2021 Marokko 14 januari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Donderdag 14 januari 2021: Aguerd Nissil, langs P1505 – Ait Ben Haddou

Het is -1,5º als we opstaan, brt, zeggen ze dan hier. De zon kleurt de sneeuw op de bergen weer mooi roze.

We gaan verder op onze route, een volgende keer gaan we hier een langere fietstocht maken, nu vinden we het daar te koud voor. Om 9.15uur rijden we weg, we maken nog een mooie plaatje bij het meertje, wat een kleuren worden er weerspiegeld in het water.

De rit is weer mooi, we rijden door het warm getinte landschap met daarboven de met sneeuw bedekte bergtoppen. We komen langs een kleurig stuk waar het lijkt op de bergjes met kruiden in de medina, ik heb nog kaneel nodig……

Op een paar plaatsen is het water op de weg nog bevroren en de akkertjes die in de schaduw liggen zijn wit uitgeslagen.

We komen onderlangs een school die in de verte staat. Elk jaar zeggen we, volgend jaar zal die toch eindelijk wel roze geschilderd zijn. Maar nee hoor, het gebouw staat nog steeds heel erg wit te zijn, we vinden het niet in dit landschap passen.

We nemen een lifter mee, de man vraagt of we naar Igherm gaan. Als dat de Igherm is die wij in gedachten hebben dan heeft hij nog een lange weg te gaan. Maar op de route Aoulouz-Agouim komen we twee keer de naam Azrou tegen. Dus ‘zijn’ Igherm zal wel dichterbij zijn. In Agouim stapt hij uit.

Wij slaan linksaf richting Marrakech. De weg is zoals altijd onder constructie en stoffig. Bepaalde delen worden nat gegooid. Een mevrouw is het padje voor haar huis aan het vegen, je kunt wel bezig blijven.

We komen niet op de top van de Tichka maar gaan rechtsaf naar Ait Ben Haddou, via Telouet. Vlak voor de afslag worden we staande gehouden door de politie. Er is niets aan de hand, hij is verlegen om een praatje. We komen van Aoulouz en gaan naar Ait Ben Haddou, ah, pays bas, laag land. Dat weet hij dus. En ja, we vinden Marokko erg mooi, Nederland is ook mooi, zegt hij, en plat.

Vlak na de afslag staat een jongeman, netjes gekleed met aktetas. Hij wil wel mee, dat kan, stap maar in. Hij is een notaris en op weg naar Telouet. Dat is 19km, en er is een souk.

Even verderop staat een tweede man die mee wil. Deze man is een stuk eenvoudiger gekleed en heel dankbaar dat hij mee mag. Ze groeten elkaar en zitten gezellig met elkaar te praten.

In Telouet stappen de mannen uit en verdwijnen naar kantoor en naar de souk. Zo ook wij, wij gaan niet naar kantoor maar wel naar de souk. Het is een typische berg-souk, met boertjes uit de buurt met kleine stapels met groenten en fruit voor zich.

Op dit soort markten zie je vaak een busje staan met achterin een ingericht kantoortje, hier kun je bepaalde zaken regelen. Het is nog rustig op de markt. Co kan een paar stukjes filmen, en terwijl hij staat te filmen hoort hij opeens: ah GoPro. Haha

Er is een heuse hooiafdeling, met één echte hooiwagen en eentje met hooi/stro in zakken. Ook die is hoog opgetast. We slaan de spulletjes in die we nodig hebben en rijden dan weer verder.

Deze route naar Ait Ben Haddou is een leuke route, maar sinds het geasfalteerd is rij je er wel sneller doorheen. Het wegdek is prima. Alleen de toerit naar deze weg, boven aan de pas is heel erg slecht. Vorig jaar zeiden we al, die zal volgend jaar toch wel goed zijn, maar nee hoor. 

We komen op sneeuwhoogte, trouwens op de Tichka-weg lag helemaal geen sneeuw en hier, lager gelegen, wel. De sneeuw ligt alleen nog op de noordhellingen.

Dan komt er een stuk wat ik vind lijken op Death Valley in Amerika. Uitgesleten landschap met heel veel kleuren.

Na dit punt komen we in het gedeelte waar de dorpjes zijn. Je ziet vooral lemen huizen, met hier en daar een stenen huis. De moskee is altijd van steen.

We rijden bovenlangs de rivier, waar veel akkertjes langs liggen, vooral in de buurt van de dorpjes. De dorpjes aan de rivier liggen in een oase van groen, het is een leuk gezicht.

Er lopen twee vrouwen langs de weg, ze stappen stevig door. We stoppen en vragen of ze mee willen rijden. Na enig nadenken stappen ze in. Ze zijn goedlachs en de jongste spreekt Frans. Zo’n 7km verderop stappen ze uit, kijk die kilometers hoefden ze niet te lopen. De mensen die met ons mee rijden dragen allemaal keurig een mondkapje, wij zetten een raampje open voor ventilatie, dus dat gaat helemaal goed. We nemen in principe alleen mensen mee op routes waar niet veel auto’s komen.

We komen door Ait Ben Haddou. Zo rustig als het nu is hebben we het hier nog nooit gezien. De campings zijn gesloten. We rijden eerst door naar camping Atlas View, buiten het dorp, daar wonen de mensen bij, dus is de kans groot dat we daar kunnen staan. Anders rijden we terug en parkeren we op de grote parking in het dorp.

Er is volk aanwezig, en ja, we mogen hier komen staan met de camper. We vragen de prijs met elektra. Twee jaar geleden probeerde Mohammed, die we nu spreken, ons meer geld uit de zak te kloppen als wat het werkelijk kostte. 

Het kost 50DH voor de nacht en 10DH voor stroom. We kunnen ook eten, zijn moeder maakt het klaar. Als we staan doet de stroom het niet. Als Youssef, de eigenaar thuis komt kijkt hij er naar, verricht wat handelingen, en voilà alles doet het.

Als we geïnstalleerd zijn krijgen we een welkom-thee. Die doen we in de warme zon, uit de wind dat wel, want die is koud. Op het blad met de thee ligt ook een blauw schrift. Een gastenboek, laten we daar maar iets in schrijven als we weg gaan, dan weten we hoe het hier was.

We bestellen een tajine, wederom na het vragen van de prijs. We kunnen kiezen uit een tajine met kip of met kip. 😉 Doe maar kip dan. Het kost 100DH.

De zon gaat onder en kleurt het landschap weer mooi warm. Keurig op tijd wordt de tajine gebracht, met twee schoteltjes rauwkost en een groot brood. Het smaakt heerlijk en er is meer dan genoeg. 

Als we zitten te eten komt Fatima nog een schoteltje met fruit brengen, heerlijk hoor, shukran.

We hebben 103km gereden, het hoogste punt is 2163m, het laagste punt 1269m. Het werd niet warmer dan 12º. 

We hebben een filmpje gemaakt van deze mooie rit, bekijk het hier……


Terug naar 13 januari 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 15 januari