2020 Marokko 7 november

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zaterdag 7 november: Thuis – Casablanca – Marrakech

Zo, we zijn weer terug in Marokko. Alhoewel het plaatje hierboven oer-Hollands is. Dat klopt, het is in Enkhuizen, waar we de afgelopen maanden veel waren. Mijn moeder woont daar in een zorghuis, dus we hebben met haar heel wat door dit mooie plaatsje gelopen. Hieronder zie je een collectie van foto’s die we gemaakt hebben tijdens onze 4 maanden in Nederland. We hebben veel gefietst en gewandeld.

Gelukkig was het een prachtig voorjaar, met redelijk tot prachtig weer. We hebben er heel erg van genoten en waren veel buiten.

Op zijn Cruijffiaans: elk nadeel heb een voordeel. We konden lekker veel naar mijn moeder. Dat was eerst met veel restricties en plastic ertussen, maar sinds half juni mochten we met haar naar buiten, wat we veelvuldig deden. En sinds eind juni mochten we ook op haar kamer, heerlijk voor haar en ons. We zagen haar weer opbloeien nadat ze eerder alleen maar achteruit ging en somberder werd. Nu lacht ze weer en is ze blij.

We hebben ook met haar gefietst op de duo e-bike van het zorghuis. Dat is voor herhaling vatbaar. Later hebben we ook met een zus van Co, die in een ander zorghuis verblijft, gefietst en zijn we op bezoek geweest bij haar dochter. Dat was ook een leuk ochtendje, voor ons alle vier. Dat zijn de zonnemomentjes, dat kleurt je dag.

We zijn met mijn moeder een dagje naar het strand geweest, daar kun je gratis een speciale rolstoel met brede banden gebruiken, een toppertje. Een andere dag gingen we met de boot van Enkhuizen naar Urk, allemaal geniet momentjes.

De afgelopen 8 maanden woonden we bij mijn zus en haar man, we willen ze hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid. We zouden voor 5 dagen blijven, dat werd dus ‘ietsjes’ langer. Mijn moeder heeft ook regelmatig meegegeten, de laatste 2 maanden zelfs elke zondag.

We hebben 2400km gefietst en 740km gewandeld, waarvan het wandelen het grootste deel ging op mijn Marokkaanse babouches, ze hebben nu dus een nieuwe zolen nodig, haha. Onze eigen fietsen staan in onze camper, maar we mochten gelukkig e-bikes gebruiken van Profile Nan uit Grootebroek. Daar waren we enorm blij mee, het vergroot je wereld, en fietsen doen we graag.

Maar nu zijn we dus weer en-route, om onze camper weer in ‘bezit’ te nemen. En we hebben het idee dat er naar ons werd uitgekeken, getuige de foto hieronder.

Wat vooraf ging aan onze aankomst in Casablanca.

Uiteraard de boeking voor onze vlucht vanaf Schiphol, zo’n 2 weken geleden.

Dan op zoek waar we ons kunnen laten testen. Daar is nog best wel prijsverschil in en ook hoe snel je de uitslag hebt. Toen we boekten was net de 48uur naar 72uur verruimt dat de test geldig is. En de serologische test hoefde niet meer.

Wij hebben ons laten testen bij het huisartsenlab.nl. Hier konden we nl. bij ons in de buurt, in Andijk, een PCR test af laten nemen. Hiervoor betaalden we €170,00 voor 2 personen. Op hun site geven ze aan dat je in principe binnen 24 uur de uitslag hebt, maar het kan ook langer duren tot uiterlijk 72uur, ze houden een slag om de arm. Wij zijn woensdagochtend getest en kregen de uitslag via sms binnen op vrijdagochtend  15 minuten na middernacht. En toen was ook het certificaat binnen via de email, negatief getest, dus we konden de verdere voorbereidingen in gang zetten. Co zei, toen ik uit bed kwam, ’t giet oan.

Gisteren voor 10uur moesten we online een document invullen voor toegang tot Marokko. Het was niet helemaal duidelijk na het invullen, hoe nu verder. Er waren verplichte velden dus je had contact met een server ergens op de wereld maar je kon onderaan het formulier alleen kiezen voor ‘invullen en printen’. Ik denk dat het formulier waarschijnlijk toch wel ergens naar geüpload werd. 

We konden in principe online inchecken, 30uur voor vertrek, maar het was niet mogelijk, het kon alleen op de luchthaven. Een beetje vreemd, omdat je toch zoveel mogelijk contact moet vermijden i.v.m. Corona.

Verder moesten we een gezondheidsverklaring invullen en meenemen naar Schiphol.

Om Marokko in te komen moeten we een bevestigde hotelreservering hebben. Die hebben we gekregen van Jessy van camping le Relais in Marrakech. Daar rijden we naar toe als we uit Casablanca vertrekken. Daar willen we onze camper reisklaar maken. De tanks legen en schoonmaken, evenals het toilet. Bovendien zullen we de gasflessen moeten vullen, en bij Marrakech is er een Afriquia fabriek waar je lpg gasflessen kunt laten vullen.

Het enige vervelende wat we aan zullen treffen is de inhoud van onze koelkast. Die was nog ingericht op 5 dagen afwezigheid, dus we hadden verswaren aan boord. De afgelopen maanden zal het behoorlijk feest zijn geweest in de koelkast, alle bacteriën hadden vrijspel, haha.

Vanmorgen waren we om 8uur op Schiphol. Bij de incheckbalie wilden ze de gezondheidsverklaring, de hotelreservering en de PCR-test zien. Toen op naar de gate waar we op tijd waren. Alles lekker relaxed.

Het boarden moest op gepaste afstand gebeuren en duurde daarom langer dan normaal, daardoor vertrokken we 15 minuten later dan gepland. Het vooruitzicht van 24º in Casablanca is toch wel leuk, erg leuk zelfs.

We gaan naar Marokko om onze camper op te halen, maar we gaan er ook heen vanwege het land, de mensen en het zonnetje. We gaan er ook weer van genieten.

De lockdown is net verlengd tot 10 December. Het plan is om tot 10 december in Marokko te blijven. We hopen dat dan de grenzen met Spanje weer open gaan, zodat we met de normale ferry terug kunnen naar Europa. Als dat tegen die tijd nog niet het geval is zullen we onze plannen aanpassen.

We komen om kwart voor 2 aan in Casablanca, en inderdaad het is heerlijk zonnig, een goede start van het vervolg van onze reis.

We zijn benieuwd naar onze camper, we moeten best nog wel een eindje lopen voor we op de juiste parkeerplaats zijn. Gelukkig had ik de plek gemarkeerd in maps.me. En dan komt de camper in beeld, home sweet home.

Het valt erg mee met de warmte binnen, we zetten toch even een paar raampjes open. Dan doen we de koelkast open, die uit staat, want het gas is na al die tijd wel opgeraakt. We hadden net voor vertrek yoghurt ingeslagen, en nog wat verse dingetjes voor als we na 5 dagen terug kwamen. En er lagen een paar kazen in. Dat zijn nu schimmelkazen, haha. De koelkast is een vieze bende, en het stinkt onwijs…… Gauw maar weer dicht die deur, dat zien we morgen wel.

In juli hadden we via de ambassade een berichtje met foto’s gekregen dat onze camper er spic-en-span bij stond en onaangeroerd. Spic-en-span is de camper niet meer aan de buitenkant maar voor de rest ziet-ie er goed uit.

We startten de camper en het is ‘1-tikkie-lopen’. Verder is de camper als vanouds, niets is stuk, alleen is alles erg stoffig en er ligt overal zand, dat wordt dus ‘kuisen’.

We kregen in juli ook foto’s van een aankondiging dat mensen die na 20 maart niet terug konden komen naar Marokko/Casablanca alleen de parkeerkosten hoefden te betalen die ze werkelijk geparkeerd zouden staan, op vertoon van het originele vliegticket. Nou daar verkneukelden we ons al een beetje op, 8 maanden geparkeerd staan en maar voor 5 dagen hoeven betalen.

Hoe zeggen ze dat, als iets te mooi is om waar te zijn, dan zal het wel niet waar zijn. Nou dat klopt. Volgens de mijnheer in het betaalhokje was dat in augustus over, omdat toen toeristen weer naar Marokko mochten komen. Ja maar, wij zijn er nu, konden niet eerder komen. Niets mee te maken, of we effe het volle pond willen betalen. Nee, dat willen we niet, we willen een ‘chef’ spreken. Maar het is zaterdag, het kantoor is dicht, maar even later komt er toch een andere man om te horen wat er aan de hand is.

Hij is onvermurwbaar, we hadden in augustus kunnen komen, en daarmee uit. Maar hij wil het wel met ons maken, we make a Price, i.p.v. 8750DH mogen we 6000DH betalen, eenmalige aanbieding. Pffff, dat is toch wel iets meer dan de  150DH die we in gedachten hadden. We mogen rustig op de parking blijven tot maandag, als het kantoor weer open gaat, maar dat zien we niet zitten. We hebben geen water, de koelkast moet nodig schoon gemaakt worden etc. Dus kiezen we eieren voor ons geld en betalen de 6000DH, wel gepind, zo verdwijnt er niets in broekzakken en zo. Komen we ook wel weer overheen.

Dan gaan we op weg naar camping le Relais in Marrakech. Het is inmiddels al half 4, NL tijd. In het vliegtuig werd ons verteld dat het hier 1 uur vroeger is, wij dachten dat het nu weer gelijke tijd was met Nederland, niet dus. We gaan op de NL tijd verder, vinden we wel prettig, doen we vaker.

We kiezen eerst voor de regionale weg, maar gaan toch maar de tolweg op, dat gaat sneller. Onderweg gaan we nog even de tolweg af om water in te slaan en onze camper te laten wassen bij een ‘lavage’, een half uurtje later en 50DH minder ziet-ie weer spic-en-span. Dan duiken we de tolweg weer op en komen om 19.30uur aan in Marrakech, het is inmiddels donker geworden, dat rijdt niet altijd even prettig, zeker niet op de binnenwegen. Het wordt hier pas om 19uur donker.

Het hek is nog open, het is best wel bedrijvig op de camping. Er zijn diverse Marokkaanse toeristen die in de hoteltenten verblijven. Vorige week was het vakantietijd in Marokko. We zagen onderweg dat de Horeca gewoon open is in Marokko. Mensen lopen meer niet dan wel met een mondkapje.

We zoeken ons een plekje en gaan inschrijven. Jessy, de eigenaar van de camping is er ook en heet ons van harte welkom. Toen we vertelden over onze camper en de vieze koelkast zei hij: je had me de sleutel toe kunnen sturen dan had ik de koelkast uit kunnen zetten en de inhoud mee kunnen nemen, of zelfs de hele camper. Jessy komt regelmatig op het vliegveld van Casablanca, omdat hun huurcampers daar vaak opgehaald c.q. achtergelaten worden. Hadden we geen moment aan gedacht.

We nemen onze rust en gaan op tijd naar bed, het was een enerverende dag. Het was vandaag 24º, lekker temperatuurtje, daar doen we het mee, haha.

Om een beetje in de ‘mood’ te komen heb ik een aantal leuke foto’s geselecteerd van het eerste deel van onze reis in Marokko, van januari tot maart.


Terug naar 12 maart
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 8 november