2021 Marokko 12 maart

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Vrijdag 12 maart 2021: Sebt Ait Rahou – Azrou

Het was een ‘zware’ nacht, we hebben allebei niet veel meer geslapen. Je bent klaar wakker na zo’n actie van de politie en om kwart over 5 kwam er een vrachtwagen langs. 

Om kwart over 6 horen we een brommer langs komen met nogal veel toeren. Oh, nee, het is de moskee. Wat een slechte megafoon hebben ze hier. Om kwart voor 7 komt er een roedel honden, luid blaffend langs. De hele nacht door was er ook ergens wel geblaf te horen.

Om kwart over 8 rijden we naar Ali en Richa om te vertellen dat we niet mee gaan op de tour door de omgeving. We willen vandaag naar Azrou rijden om daar op de camping een paar goede nachten te maken. We willen niet nog een nachtje in dit dorp doorbrengen, en zeker niet voor de commune.

Ali zegt, je rijdt toch in 2 uurtjes naar Azrou (136km). Ja, met een personenwagen wel, maar met een camper niet. En zeker niet op de manier hoe wij reizen. Als we uitgenodigd worden om thee te drinken willen we daar graag gehoor aan geven, en daar gaat altijd wel wat tijd in zitten, haha. Een volgende keer komen we langs en dan gaan we samen op stap. Promis.

We drinken samen thee en gaan dan om kwart voor 9 op pad. De weg slingert door de bergen, we hebben prachtige vergezichten over groene en kleurige weilanden. Het klinkt misschien eentonig, wat we de laatste dagen zien, maar het verveelt ons geen moment.

Er is weer ergens markt want er staan ezeltjes langs de kant van de weg te wachten op hun baasjes. Die zijn met een transport mixte op pad en hebben vast een gezellige dag.

Er zijn veel mensen langs de weg en bij hun huizen, gezellig hoor. We zwaaien en lachen heel wat af met ze. De mensen zijn heel toegankelijk in dit gebied.

We zien veel fruitboompjes, nog redelijk jonge aanplant allemaal. Er staat het een en ander in bloei. We komen langs een mooi huis, ik weet van een aantal jaren terug dat dit in aanbouw was. Toen heb ik er een foto van gemaakt en er was van alles op te zien.

Dan zien we iemand in het land die aan het ploegen is. We stoppen en de man gebaart dat we naar hem toe moeten komen. Dat doen we. Even later loopt Co achter de ploeg van Mohammed. Dat valt nog niet mee, vindt Co. Er zitten veel keien in de grond en als de ploeg zo’n steen raakt schiet-ie omhoog en ben je de grip kwijt.

Ik film het en moet toch een paar keer erg lachen. Het is net of de ploeg met Co aan de hol gaat. Haha. Co moet later zelf ook lachen als hij de filmpjes ziet.

Mohammed zet de ezel vast door de ploeg goed in de grond te duwen. We gaan thee drinken bij zijn huis. Daar aangekomen maken we kennis met zijn moeder, zijn vrouw en schoonzus. Zijn twee zoontjes lopen net naar de weg om naar school te gaan.

Er worden stoelen naar buiten gebracht en even later brood, boter en thee. Echt zonder suiker? Ja echt zonder suiker. Het eerste kopje thee doet Mohammed mee, maar in de tweede doet hij toch een grote klont suiker, dat is een stuk beter zegt hij.

De moeder van Mohammed is boter aan het maken. Ze draait een wit tonnetje rond, je ziet de melk ‘zwaarder’ worden. Ze zegt dat het 20 minuten duurt. 

De vrouwen komen er ook bij zitten. Mohammed spreekt goed Frans dus we kunnen wel een gesprekje houden. We laten foto’s zien van onze familie en van ons huis. En we maken foto’s van de vrouwen samen en Co en Mohammed. Ze kwamen er zelf mee, dat ze wel op de foto wilden. Dat is nooit tegen dovemansoren gezegd.

Na de thee lopen we terug naar de ezel, die staat daar nog heel standvastig te wachten. Co probeert nog een stukje en het gaat al wat beter. Mohammed doet er 2 dagen over om dit stuk land om te ploegen. Het is vooral bedoelt om het vuil te verwijderen tussen de regels met bonen.

We nemen afscheid en Mohammed komt nog even een kijkje nemen in de camper. Hij vindt hem erg mooi.

We draaien de N13 op naar Azrou. We rijden door dorpjes heen en zien heel veel kwekerijen met fruitboompjes. Overal zijn er wel klanten aanwezig. We zien ook veel ooievaars op nesten.

Tegen 15uur draaien we camping Emiraat op in Azrou. We zijn de enige gasten, we hadden niet anders verwacht. Als ik naar de receptie loop om in te schrijven is de man de boel net aan het schoonmaken. Hij heeft al zolang geen camperaars meer gezien. 

Hij vraagt of de boten weer varen, ik leg onze situatie uit en zeg dat je wel naar Frankrijk of Italië kunt met de boot. Maar dat we dat liever niet doen, omdat je lange tijd op een boot zit met veel mensen.

We zitten tot half 6 in het zonnetje, het is een heerlijke temperatuur nog. Zo warm hebben we het in Azrou nog niet meegemaakt. De zon gaat vlammend onder. De kiezeltjes voor onze camper kleuren zelfs een beetje oranje. Er is alweer een dag voorbij, een dag met leuke ontmoetingen.

Bekijk hier het filmpje van vandaag……


Terug naar 11 maart 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 13 maart 2021