2020 Marokko periode 01

12 januari t/m 16 januari 2020

De eerste dag van deze periode kun je direct hieronder lezen, wil je een van de andere dagen lezen klik dan op de link van die dag:
12 januari vind je direct hieronder
Ga naar: 13 januari. – Ga naar: 14 januari – Ga naar 15 januari – Ga naar 16 januari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zondag 12 januari: Thuis – Villers-Cotterets (F)

Zo, na een lange radiostilte zijn we weer met onze camper op stap, dus is het tijd voor een reisverslag.

Afgelopen zomer wilden we naar Roemenië, maar na 2 weken bereikte ons vanuit Nederland het bericht dat mijn altijd zo gezonde moeder van ruim 84 jaar een hersenbloeding had gekregen in haar kleine hersenen.

Sinds 1 november woont ze in een zorghuis waar ze zich aardig thuis is gaan voelen. Het gaat best wel goed met haar, dus we vonden wel dat we weer op reis konden gaan. Mama vond het wel moeilijk dat we gingen, maar ze snapt het ook wel, dat we ons eigen leventje weer op willen pakken, na 6 maanden zorg gegeven te hebben.

So, here we go.

We hadden een prachtige zonsopkomst, aan de kleuren te zien lijkt het wel een zonsondergang, heel mooi, zie de foto boven aan deze pagina.

Na nog wat dingetjes regelen en de tank volgooien gingen we om 10.10uur echt op pad. Eerst met regen maar bij Antwerpen werd het gelukkig droog. Aan het einde van de middag was het zelfs nog lastig rijden tegen een laagstaande zon in.

Blij dat we weer op pad zijn.

We hebben de eerste 508 km er op zitten en staan nu op een rustige, officiële  camperplek bij een zwembad. Er staat één andere camper, dus het is niet druk.

Maandag 13-01-2020: Villers-Cotterets – Sereilhac

Een reisdag, dus niet zoveel te melden vandaag. Het was een rustige plek, wel kwam al vroeg de vuilniswagen het een en ander ophalen.

We reden een groot deel van de dag met de ruitenwissers aan, het ging niet hard, maar genoeg voor de interval. Na 15uur kwam de zon er nog even bij.

We reden ruim om Parijs heen, maar het was ook daar erg druk op de wegen. Noordelijk van Limoges waren ze met de weg bezig en dat stroopte enorm op. Maar we hebben vandaag evengoed 499km onder de wielen door gereden.

We staan nu in Sereilhac, op een mooie camperplek (CP) bij een meertje, gevonden via de NKC app. Bij aankomst gelijk de wandelschoenen aangetrokken om even wat beweging in het gat te krijgen, na twee dagen zitten. Dat was effe lekker zeg. Het bleef hier tot half 6 licht, je kunt zien dat we al een heel stuk zuidelijker zitten. Maximum temperatuur vandaag 12º, nu is het 7º buiten. Binnen is het lekker warm, met het kacheltje aan.

Een wandeling of fietstochtje registreer ik met Komoot (www.komoot.nl). Als je dan met dezelfde telefoon, als waar het op geregistreerd wordt, foto’s maakt tijdens de tocht worden die gepubliceerd bij het wandelspoor. Zo kunnen andere mensen zien wat voor omgeving het is. Je kunt zo ook bestaande sporen oppikken en zelf wandelen of fietsen. Wij zijn betaald lid en daardoor heb je toegang tot de hele wereld en je kunt het navigeren uit laten spreken (in het Nederlands), wat erg handig is tijdens het fietsen bijvoorbeeld.

We zagen nog een prachtige zonsondergang, en dan is het leuk als je bij een meertje staat.

Bekijk onze wandelroute van vandaag op Komoot.nl

Dinsdag 14-01-2020: Sereilhac (F) –  Sallent de Gallego (S)

Het was weer een heerlijk, rustige plek, ondanks de drukke weg verderop, we hoorden het meer als geruis van de zee. Om kwart voor 9 rijden we weg, verder naar het zuiden.

Het eerste deel van de route is ronduit saai te noemen, het is wel heerlijk rustig op de weg, er is weinig verkeer. Dan rijden we door Pau en daar is het druk. Het valt ons op dat er in Frankrijk in en bij grotere plaatsen onwijs veel hele grote reclameborden staan, wat is dat toch lelijk zeg.

Nog 1 uurtje te gaan naar Pau, komen de bergen in zicht, altijd een machtig mooi gezicht.

Voorbij Pau rijden we de bergen in. Dit blijft gewoon een leuke route om te rijden. Het hoogste punt ligt ruim boven de 1700mtr, maar er ligt niet zoveel sneeuw in het skigebied waar we doorheen rijden. Dat is niet best, want januari is toch wel midden in het ski-seizoen.

In één van de plaatsjes loopt er opeens een grote kudde schapen op de weg, met ervoor de herder. Lijkt wel een vleugje Marokko zo. We rijden er stapvoets achteraan. Aan het einde van de straat staat een monument met een waterbak eronder en daar maken de schapen dankbaar gebruik van, even drinken maar. 

Op de parkings bij de skistations mag niet overnacht worden met de camper, dus rijden we nog een stukje verder en komen aan in Sallent de Gallego. Daar is bij het stuwmeer een officiële camperplek (via NKC gevonden). Er draait net een camper voor ons uit de parking op, Nederlanders. Als ze staan stapt er een vrouw uit, ze zwaait enthousiast naar ons, we herkennen haar niet. Even later loopt de man naar ons toe, met hond. Ik zeg, joh, dat zijn Anne en Nel. We hadden Nel niet herkend want ze rijden een andere camper. Grappig, normaal gesproken zien we ze pas in Tafraoute, in het Keteldal. Ze zijn afgelopen zaterdag vertrokken van huis en hadden op onze site gezien dat wij ongeveer dezelfde route rijden. Anne zei al, we komen ze vast wel tegen. Here we are.

Vandaag geen regen gehad, maar veel zon gezien. De hoogste temperatuur vandaag was 18,5º, lekker hoor. Om 18.10uur begint het pas te schemeren.


Woensdag 15-01-2020: Sallent de Gallego (S) – Trujillo (S)

Het was een rustige plek, vlak bij de rivier die uitmondt in het stuwmeer. Anne loopt al vroeg buiten met het hondje, Co is ook buiten en geeft aan dat wij zo gaan rijden. Tot in Marokko dan maar. Om half 9 rijden we weg, het is -3º.

Het is alles naar beneden rijden, en het is soms best wel steil, dus dalen we snel in hoogtemeters. In de bergen begint al de ‘snelweg’, 2-baans en we mogen 100 tot 120km p/u. We rijden op de snelweg nooit sneller dan 100km, alleen als we vrachtwagens inhalen versnellen we eventjes tot we er voorbij zijn.

De route gaat via Huesca en Zaragoza naar Madrid. Tot aan Madrid is het bijzonder rustig op de weg. De weg gaat van laag naar hoog, met behoorlijk steile stukken, en geen stukje is echt recht, we slingeren door de bergen heen. Bij Madrid is het druk, gelukkig geen spitstijd, het is rond 14uur als we daar zijn. 

Tussen Zaragoza en Madrid is er een tankstation langs de snelweg waar je heel goedkoop kunt tanken. Vorig jaar zagen we het in een flits voorbij komen en nu wisten we niet meer waar dat was. Nu hebben we opgelet, maar hadden we zelf geen diesel nodig op dat moment. De coordinaten: N41.217084, W2.291139. Doe er je voordeel mee. De diesel kostte hier € 1,10. In Frankrijk hebben we 2x getankt voor € 1,469. In Spanje 2x voor € 1,269.

Na Madrid rijden we richting Merida, deze route is ook bijzonder rustig. Het is vooral vrachtverkeer wat we passeren. Zelf worden we uiteraard ingehaald door de personenauto’s. We zoeven over de weg en leggen vandaag 708km af. ’s Middags motregent het een tijdje, verder is het alleen maar bewolkt en rond de 8º.

We eindigen in Trujillo, op de Plaza del Toros, het plein van de stieren. We zijn hier nu voor de 3e keer en vinden ons weer een plekje achter het gebouw, de stierenvechtersarena, langs een onverharde weg. Rustiger dan op de officiële plek. Het is droog, bewolkt en 9º. Morgen rijden we in 1x naar Palmones om bij Carlos tickets te kopen voor de ferry naar Marokko.

Donderdag 16-01-2020: Trujillo (S) – Palmones (Algeciras) (S)

Lekker geslapen, het was weer een rustige plek, maar dat wisten we al van tevoren. Om half 9 rijden we onze laatste kilometers naar het ticket kantoor van Carlos in Palmones. We zien de zon opkomen boven de weilanden waar we langs rijden.

Het is weer zeer van de rustige op de weg, soms wanen ons helemaal alleen in Spanje. Alleen bij Sevilla is het druk te noemen, maar daar zijn we zo langs. De snelwegen zijn goed, maar de binnenwegen zijn aan onderhoud toe, dan zeg ik het netjes.

Het is af en toe best wel groen in de landerijen, fris groen van pas ingezaaid goed. Dat is wel mooi om te zien. Het wordt steeds warmer en op een gegeven moment is het 21º. We zien af en toe koeien in de weilanden staan, dat kan natuurlijk prima met deze temperaturen. Het schommelt zo rond de 15 a 17º.

Om 16.45uur komen we aan in Palmones en parkeren we op de parking voor het ticket kantoor, er staan al een aantal campers voor de nacht. We kunnen er nog bij, en na ons komen er nog een aantal aanrijden. Er staan nog 3 NL campers, de rest is Italiaans, 1 Belg, 1 Engelse en de rest is Frans. Niet iedereen staat hier om morgen naar Marokko te gaan, er zijn ook veel overwinteraars bij die in Spanje en Portugal blijven. Het is hier nu ook lekker weer, dus waarom niet.

We lopen naar het ticket kantoor en na 5 minuten staan we buiten met tickets voor de boot naar Marokko. We gaan vreemd deze keer. Na 6x met Balearia gevaren te hebben wordt het nu Trasmediterranea. De verkoper wist te vertellen dat Balearia steeds meer met vrachtverkeer doet. Hij vertelde dat van de week een groep Fransen om 10uur met de boot mee wilden. Ze moesten wachten en zagen allemaal vrachtwagens de boot op gaan, zij mochten steeds maar niet mee. Uiteindelijk gingen ze pas ’s avonds om 10uur naar Marokko. Dat moesten we maar voor zijn. Morgen om 11uur vertrekt de Trasmediterranea ferry naar Tanger Med, en wij zijn aan boord. Als we heel vroeg wakker zijn kunnen we ook de boot van 8uur pakken, maar dat zien we morgen wel. We betaalden €200,00 voor een open retour, wat we gewend zijn van andere jaren.

We lopen nog even naar de Lidl voor Griekse yoghurt, de rest hebben we aan boord of kopen we in Marokko. We hebben er zin in.

Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar periode 02