2021 Marokko 1 en 2 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Maandag 1 februari 2021: Marrakech

Vandaag zijn we op de camping. Co heeft de camper aan de buitenkant schoongemaakt en ik heb de was laten doen en opgehangen. 

In Toundoute op de markt hebben we een zak walnoten gekocht en die heb ik van de tussenschotjes ontdaan en de walnoten kleiner gemaakt, voor in de yoghurt en andere gerechten. Dat scheelt weer werk als ik ze nodig heb. Ik doe het buiten het zonnetje onder hevige belangstelling van kippen, hanen en eenden. De krielkippen zijn brutaal en springen af en toe op mijn stoel, dan springen door het gefladder de tussenschotjes overal heen.

Verder is het rustig aan en genieten van de zon.

’s Middag hebben we bezoek, van een mechanieker. We hebben een probleem met onze koelkast, die doet het niet meer op 230V. Wel op 12V en gas. Dat is sinds de laatste 2 dagen dat we in Toundoute waren.

De mechanieker hoort het aan, kijkt achter het rooster dat aan de buitenkant op onze camper zit, stapt binnen in de camper en opent de koelkast.

Hij zegt, hij doet het hoor op 230V. Ik denk is die man een healer of zo? Hij heeft nog niets gedaan. Het blijkt dat we in Toundoute stroom hebben ontvangen dat lager was dan 190V en dan zegt de koelkast, doe het zelf maar. Nu, op het juiste Voltage doet de koelkast het dus gewoon weer. Er zijn apparaten die je kunt plaatsen om dit soort schommelingen te voorkomen, maar het is pas de eerste keer in 8jaar dat we dit ervaren. Zo’n apparaat is in Marokko te koop bij de Bricolage, je moet dan een spanningsstabilisator hebben (Stabilisateur de tension) van 1500W. Kost ca. 500DH, vertelt de mechanieker.

En nu hij er toch is, we hebben twee luiken waarvan de sloten heel stroef gaan. Eén luik gaat helemaal niet meer op slot en het luik waar de gasflessen staan doet één van de twee sloten het maar.

In de sloten doet hij wat motorolie, rommelt wat met de sleutel, het wordt al wat beter. Hij haalt het slot uit het luik en neemt het mee naar zijn werkplaats op de camping. Als hij terug komt loopt het gesmeerd. Hij vertelt en duidt uit middels zijn vingers dat als je de sleutel in het sleutelgat doet de sleutel 6 ‘groeven’ aanstuurt. Eentje was er verstopt en dan blokkeert de boel. Zo hebben we het min of meer begrepen.

Morgen komt hij terug voor het andere luik, om 10uur, Insjallah.

Dinsdag 2 februari 2021: Marrakech

Al wie er komt om 10uur, niet de mechanieker. Misschien had hij onverwachts ergens een klus, we weten het niet.

’s Middags om 14uur gaan we fietsen, als hij nu komt is het jammer, er komen nog meer dagen. Vlak voordat we wegrijden zien we een grote zwerm met ooievaars boven ons zweven. Machtig mooi om te zien.

We rijden door het nabij gelegen dorp, Sidi Brahim. Het is er bedrijvig, er lopen veel kinderen, op weg van en naar school. Een klein meisje stopt bij mij en geeft me een handje met een stralende lach, bonjour, ça va?

Als kinderen vragen om een Dirham vragen we; une (eentje), we wachten even en vragen dan; of deux (twee). Tegen de tijd dat ze reageren zijn wij alweer weg, haha.

Via de doorgaande weg rijden we naar een volgend dorp en daar ook doorheen. Het is bijzonder stoffig hier, zeker als er een auto voor je uit rijdt.

Aan het einde gaan we linksaf richting Marrakech. De verdere route kenmerkt zich door heel veel drukte en heel veel lawaai om ons heen. Maar wel leuk hoor om dit mee te maken. Opeens rijden we een klein stukje op een echt fietspad.

We komen langs een straatmarkt met een hoog Koningsdag gehalte. Dan gaan we rechtsaf een Bab (poort) door en komen in een medina. Hier is het een stuk rustiger en zeker een stuk stiller qua geluiden. 

Een man zit aan een tafel hout te bewerken, het wordt prachtig. We mogen een klein stukje filmen. Ik vraag of het voor aan het plafond is, maar nee, het is een deksel van een 8-hoekig tafeltje. Hij laat het tafeltje aan ons zien, het is ook helemaal van houtsnijwerk voorzien, prachtig. Hij glundert en is duidelijk trots op zijn werk.

We gaan een andere poort door en komen buiten de medina op een Berber markt terecht. Hier is het drukker met marktkooplui dan met kopers. Maar dat zal met 2 uurtjes wel anders zijn, dan komen de mensen naar buiten. 

Er staat een wasmachine op straat waar je zo doorheen kijkt. Er staat een telefoonnummer op, erachter is een wasserij, hoe ludiek.

We rijden door een wijk met luxe huizen en auto’s. Hier zie je ook direct weer de hokjes voor de bewakers.

In de route heb ik de Bricolage en de Marjane opgenomen, die zitten vlak bij elkaar. Met de boodschappen in de tas rijden we de laatste 6km naar de camping. 

Een drukke maar leuke rit. We hebben 35.1km gereden, waarvan 140 hoogtemeters. Het hoogste punt was op 460m, het laagste op 370m. We reden gemiddeld 17.2km/u. Het was erg warm vandaag, maar op de fiets was het prima te doen.

Jessy komt ’s middags melden dat de mechanieker morgenochtend komt, prima.

We hebben een filmpje gemaakt van deze rit, het geluid hebben we maar een beetje verdoezeld middels een muziekje. Bekijk het filmpje hier……


Terug naar 31 januari 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 3 februari 2021