2020 Marokko 8 maart

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zondag 8 maart 2020: Tafraout – Taliouine

We gaan weg uit Tafraout, snik. We nemen afscheid van Wobbie en Wim, Gerry en Annie. Bij Wil en Wilma mogen we binnen een filmpje maken, van hun mooie camper. 

Frank en Fia, en Toni en Annelies geven we een dikke knuffel, we hebben leuke weken met ze gehad, met wandelen en fietsen, dank jullie wel voor jullie leuke gezelschap. Ook Wilfried en Ria knuffelen we ten afscheid en dan rijden we om half 10 weg van de camperplek. Het is al aardig leeg geworden.

Bij het gemeentehuis is het erg druk, er staan allemaal vrouwen op de stoep. We rijden richting de leeuw, zwaaien nog eenmaal naar hem en slaan op de rotonde rechtsaf richting Agadir. Boven op de pas kijken we nog één keertje terug de Ammelne vallei in, tot de volgende keer.

We volgen de R106 naar Igherm, een leuke kleurrijke route met weidse vergezichten. Er zijn wilde ezels aan het grazen langs de weg.

Dan opeens zien we een vos tegen de helling omhoog lopen. Hij gaat steeds sneller lopen, kan hem nog net met de camera vangen. 

Bij een dorpje zien we een voetbalveld, het valt enorm op, omdat in de gehele omgeving het heel erg stenig is. Het voetbalveld is ontruimt van stenen.

Het is veelal alleen landschap wat er te zien is, er zijn weinig dorpjes waar we door heen rijden. Dus is er ook weinig contact te maken met mensen. Wel zijn er af en toe vrouwen groen aan het snijden. Paars is hier de kleur van de vrouwen, erg vrolijk om te zien.

Voorbij Igherm pauzeren we langs de kant van de weg, vlak bij vrolijke bloemetjes. Boven ons zijn twee vrouwen groen aan het snijden. Na het eten loop ik naar ze toe, en geef ze een chocolade koekje. Het zijn een moeder en haar dochter. Het snijdsel is voor de oven, om brood te bakken.

Dan zien we een grote groep wilde ezels, althans dat dachten we, dat ze wild zijn. Maar op de foto zie ik later dat er touwtjes om de voorpoten zitten, tegen het weglopen.

We dalen af door een vallei en rijden langs een paar dorpjes. Voor een dorpje zien we weer een, van stenen vrijgemaakt, voetbalveld. Deze ligt langs de rivier en is al behoorlijk smaller geworden, over een paar jaar is er niets meer van over, ben ik bang.

Gedurende een paar kilometer zijn er vragende kinderen, we stoppen maar niet, het zijn er teveel bij elkaar. Eén meisje rent hard voor ons uit, met haar hand opgestoken. Misschien denkt ze meer kans te hebben als ze alleen is. De kindertjes zien er smoezelig uit.

Dan komen we op het stuk met de by-passes. Hier zorgt het water, als het er is, voor schade aan de weg en de bruggen die er waren. 7 Jaar geleden was het al zo, er is niets aan verandert. Komt waarschijnlijk te weinig verkeer langs. 

Bij één by-pass kun je gewoon rechtdoor over een betonnen plaat, maar wij nemen de by-pass, ja, die ligt er niet voor niets, toch?

We komen aan in Taliouine en stoppen in het dorp, we hebben boter nodig. Bij het eerste winkeltje waar we binnen stappen hebben ze boter, hoeveel wilt u? Doe maar een halve kilo. De man snijdt het af van een groot blok, 35DH s.v.p.

Om kwart voor 4 zijn we op camping Toubkal. Als Co in wil schrijven is de gardien niet aanwezig. Hij komt even later zelf naar ons toe met de opmerking dat we hier eerder waren. Dat klopt zegt Co. Okay, dan hoeven we geen paspoort te laten zien. We gaan effe lekker douchen, die is heet met veel water, heerlijk.

We zitten lekker in de schaduw van de camper en om 19uur hebben we weer twee heerlijk verse broodjes uit de oven.

Dit is een fijne camping met een mooi uitzicht op de koop toe. We hoopten om hier weer de bijeneters te zien. De bijen zijn er wel, maar de vogeltjes nog niet.

Laat je niet afschrikken door de foto’s van de weg. Het zijn bepaalde stukken waar de rivier de weg c.q. brug heeft weggeslagen, maar als je daar rustig door heen rijdt gaat het prima. De rest van de weg is goed. 

..


Terug naar 7 maart
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 9 maart