2021 Marokko 27 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zaterdag 27 februari 2021: Marrakech

We hebben redelijk geslapen, genieten een lekker ontbijtje en om half 10 worden we opgehaald door Ali, de monteur die we hier de vorige keer hebben ontmoet. We rijden naar de huizen naast de camping en pikken daar Ahmad op, de monteur die onze campermotor onder handen gaat nemen. Ze laden het een en ander in, o.a. houtblokken en een zware krik.

Zodra we bij de camper komen duiken de mannen onder de voorkant en 5 minuten later staat de camper op poten en is het linker voorwiel er af. Binnen een half uur zijn we rijklaar. Hoe snel kan het gaan. Dat ze dat bij de Fiat niet wilden doen, onbegrijpelijk.

Jessy gaf gisteren aan dat als de mannen de camper rijklaar hadden we ook gerust naar de Fiat mochten gaan. Maar dat doen we dus niet, we zijn helemaal klaar met dit bedrijf.

Ahmad neemt plaats achter het stuur. We zijn benieuwd hoe ver we komen want wij weten dat het rijden problemen gaat geven. We rijden het terrein af en moeten via een onverharde helling omhoog, deze is vlakker dan die waar we op stonden. Het gaat goed en we draaien de weg op. Als we bij de rotonde aankomen komt er rook onder de motorkap vandaan. Na de rotonde stoppen we, Ali is achter ons komen staan met de ZigZag auto. Samen kijken de mannen onder de klep en onder de camper, de rook komt van de kapotte uitlaat. Maar het negeren en zomaar verder rijden kan de motor stilleggen.

De mannen wisselen van plaats. Ali rijdt en Ahmad gaat om onderdelen uit. Het rijden gaat goed doordacht. We rijden heel veel naar beneden. Dan gaat de versnelling in zijn neutraal en de motor uit. Als de camper bijna stil komt te staan wordt de motor gestart, gas gegeven, extra doorgeschakeld en als we weer wat gang hebben gaat de versnelling in de neutraal stand en de motor uit. Dat gebeurt heel wat keren. Ali vertelt dat het slepen van auto’s verboden is in Marokko. En als we terug denken hebben we eigenlijk nog nooit een sleep gezien hier. Wat zijn we trouwens blij dat onze camper geen full-automaat is maar een semi-automaat.

Het is 7,5km naar de camping maar we doen er al met al 3 kwartier  over. De camper maakt tijdens de rit met de motor aan af en toe het slepende geluid dat we zelf ook al eerder hadden gehoord. Nu kan Ali het zelf ook horen.

Op de camping gaan we op een plek staan met veel grind op de bodem, dat is stevig voor de poten en eventuele krik. De mannen gaan hard aan het werk, tegen het einde van de middag liggen er heel wat onderdelen voor de camper. Helaas begint het te regenen, wat jammer nou. Maar er wordt gewoon doorgewerkt.

Tegen half 5 houden ze het voor gezien. De scooter wordt gestart, er volgt een zwaaitje en we zijn weer onder ons. Even later belt Jessy. Maandag gaan ze onderdelen bestellen in Casablanca, o.a. voor de koppelingsplaat en nog wat andere dingen. Die komen dan dinsdag aan, dan kunnen ze verder met de reparatie. Helemaal goed. We zullen hier blijven en ons niet verroeren, haha.

We zijn blij dat onze camper nu hier op de camping is. We slapen de komende nachten in de hotelkamer. De staat camper erg achterover staat en we niets durven te veranderen aan de stand, omdat de voorwielen er onder uit zijn en er onder de motor 2 krikken staan.

We liggen er op tijd in. Het waren een paar enerverende dagen maar we hebben er alle vertrouwen in dat het allemaal goed gaat komen. Dat komt mede door Jessy. Hij heeft een camper verhuur bedrijf, ZigZag campers. De monteurs Ali en Ahmad werken veel voor hem. Die campers zijn allemaal op een Fiat chassis. Ze repareren ook vaak campers van andere camperaars en kennen de campers en hun motoren ten voeten uit.

We zijn Jessy onwijs dankbaar voor alles wat hij voor ons geregeld heeft. Hij weet aan de juiste touwtjes te trekken. Ook buiten kantoortijden was hij goed bereikbaar voor ons. Het is een aardige man. Toen hij ons gisteren meenam was hij met een Hummer. Het was de 2e keer dat hij er in reed. Hij heeft hem goedkoop gekocht met de bedoeling het met winst te verkopen. 

Naar de camping toe koos hij een onverhard pad uit. Er waren veel kuilen en heel veel water, vanwege de regen. Hij gaf extra gas en ging even lekker van Jetje. Wij zeiden, die is straks niet wit meer. Jessy zei dat hij hem net gisteren had gewassen, en gaf nog wat extra gas bij een grote plas, haha. 

Vandaag hebben we 7,5km gereden, qua tijd de langzaamste rit ooit. Nu kunnen we uitrusten en bijkomen van alles.


Terug naar 26 februari 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 28 februari 2021