2021 Marokko 27 maart kunst

Mariano Ros, een kunstenaar in de bergen van Elche.

Genesteld in de bergen van Ferriol (Sierra del Ferriol), in een oude steengroeve waarvan de stenen werden gebruikt voor de wederopbouw van de kerk Santa María in Elche, vinden we het artistieke paradijs van de 90 jaar oude Mariano Ros. Reeds als jonge kerel doolde Mariano rond in het bergachtige gebied rond Orihuela. Later vestigden hij zich in de stad Elche als schoenmaker. Zijn liefde voor de natuur en het buitenleven manifesteerde zich in wandelen, bergbeklimmen en reizen naar bestemmingen zoals Kenya, de Kilamanjaro en de Mont Blanc. Met een groep van vrienden richtte hij de Union Excursionista de Elche op. De liefde voor de natuur en het buitenleven heeft Mariano altijd aangetrokken.Rond 2000, hij was toen midden de zeventig, begon Mariano Ros te beeldhouwen in de rotsen van Castellar, een locatie in de Sierra del Tabayá in de buurt van Elche. Hij had geen artistieke opleiding of ervaring maar Mariano vond het zo leuk dat het zijn hobby en passie werd. Hoe dan ook, beeldhouwen leverde hem een ​​geweldige ervaring op. Zoals hij in een interview zei: “Estaba ya drogada con las piedras…”Echter, Marianos keuze van de locatie in Castellar was niet erg geschikt voor dit werk omdat het een beschermd archeologisch gebied was. Mariano kreeg al snel problemen met de “Seprona obligaron” (milieutoezicht) die bezwaren maakte dat Mariano in dit gebied werkte.Mariano was niet ontmoedigd en trok in 2004 naar de oude verlaten steengroeve in het naburige Sierra del Ferriol waar hij zijn hobby beeldhouwen en schilderen op de wanden van de oude groeve verder zette. Hier beitelde hij ongeveer zeventig figuren in de zachte wand van de oude groeve als een eerbetoon aan de stad Elche. Zoals Ros zei in een interview: “Yo a Elche la Admiro, la quiero” Elche ik bewonderen haar, ik hou van haar. Mariano kapte scènes uit de stad Elche zoals het palmenpark, beschermd als UNESCO erfgoed. Maar er zijn ook veel scènes die het dagelijks leven verbeelden in de stad, de voormalige ambachten, lokale monumenten of buitengebeuren zoals berg beklimmen, bike… De site heeft ook enkele platliggende sculpturen zoals een vliegtuig in de luchthaven van El Altet, een piramide met een wereldbol op de top, een krokodil en schildpad. De site bevat ook enkel kleine grotten uitgehouwen door Mariano en uitgerust met tafels en stoelen om even uit te rusten in de schaduw. Bij het maken van deze site werd Mariano Ros bijgestaan ​​door een aantal vrienden onder wie Candide Escribano en José Perez Alcaréz, welke instonden voor het aanplanten en netjes houden van de site.In 2008 maande de autoriteiten Ros aan om te stoppen en af ​​te zien van verdere uitbreiding van de site. Ros, inmiddels 82 jaar oud, maakte geen bezwaar tegen deze beslissing, beseffend dat hij het land niet bezat en dat hij al een paar jaartjes ouder werd.In 2017is Mariana Ros overleden maar zijn vrienden eren hem door zijn kustwerken in stand te houden. 

Vandaag wordt het gebied bezocht door vele nieuwsgierige die de werken van Mariano Ros niet willen missen. Een bezoek aan de werken is mooi te combineren met een bezoek aan de rechtse kant van het stuwmeer Pantano de Elche.Kom je vanuit de omgeving Aspe/Hondon de las Nieves rij dan naar  Pantano de Elche. ( Google route klik HIER) Het is te doen met de auto. Links zie je op een gegeven moment in de verte het stuwmeer liggen. Aan de verlaten tennisvelden kan je je auto parkeren om dan te voet naar het stuwmeer te wandelen.  Wil je naar de sculpturen van Mariano Ros rij dan verder tot het volgende T stuk. Hier draai je links af en volg de weg tot op ongeveer één km van de groeve. GPS 38°19’16.1″N 0°41’45.0″WDe rest van de steile helling moet je te voet doen. In de verte zie je een klein torentje. Daar moet je zijn…( GPS: 38°19’16.9″N 0°41’40.2″W)

Kom je vanaf Elche dan rij je tot aan de parkingsplaats 38°19’04.8″N 0°41’36.4″W en wandel het straatje aan de overkant in. Na ongeveer 500 meter zie je aan de rechterkant een klein torentje. Daar moet je zijn…( GPS: 38°19’16.9″N 0°41’40.2″W)

Vergeet bij warm weer je drinken niet mee te nemen…  

Video Jan Van Droffelaar klik HIER

Wandelingen in dit gebied:
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/pantano-de-elche-y-esculturas-mariano-ros-19883812
 https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/pantano-de-elche-y-el-mundo-de-mariano-ros-12463897
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/mariano-ros-pantano-elche-23692878

De informatie komt van deze site.

Terug naar het verhaal van 27 maart.