2020 Marokko 30 november

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Maandag 30 november 2020: Tafraoute

Het is wederom bewolkt als we opstaan en 14º. Jawel, zo warm, we keken er van op. 

Om half 11 gaan we fietsen, een ronde van ca. 51,5km is de planning. Eerst naar Tafraoute, waar we een koppie thee drinken op de bankjes bij het zwembad.

Dan rijden we de R104 naar Tahala. De R104 is op de schop dus het is stoffig. Toen we hem vrijdag andersom reden had het de dag ervoor geregend dus was er geen stof. Nou, nu wel hoor, uche, uche.

We komen langs het Amazigh museum Douar Boutabi. Hier worden voor het museum in de tuin aromatische en medicinale planten gekweekt. Verder lokale producten en essentiële oliën.

We rijden weer langs de ‘deviation’, de wegomleidingen. De mensen die aan het werk zijn groeten enthousiast terug. 

We komen aan in Tahala en zien dat de boog in het centrum er niet meer is. Aan een mannetje die aan de kant van de weg zit vraag ik naar de boog, nee, die is verdwenen. Zal wel met de wegverbreding te maken hebben.

In Tahala slaan we linksaf een geasfalteerde weg in. We rijden langs een witte moskee, die je van beneden af al zag staan. Dit deel van het traject gaat langzaamaan omhoog.

Dan slaan we na een onverhard gedeelte en asfalt, rechtsaf een betonnen pad op dat later overgaat in onverhard. We komen in een dorpje aan waar een oude auto ‘geparkeerd’ staat. Voor een gebouw met een paar mooie oude deuren.

We gaan verder en rijden door diverse dorpjes, het is rustig met mensen langs de weg. We rijden een stukje naar beneden en daar ligt een modderlaag op de weg. Co rijdt er eerst doorheen en laat direct een diep spoor achter, maar hij komt er goed doorheen. Ik ben iets minder fortuinlijk en moet een voet aan de grond zetten, gelukkig wordt alleen de buitenkant smerig. De banden zitten onder een dikke laag modder en we voelen de modder tegen onze benen spatten als we verder over asfalt rijden.

We rijden naar de moskee van het dorp waar een mooi hek toegang geeft tot de ruimte rondom de moskee. Dan dalen we af het dorp in en rijden langs het grote kerkhof. Er staan een paar grote graven maar het is vooral veel steentjes die de plek markeren waar iemand begraven ligt.

Na dit laatste dorp komen we aan bij de R107, waar we langs een grote moskee rijden, de Belfaz moskee. Er is niemand te zien. Even verderop zien we links van de weg beneden ons een grote ommuurde cirkel met een paal in het midden. In het vorige dorp hebben we op de rand van zo’n cirkel onze lunch opgegeten. Maar eens aan Ramzi vragen waar deze cirkels voor dienen.

Verder maar weer, de R107 volgend naar Tafraoute. We genieten van de vergezichten die zich voor ons ontvouwen. Er zijn vele kleurschakeringen in de bergen, geel, rood, goud, groen, een lust voor het oog. 

Ook de R107 is aan onderhoud onderhevig. De weg wordt ook hier verbreedt. Dus alle drie de toegangswegen naar Tafraoute worden onder handen genomen en verbreedt, de R104, R105 en R107. 

Hier langs de R107 hebben ze onwijs veel palmbomen geplaatst, eigenlijk net als langs de R105, daar zien we ze ook veel staan. 

We rijden langs Aguerd Oudad, waar een grote rots boven het dorp op de ‘hoed van Napoleon’ lijkt. Volgens Ramzi woont in dit dorp één van de rijkste mannen van Marokko, de eigenaar van o.a. de Afriquia tankstations. Het is maar dat je het weet.

We rijden door een rustig Tafraoute en komen via de R104 weer terug in de Ammelne vallei en bij de camping. Daar kunnen we nog even lekker in het zonnetje zitten, nagenieten van een mooie fietstocht.

De tocht was 53km met 660 hoogtemeters. Het hoogste punt was 1160m, het laagste 880m. We reden gemiddeld 15km p/u.

We hebben een filmpje gemaakt met de GoPro Hero 8, die we sinds kort hebben. Het geeft wel een mooi beeld van de omgeving waar we doorheen gereden zijn. Kijk hier maar……


Terug naar 29 november
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 1 december