2020 Marokko 8 november

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zondag 8 november 2020: Marrakech

Zondag 8 november 2020: Marrakech

Vandaag wordt de dag van de grote schoonmaak, de koelkast is de rode draad door deze dag. Wat een bende en wat een stank, maar mondkapjes voor, handschoenen aan en niet zeuren maar poetsen.

We zijn er de hele ochtend mee bezig en een deel van de middag. Gelukkig kun je bij de afwasplek heet water tappen. Met veel sop erin ontvet het prima. Als we de koelkast weer aanzetten doen we er een paar bakjes met bakingsoda / natriumbicarbonaat in, dat schijnt luchtjes te absorberen.

We maken kennis met onze buren, Abdel en Fati. Ze komen uit El Jadida, waar ze naar eigen zeggen een villa hebben. Abdel is nu met pensioen. Ze rijden een busje maar hebben faciliteiten aan boord. Ze hebben naast de camper een tent staan waar ze overdag hun bezigheden in doen.

Ze spreken Frans en een heel klein beetje Engels. Ze camperen net voor het eerst maar vinden het wel heel leuk. Als Abdel hoort van de koelkast komt hij heel pittig een flesje chloor brengen en staalwol.

We ruimen verder nog wat op en zitten tussendoor af en toe in het zonnetje, want het is heerlijk weer, zo’n 24º.

Onder de middag lopen we naar het restaurant bij het zwembad en bestellen een tajine kefta (gehakt) en een omelet kaas met een glas verse jus d’orange. Het smaakt allemaal prima na het harde werken.

Aan het einde van de middag halen we de fietsen uit de garage. Qua stroom zijn de accu’s nog bijna vol, 4 van de 5 streepjes. Maar de banden zijn helemaal leeg. We pakken ons handpompje, maar die past niet op het ventiel. 

Achter de camper zijn een paar Fransen aan het jeu de boulen. Een van hen heeft een elektrisch fietspompje, dat is handig, binnen no-time zijn de banden weer voorzien van lucht. Kijk, dat rijdt een stuk prettiger.

We fietsen 6,5km naar de Marjane, het is druk op de weg, dus bij de rotondes is het oppassen geblazen. Als we 3/4 moeten krijgen we vaak geen voorrang, terwijl op die rotonde het verkeer dat op de rotonde rijdt voorrang heeft. We geven onze richting goed zichtbaar aan en rijden overal langzaam door.

Bij de Marjane is het onwijs druk, zowel binnen als buiten. Zo druk hebben we het nog nooit gezien bij een Marjane. Zo’n 98% van de mensen draagt een mondkapje. Buiten zulke drukke plekken zijn er heel veel mensen die geen mondkapje dragen.

We doen onze boodschappen en rijden de 6,5km weer terug naar de camping. Lekker effe, in beweging te zijn. Maar we hebben wel gevoelige zitbeentjes. De fietsen die we in Nederland mochten gebruiken waren ‘gewone’ e-bikes c.q. damesfietsen. Dan zit je behoorlijk rechtop. Wij hebben mountainbike achtige e-bikes. Dan zit je veel meer voorover. Co dacht in het begin van ons ritje dat zijn stuur omlaag was gezakt. Maar nee, dit is de zit van dit model. Het is wel eventjes wennen.

Het wordt etenstijd, we openen een van de weckpotten met een heerlijke rode kool stoofpot, hij is nog helemaal goed en heerlijk van smaak. We hebben geen gas, maar gelukkig wel het elektrische kookplaatje van mijn moeder. Zij hebben het altijd in hun caravan gebruikt, komt goed van pas nu.

’s Avonds begin ik aan mijn verslag van gisteren, het moet af anders wordt de achterstand te groot.

Het was een productieve en energievretende dag, maar het resultaat mag er zijn. Tussendoor hebben we ook nog even geFacetimed met mama. Ging prima op de wifi van de camping.


Terug naar 7 november
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 9 november