2021 Marokko 15 maart

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Maandag 15 maart 2021: Meknes – Sidi Ali

Gisteren vroeg de gardien of we vandaag ook nog blijven. Als dat zo is moeten we verkassen, omdat het op maandag altijd heel druk is met parkeerders. Waar we naar toe moeten, dat is ons niet helemaal duidelijk. 

De nacht was rustig, er was weinig verkeer en eindelijk eens geen hondengeblaf. Maar we gaan toch weer verder. 

Even na half 10 rijden we weg, het is nog erg rustig met parkeerders. We gaan naar Sidi Ali, daar is camping Zerhoun Bellevue. Een groene camping, rustig gelegen. Ik denk dat we daar in de omgeving wel leuk kunnen fietsen.

We rijden door de stad en hebben contact met 2 vrouwen en een klein meisje. Ik geef een handkusje, de vrouwen lachen, het meisje reageert niet. Dat moet ze wel van haar moeder. Even later, bij een rood stoplicht, komt ze een bosje geplukte bloemetjes geven. Oei, dat hoeft helemaal niet, ze heeft ze geplukt omdat ze ze zelf leuk vindt. Maar ik neem ze van haar aan en geef een stralende glimlach en een handkusje. Shukran.

We rijden Meknes uit en zo de natuur in. Het is weer onwijs groen, de gewassen staan hier best wel al hoog. Er zijn veel olijfbomen te zien. En koeien en schapen.

Om half 11 komen we aan bij de camping, het hek is dicht. Er komt gelijk een blaffende hond aangelopen. Co drukt op de claxon en even later komt Hamid aangelopen.

Ik stap uit en vraag of we bij hem mogen kamperen. Dat mag, we zijn de enige. Ik zeg, dat zijn we nog op alle campings. (Is trouwens niet helemaal waar). 

We installeren ons en gaan in het zonnetje zitten, even uitrusten na zo’n lange rit (18km). Haha. Het is licht bewolkt en we zien een grote, vreemde halo om de zon.

Ik ga op internet om een ritje uit te zetten met Komoot. Het internet is 3G volle bak. Dat zijn we helemaal niet meer gewend, het is meestal 4G, nu is het best wel langzaam. Maar met geduld kom je een eind.

Om kwart over 1 stappen we op de fiets. Hamid opent de poort voor ons en vraagt of we in Moulay Idriss een kilo uien mee willen nemen voor hem. Komt voor elkaar.

We gaan rechts de camping af en rijden gedurende 1km straf omhoog. We komen door het dorp Sidi Ali, dit zie je liggen als je van Meknes aan komt rijden.

De uitzichten zijn prachtig. Bij het dorpje Sidi Ali Ben Hamdouche gaat de weg linksaf verder omhoog. Wij rijden een stukje het dorpje in, de weg is slecht. Na 1km draaien weer om.

Bij de moskee staan hoog boven ons een paar meisjes. Ze hebben een plank bij zich met een doek erop. Er zit brood onder. Als we verder rijden komen ze achter ons aan. Als ik ze een handje wil geven schrikken ze terug. Maar uiteindelijk durven ze toch.

Ik stond net bij een Marabout foto’s te maken. Het is een idyllisch plekje met een mooi doorkijkje naar het dal.

Het gaat verder omhoog, maar geleidelijk aan, het is prima te doen. Het is trouwens wel warm, er staat geen wind. De uitzichten worden steeds mooier.

We komen 2 jongens tegen met een klein jongetje op een fietsje. Ze vragen of we een fietspomp bij ons hebben, de achterband is leeg. Co gaat aan het pompen, maar de band is lek, dus het zet niet veel zoden aan de dijk. Helaas pindakaas.

We komen boven en krijgen zicht op een andere vallei, ook al zo mooi groen, net een ansichtkaart. We dalen, en even later rijden we in die ansichtkaart. Als we stoppen bij een huis komen er over de weg 2 jonge mannen aangelopen. Het zijn wandelaars, ze zijn lopend van Meknes gekomen en nu onderweg naar een camping iets verderop. Ze laten een piepklein schildpadje zien.

We rijden verder en het lijkt wel of we in Oostenrijk zijn, zo lieflijk en groen. Dan krijgen we zicht op Moulay Idriss. Dit is een bedevaartplaats vanwege het graf van Moulay Idriss. We moeten nog een stukje omhoog om boven in het dorp uit te komen. 

We komen op het plein en daar zijn 5 muzikanten muziek en zang aan het maken. Het wordt met een camera opgenomen. Er schijnt vandaag een festival te zijn. Dat vertelt een jongeman waar ik naast sta. Uiteindelijk wil hij ons graag op een terrasje hebben, dat willen wij dus niet. 

Ik haal een kilo uien en we gaan door een poort het stadje weer uit. Net buiten de poort drinken we ons water en eten we onze pinda’s op, lekker hoor.

Een man heeft een ezeltje zo vol en zwaar geladen dat het beestje helemaal loopt te wankelen, wat een dierenbeul. Hij snapt zeker niet dat zo’n beestje voor hem werkt en te vriend gehouden moet worden.

Via de N13 rijden we terug naar de camping. Het is gelukkig niet druk op de weg. De uitzichten over de weilanden zijn erg mooi. Om kwart voor 5 zijn we terug op de camping, geven de uien af en gaan languit in het zonnetje liggen.

De camping kater komt regelmatig langs en wil graag aangehaald worden. We hebben een nieuw vriendje hier, hij deelt mee in de melk die we hebben.

We hebben 32km gefietst, waarvan 780 hoogtemeters. Het hoogste punt was op 940m, het laagste op 400m. We reden gemiddeld 14.2km/u.

Bekijk hier het filmpje van onze rit met de camper van Meknes naar Sidi Ali. 

Bekijk hier het filmpje van onze fietstocht naar Moulay Idriss.


Terug naar 14 maart 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 16 maart 2021