2021 Marokko 13 maart

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zaterdag 13 maart 2021: Azrou

We hebben lekker geslapen, ondanks het vele hondengeblaf in de omgeving. Het was een groot concert gisteravond toen het eenmaal donker werd. In de bergen klinkt het ook nog extra luid.

’s Ochtend doen we niet veel, we genieten van het heerlijke zonnetje. Co doet tussendoor een zijraam en een deel van het voorraam met het poetsmiddel dat we in Marrakech van Youssef hebben gekocht. 

Er zijn wat beestjes te zien op de camping. Een koolmees komt zichzelf  een paar keer bewonderen in de zijspiegel. Aan het einde van de middag zien we een wit konijntje over de camping hobbelen en vanmorgen was er een specht in één van de bomen voor de camper.

Om 13uur gaan we fietsen, ik heb een ronde uitgezet in Komoot. Het meeste over verharde wegen. Vorig jaar januari hebben we hier gefietst over veelal onverharde wegen. Toen kwamen we door allerlei gehuchtjes, maar er waren veel honden die redelijk agressief overkwamen. We hebben nu wel een Dazer mee, maar gaan liever voor ‘veilig’.

We rijden rechts de camping af richting Ifrane. Het is druk op de weg. Na ca. 4km gaan we links de weg af een onverhard pad op. Deze gaat deels door een bos. We hebben een mooi uitzicht de vallei in.

Dan slaan we een bocht om en is er een bijzonder steil stuk wat bovendien redelijk onbegaanbaar is. We fietsen in standje 3 omhoog maar moeten toch afstappen. Dan is zo’n hulpmotor tijdens het lopen toch wel heel handig. Ik hoef niets te doen, en moet nog pittig doorstappen om de fiets bij te houden.

Terug op een ‘normaal’ pad stappen we weer op. We komen langs een natuurlijk waterbron, Source Bensmim. Er zijn mensen die water aan het tappen zijn. Daar zijn we ook altijd wel voor in, maar om hier met de camper te komen……

We komen langs een enorm leegstaand hotel, vergane glorie. Verderop kijken we uit over een klein stuwmeer. Er zijn wat mensen aan het picknicken.

Na de waterbron dalen we behoorlijk af, uitkijkend over een mooie groene vallei. We zien hier heel veel grote huizen, echt groot. Er is ook nog veel in aanbouw. Ze staan in een prachtige omgeving.

We komen aan bij de N13 en slaan linksaf naar Azrou. Tegenover een tankstation is een kleine kraam met twee vrouwen, hier kun je iets eten. We stappen af en gaan kijken. Ze verkopen lèbèn met mais- of tarwekorrels. Dat willen we wel, vorig jaar in Meknes heeft Latifah ons dat laten proeven, we vonden het wel lekker.

We krijgen ieder een soepkom met het spul, wat veel te veel blijkt te zijn. We hadden beter samen 1 portie kunnen doen, het vult nogal. Ik pak mijn portemonnee uit de stuurtas, althans dat wil ik, maar ik realiseer me dat ik de portemonnee helemaal niet meegenomen heb, oei.

Toen we hier aankwamen was er een goedgeklede Marokkaan die ons in het Engels aansprak. Hij staat samen met een andere man aan de overkant bij het tankstation.

Co steekt over om assistentie te vragen, dat we straks terug komen fietsen om te betalen. De man komt samen met Co naar mij toe lopen. Hij vertelt dat hij voor ons betaalt, als welkom in Marokko. Wat zijn we blij met hem. Hij wil het absoluut niet terug hebben, shukran. Wat een lief mens toch. Dat zal me niet zo gauw weer gebeuren dat ik geld vergeet mee te nemen, heb bij terugkomst meteen wat los geld in de stuurtas gedaan.

We rijden door Azrou, komen langs een enorme begraafplaats die tegen een heuvel aan ligt en fietsen het laatste stukje onverhard terug naar de camping.

We worden vergezeld van een paar blaffende honden die boven op een muur staan. Ik druk de Dazer in die ik in mijn jaszak heb zitten maar merk weinig verschil, ze blaffen net zo hard door op 1 meter afstand, boven op die muur. We weten dat ze hun erf verdedigen en ik ga er maar vanuit dat ze op de muur blijven. Wat inderdaad het geval is. Als we een 25 meter verder zijn taaien ze af.

Bij een huis, net na een steil stukje, zitten twee vrouwen met wat kinderen buiten. Ze maken een gebaar of we bij ze komen zitten. We krijgen water aangeboden. De buurvrouw komt kijken en vraagt of we thee willen. De ervaring is dat je er ook eten bij krijgt, dus zeggen we dat water genoeg is. We zitten nog vol van de lèbèn met mais.

We stappen op en fietsen het laatste stukje naar de camping. Daar gaan we in het zonnetje zitten, die is nog heerlijk. Aan het einde van de middag pakken we een douche. Het water is lekker heet, de straal is niet veel maar allah, je kunt niet alles hebben. Het water is zacht.

’s Avonds is er een mooie zonsondergang te bewonderen.

We hebben 27.8km gefietst, met 490 hoogtemeters. Het hoogste punt was op 1620m, het laagste op 1210m. We reden gemiddeld 14.6km/u.

Bekijk hier het filmpje van vandaag……


Terug naar 12 maart 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 14 maart 2021