zo rustig hebben we het hier nog niet gezien. Normaal gesproken, het is nu kwart voor 5, zijn ze de mobiele restaurantjes aan het opbouwen, maar dat is niet toegestaan i.v.m. de lockdown. 

We lopen door de winkelstraat verder. Daar is het erg druk met mensen, en straatverkopers. We kunnen bellenblaas kopen, koekjes, sieraden worden ons aangeboden, telefoons en nog veel meer. Op de terrasjes is het druk met mensen die zitten te eten.

We fietsen langs de vele koetsjes die bijna geen klanten hebben, er zijn maar weinig toeristen. 

Dan fietsen we dezelfde weg terug. Met één verschil, we rijden nu door zo’n enclave heen. Bij de eerste ingang met slagboom en bewaker mogen we er niet in. Bij de tweede opent de bewaker zonder vragen de slagboom. 

Er staan diverse gebouwen waarin meerdere wooneenheden zijn gevestigd. Omgeven door palmbomen en tuinen ziet het er rustig en luxe uit. Er staan ook ‘dikke’ auto’s geparkeerd, dus hier wonen de mensen die het goed hebben.

Tegen 18uur zijn we terug op de camping en genieten we van het lekkere zonnetje. 

We hebben 26.2km gereden waarvan 100 hoogtemeters. Onze gemiddelde snelheid was 15.1km p/u.

Van onze rit naar het Djeema el Fna plein hebben we een filmpje gemaakt. Bekijk het hier……


Terug naar 30 januari 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 1 februari 2021