2021 Marokko 23 januari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zaterdag 23 januari 2021: Toundoute

Vanmorgen doen we rustig aan, net als alle andere ochtenden. De nachten zijn koud maar dat is lekker voor het slapen.

’s Avonds zitten we vaak te lezen of te puzzelen. We lezen digitaal op de iPad en laptop. Op dit moment genieten we van de boekenserie ‘de zeven zusters’. Nu zijn we toe aan deel 6, ‘Zon’ genaamd, maar die geeft een probleem en kunnen we niet lezen. Heeft iemand van onze lezers dit deel voor ons digitaal en wil die dat aan ons mailen? Heel graag. We hebben inmiddels van 2 mensen dit boek mogen ontvangen, dank daar voor.

We zitten buiten in onze stoelen, dan komt Mohammed erbij staan en Mahfoud. We pakken onze kleine stoelen erbij en hebben we het even gezellig met zijn viertjes. Met Mahfoud spreken we in het Engels, dat kan hij erg goed. Wij kunnen beter Engels dan Frans spreken dus dan gaat dat automatisch. We verontschuldigen ons naar Mohammed, hij spreekt naast zijn Moers taal alleen Frans. Mahfoud geeft aan dat hij straks het een en ander zal vertellen aan zijn vader.

Mohammed laat tekeningen zien van wat ze van plan zijn met het aangebouwde deel, waar wij naast staan. Het wordt een restaurant met een dakterras. Op het dakterras kan zomers ook geslapen worden, onder de sterrenhemel, heel apart.

Binnen de muren komen 5 parkeerplaatsen voor auto’s. Bij de ingang waar onze camper staat komt onder de trap, die naar het dakterras gaat, een toilet voor de camperaars en buiten een afwasgelegenheid.

Op dit moment zijn er geen toeristen, dus geen inkomsten. Ook Mahfoud zit zonder werk, hij wil wel heel graag maar er is domweg niets te doen. Als er centjes binnenkomen gaan ze verder om hun plannen te realiseren, ze beseffen zich dat hier 4 a 5 jaren overheen zullen gaan.

Co doet ondertussen een douche, en die is heerlijk. Goed heet water en redelijk zacht. Dat is een goed teken, want mijn haar is net touw, na de douche in Ouarzazate.

Ik heb wasgoed afgegeven bij Aisha. Na 2 uurtjes komt ze er mee naar buiten gelopen. Ik ga gelijk helpen om het op te hangen. Het is nog redelijk nat. Ze zal het toch niet met de hand hebben gewassen?

Mahfoud geeft uitsluitsel. Ze hebben een Marokkaanse wasmachine, net zo een als wij hebben (maar niet mee). Het gaat in de machine, dan spoelen ze het met de hand na en het wordt met de hand uitgewrongen. Vandaar dat het nog zo nat is, maar in de zon en wind zal het wel snel drogen.

In de omgeving zijn er drie zoutmijnen, waarvan 1 nog in gebruik. Volgens Mohammed zijn de gangen tot 40km lang. Dat lijkt me wel heel erg veel.

Onder de middag maak ik een smoothie, iets meer dan anders, want Mahfoud zit nog met Co te praten. Ik geef hem een beker en hij neemt het mee naar binnen om met de anderen te proeven. 

Om kwart voor 2 gaan we fietsen. Ik heb weer een route uitgezet in Komoot. Het handige in Komoot is dat je ook een satelliet kaart hebt naast de fiets/wandelkaarten. Op de laatste kaarten staan alleen wegen en paden vermeldt. Die houden vaak op maar als je dan op de satelliet kaart overschakelt gaan die paden vaak nog wel verder.

Je hebt in Komoot de mogelijkheid om een track te maken over ‘onbekend terrein’. Zo wordt dat dan genoemd. Dus dat heb ik gedaan, langs allerlei dorpjes.

We gaan rechtsaf de camping af en iets verderop naar links, via onverharde paden naar het dorp. Daar fietsen we tussen de huizen door, leuk er zijn redelijk veel mensen en kinderen op straat.

We rijden naar beneden en moeten een waterstroompje doorkruizen. Als we naar links kijken zien we daar zo’n 8 groepjes vrouwen de was doen in de rivier. We rijden er heen en hebben even lol met elkaar.

We rijden langs de achterkant van het dorp Toundoute, langs allemaal akkertjes. Er is nog niet veel groen te zien en de amandelbomen komen net een beetje in bloei.

We zien regelmatig levada’s. Eentje heeft een splitsing en in één van de zijarmen zit een schuif, zo wordt het water gereguleerd.

We rijden het dorp uit zo de ruime vlakte op met uitzicht op kleurige bergen. We stoppen bij een paar mensen die op een akkertje aan het werk zijn. Ze zijn de boompjes aan het snoeien, maar nu even niet. Ze hebben etenspauze. Of we ook eten willen, nee, dat is voor jullie want jullie zijn hard aan het werk. Of we dan thee willen, ja hoor, dat is goed. Ze spreken nagenoeg geen Frans, dus zijn we snel uitgepraat, slemma, tot ziens.

We komen bij een volgend dorp, waar we volgens de route langs rijden. Maar wij willen er doorheen. Het is lang gerekt, haaks op de doorgaande weg.

Op Komoot staan twee doodlopende wegen, misschien kunnen we die toch aan elkaar knopen. Aan het eind van onze weg dalen we een pad af maar dat loopt dood bij akkertjes en smalle paadjes. Dus gaan we dezelfde weg maar weer terug.

Bij de moskee is een schilder bezig om de witte delen wat op te frissen met nieuwe verf. We worden door een vrouw uitgenodigd voor de thee maar vervolgens maakt ze geen aanstalten om ons voor te gaan naar haar huis. Dus gaan we maar weer verder. Bye, bye.

Bij elk dorpje gaan we de weg af en fietsen er door heen. In één van de dorpjes is een minimarkt aan de gang. Eén tafel met kleding en één tafel met ‘Blokker’ spullen. Als we stoppen komt er een jongetje aangelopen, die een handkus (in de lucht) geeft en naar Co zijn spijkerbroek wijst. Die wil hij wel hebben. Dacht het niet knul, wat moet Co dan, in zijn onderbroek verder of zo?

Dan rijden we in 1x door naar de camping, we zien onze camper van ver al staan. Ik ga ook zo’n lekkere douche pakken en daarna zitten we nog in het late zonnetje met Mohammed te praten, in ons beste Frans. Als Mahfoud de droge was komt brengen zegt dat hij de smoothie heerlijk vond.

We hebben 25.6km gefietst, waarvan 190 hoogtemeters. Het hoogste punt was 1540m, het laagste 1400m. We reden gemiddeld 13.2km p/u. En wat zijn we toch blij met onze e-bikes, het is een onwijs leuke toevoeging aan onze reizen.

Dank aan iedereen die ons via het gastenboek heeft gefeliciteerd, hadden we vandaag nog een beetje feest.

We hebben een filmpje gemaakt van deze leuke fietstocht. Bekijk het hier……


Terug naar 22 januari 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 24 januari 2021