2021 Marokko 16 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Dinsdag 16 februari 2021: Er-Rich – Ait Ayoub

Het was een rustige nacht tot 4uur, toen kwam de hondencaravan luid discussiërend voorbij. We hebben, toen we in november terug kwamen in Marokko, een Dazer meegebracht, geleend van vrienden. Dit apparaatje geeft een hoge toon die voor mensen niet waarneembaar is maar honden mogelijk wegjaagt. We openen het dakluik en proberen het uit, we zijn toch wakker. Ze gaan verder weg, of het door de Dazer komt?

Om 9.40uur rijden we via de R704 weg uit Er-Rich, richting Imilchil. De R704 is verbreed met nieuw asfalt erop. Dat rijdt wel prettig zo. 

Dan splitst de weg zich op, de R704 gaat rechtdoor naar Imilchil, wij slaan linksaf de P7103 op naar Amellagou. De weg is weer als ‘vanouds’, smal en rafelig. Van achteren komt de gehele rit geen enkele auto om ons in te halen. Tegenliggers zijn er wel een aantal. Even rustig aan, en allebei de auto’s de wieltjes in de kant. 

We hebben constant zicht op de bergen links van ons en de bergen in de verte worden steeds groter. Dat zijn gigantische rotsmassieven, en kleurig. Die kleuren zien we steeds beter, naarmate we dichterbij komen.

Er zitten zomaar, in the middle of nowhere, twee mannen op een verhoging. Ze gebaren dat we moeten stoppen, wat we dan ook doen. Ze komen naar ons toegesneld. De man die ons aanspreekt heeft al even geen kam meer gezien, zijn haar staat alle kanten op.

Hij is vriendelijk, stelt zichzelf voor en zijn vriend, dat is een herder. Waar we naar toe gaan, uit welk land we komen, en meer van dat. Of we couscous willen eten met hen. La shukran, we hebben net gegeten, maar dankjewel voor het vragen. We gaan weer verder, slemma.

We rijden door Amellagou. Zo’n 6km daar voorbij is er volgens de NKC een auberge waar je kunt staan, auberge Chez Moha. Het is van 2 broers. Volgens de reviews is het nu al ruim een jaar gesloten, zo ook de camperplek. De coordinaten zijn verandert naar de auberge Amellagou, een paar km ervoor. Maar die is gesloten en je staat langs de weg, in de schaduw van het gebouw. Dat spreekt ons niet aan.

We rijden verder. Op maps.me zie ik de werkelijke plek van auberge Chez Moha. We parkeren de camper langs de weg, we moeten namelijk  linksaf tussen de huizen door. Eerst maar eens een kijkje nemen.

maps.me geeft het niet helemaal goed aan maar als we ongeveer ter plekke zijn stappen er net twee mannen uit een huis vandaan. Ik geef aan dat we auberge Chez Moha zoeken. Nou, dan zijn we goed, het is van hun. Ik geef aan dat we gelezen hebben in de app dat ze gesloten zijn. 

Het treft, vandaag is er een inspectie van hun gīte en na goedkeuring mogen ze weer open. Of we het wisten……..

We staan naast de muur waar de camperplek achter ligt, in de tuin van de gīte. Hij opent de deur in de poort zodat we het kunnen zien. De poort lijkt ons net breed genoeg om doorheen te kunnen. 

We halen de camper op, de poort wordt open gemaakt maar dan zien we een dwarsbalkje die steun geeft aan de deuren als ze dicht zijn. Co pakt een meetlint erbij en de hoogte waar we onderdoor moeten is net zo hoog als de camper, dat gaat hem niet worden.

De 2 broers, Ali en Ahmed, geven aan dat ze het balkje weg gaan halen. Co zegt dat de meeste campers ca. zo hoog zijn als die van ons, dus voor de toekomst is dat een strak plan. We parkeren de camper buiten naast de muur en lopen naar binnen. Ze hebben 5 kamers voor gasten, die zien er spic-en-span uit en erg mooi ingericht. Het is natuurlijk nu op-en-top omdat er inspectie komt. Maar alles ziet er mooi uit, ook in de tuin. Er zijn leuke details op de muren. Je kunt zien dat ze het met liefde doen, de gīte.

Ze maken een ‘verse’ start, het nieuwe bord staat al klaar om morgen geplaatst te gaan worden. Ze heten nu voortaan Gīte d’etappe le Calme. We zullen het aan laten passen in de NKC camperapp.

We krijgen een kopje thee aangeboden en Ahmed vraagt of we Toundoute kennen en Chez Amoudou. Jazeker, daar hebben we een week gestaan bij Mahfoud. Mahfoud is een Facebook vriend van Ahmed. Marokko is heel groot, maar op zo’n moment erg klein, grappig hoor.

Na de welkomst thee en onze lunch gaan we fietsen. Ik heb een route uitgezet in Komoot die langs en door dorpjes gaat. In Amellagou zijn ze begonnen met vaccineren tegen Covid-19. De moeder van de 2 broers is al geweest, papa stapt net de deur uit voor zijn vaccinatie. De 2 broers hebben besloten om het vaccin niet te nemen. Ze zijn gezond, zeggen ze, dus waarom zouden ze.

We rijden terug naar Amellagou en dan rechtsaf de ruimte in. De akkertjes zijn opvallend groen, het frisse groen van de lente. Er zijn geen mensen aan het werk, het is nu groeitijd.

We komen langs allerlei dorpjes, heen rijden we er door het ene dorpje, terug door een ander dorpje. Het is wel hotsen en botsen, maar dat zijn we ondertussen wel gewend.

In het laatste dorpje voor ons keerpunt zit een vrouw op een muurtje, ze is iets aan het naaien. We stoppen bij haar en beginnen een praatje. Ze zegt Brahim. Nee, zegt Co, ik heet Jacob. Ze roept weer Brahim, Co zegt, non, Jacob. We moeten allemaal lachen. Even later komt Brahim, haar zoon, naar buiten gelopen.

En weer even later zitten we binnen in de huiskamer aan de thee. Ze wonen hier met zijn tweetjes, papa is in 2011 overleden en twee jaar later een van Brahim’s 3 broers. Jeetje, dan heb je wel wat te verwerken als familie.

Maar ze zijn vriendelijk en goedlachs. Brahim studeert in Errachidia aan de universiteit maar die is nu even dicht, daarom is hij thuis. Als we weer opstappen krijgen we nog een klein flesje met verse melk mee. We willen het niet aanpakken, het is voor de familie, maar we moeten het meenemen. Hoe lief toch, ze zijn zo gastvrij hier in Marokko, daar kunnen we in NL nog veel van leren.

We fietsen dus grotendeels dezelfde route terug. Het verschil is hoe we door dorpjes heen laveren. 

Bij terugkomst bij de auberge gaan we in de tuin zitten om ons kopje thee op te drinken. Dan komen er 7 mannen de tuin in gelopen, met mondkapjes op, het is de inspectie. Er is een president van de regio bij en de burgemeester van Amellagou. De kamers worden bekeken, het sanitair, de keuken en de tuin. 

Dan is er thee en water, wij worden uitgenodigd om bij de heren plaats te nemen en een kopje thee mee te drinken. Onze paspoorten worden gefotografeerd en na een half uurtje bezoek stappen de heren weer op. Morgen krijgen de familie de autorisatie om hun auberge/camping weer te kunnen exploreren. Fijn voor de familie, nu nog toeristen…..

Als de mannen weg zijn vraagt Ali of we de camper binnen de muren willen zetten. De poort moet toch nog voor elkaar gemaakt worden, we zien het balkje liggen? Nee, hoor dat is al gedaan.

Hij maakt de poort open en haalt het balkje weg, oh het is demontabel gemaakt. Co rijdt achteruit tot hij voor de poort staat. In de doorgang is een verhoging, met daarvoor een kleine talud. De voorwielen slippen iets door en daardoor glijdt de camper een ietsje naar links. Oei, maar het gaat goed. Het gaat ook maar net qua breedte. 

De broers leren ervan en besluiten om het beton aan de buitenkant iets te verlengen en flauwer af te laten lopen. En aan de binnenkant moet ook beton komen dat flauw afloopt. 

We keren de camper op de kleine binnenplaats, wat prima gaat, en niet veel later staan we geïnstalleerd. Ahmed klimt op de ladder om het balkje weer op de poort te leggen. Voilà.

Om 18uur kunnen we aan tafel, we hebben een tajine poulet/kip besteld.  Schijfjes sinaasappel met kaneel erop is het dessert, het smaakte prima.

Resume: Onze camper is 7.35m. Erg veel langer moet een camper niet zijn om hier te kunnen staan. Maar het is wel een leuke en rustige plek in een mooie omgeving met vriendelijke mensen.

We hebben vandaag met de camper 67km gereden, met als hoogste punt 1577m. Het werd ca. 20º.

Met de fiets hebben we 23km gereden, met 150 hoogtemeters. We reden gemiddeld 14.7km/u.

We hebben twee filmpjes gemaakt.
Met de camper van Er-Rich naar Ait Ayoub, bekijk het hier……
Met de fiets in de omgeving van Amellagou, bekijk het hier……


Terug naar 15 februari 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 17 februari 2021