2021 Marokko 1 april

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Donderdag 1 april 2021: Agüero (Sp) – Mielan (Fr)

We zijn vanmorgen lekker aan het studderen, we koken een bietjes stoofpotje en terwijl dat staat te pruttelen klinkt er een pingeltje op de telefoon.

Een appje van Ab en Ineke, trouwe lezers van ons blog. Ze hebben een krantenartikeltje bijgevoegd uit het AD. Het gaat over de door Macron afgegeven melding dat zaterdagavond Frankrijk op slot gaat. Winkels gaan dicht, Fransen mogen nog maar in een straal van 10km van huis en thuiswerken wordt de standaard. De scholen gaan 3 weken dicht, tel uit je winst. En dat net voor de Paasdagen, hoe toevallig. Of er nog een agenda is, ja toch? Arme Fransen, die net dachten de paasdagen lekker naar buiten te kunnen gaan. Overigens, het is geen 1 april grap, anders zou dat wel heel grof zijn.

Wij ruimen de boel op, gaan betalen en rijden om half 1 weg van de camping. We gaan naar huis. We hadden in gedachten om rustig aan door Frankrijk gaan, af en toe ergens te fietsen of te wandelen, maar dat zal allemaal niet meer kunnen. Dan hoeft het voor ons niet meer, we gooien de kop in de wind.

We melden het bericht ook aan Toni en Annelies, maar zij zijn inmiddels ook al op de hoogte. Ze blijven nog een weekje in Spanje en gaan dan in één dag door Frankrijk. Volgens Toni is doorreizen door Frankrijk wel toegestaan. Wij wachten het niet af, want dan zal je waarschijnlijk  onderweg ook veel controles hebben.

Als we het weggetje vanaf de camping terug gereden zijn naar de doorgaande weg slaan we linksaf richting Jaca. Onderweg komen we nog zo’n rotsformatie tegen zoals in Agüero, ook met een dorpje onderaan het massief.

We rijden door een kloof met een redelijk stromende rivier er doorheen. De weg slingert er langs. Het water is blauw tot groen.

Daarna komen we uit bij een grote vallei, wat een uitzicht. Alles is heel erg groen, met besneeuwde bergtoppen in de achtergrond. Een ansichtkaart waardig.

In Jaca zitten mensen op het terras of op grasvelden, gezellig met elkaar te praten. Onderweg zien we veel auto’s geparkeerd staan, men is aan het wandelen. Vanmorgen in het dorp waren er ook veel wandelaars, de mensen willen eruit.

Na Jaca rijden we naar de Tunnel de Somport. In de tunnel passeer je de grens met Frankrijk. Niet dat we ons illusies maken dat er geen controles zullen zijn, nee ben je gek, die zijn er natuurlijk, op zeker.

Voor de tunnel, in Spanje stonden er twee politieagenten, maar we werden door gezwaaid. Na de tunnel staan er vijf Franse agenten, en hier moeten we stoppen. Een agent staat met een mitrailleur voor onze camper, hoezo voel je jezelf bijna crimineel, wat een intimidatie.

Ze willen Co zijn rijbewijs zien, en van ons beiden het paspoort en als toetje een PCR test, laten we dat nou toevallig allemaal aan boord hebben. Alles wordt goed bekeken en even later rijden we verder Frankrijk in.

Een paar kilometer verder staan twee jonge mensen met de duim omhoog, ze willen mee. Nou dat kan, we zijn wel lifters gewend. Ze zijn heel dankbaar en zeggen dat wel een paar keer. Ze hebben twee dagen in de bergen gewandeld, naar 1900meter. 

Zij is Française en hij Albanees, beiden woonachtig in Frankrijk. Ze rijden 40km mee, waar ze in een klein dorp uitstappen. De rit is prachtig, door de bergen en een kloof. We slingeren wat af. Er zijn dorpjes en groene alpenweides. In één van de eerste jaren toen we naar Marokko gingen hebben we deze route andersom gereden, en dit hadden we nog in onze herinnering.

We rijden een tijd lang achter een hooiwagen aan, maar die is lang niet zo mooi en spectaculair als de hooiwagens in Marokko. Uiteindelijk halen we hem in want hij rijdt constant in ons blikveld, en dat houden we liever vrij.

We rijden onderlangs Pau en het is onwijs druk op de weg, dat zijn we al even niet meer gewend. Na Pau gaan we over D- en N-wegen richting Toulouse. Om half 6 stoppen we op een camperplek in Mielan, gevonden via de NKC. Het is een parking bij een kerkhof, lekker rustig.

We hebben 238km gereden in 5 uur tijd. Dat lijkt niet veel, maar we reden door de bergen, en dat gaat niet zo snel. Het hoogste punt was op 1184m, het laagste op 173m, het werd tot 29,5º, dat was na de Tunnel

Bekijk hier her filmpje van deze mooie rit…..


Terug naar 31 maart 2021
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 2 april 2021