2020 Marokko 27 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Donderdag 27 februari 2020: Tafraout

Vandaag is een wandeldag, we wisselen het lekker af zo. Zo blijven mijn knieën het ook goed doen. Veel dagen achter elkaar wandelen is toch wel een aanslag op mijn gewrichten.

Om half 10 gaan we van start, met 10 personen. Frank, Ria, Toni, Annelies, Arendien, Werner, Henk, Marita en wij. We gaan de poeltjeswandeling doen, die is altijd leuk om te doen. Voor Henk en Marita is het de eerste keer weer dat ze wandelen, dus beginnen we rustig aan.

We lopen door Tafraout, waar het nog rustig is op dit vroege uur. Het zonnetje is er al lekker bij. Eenmaal achter de huizen lopen we richting het verlaten gebouw. In dit gedeelte ligt altijd veel vuilnis, het stinkt er ook een beetje.

We lopen langs de ‘herderswoning’ bij de grote boom. Er is nu een vrouw, haar zwarte doek aan het omdoen, en er staat een ezeltje, ze is klaar voor vertrek. Ik groet haar vriendelijk, en krijg een stralende lach terug, zo ook Co, die haar groet. En waarom niet he, het kost niets meer.

We klimmen het pasje over en dalen aan de andere kant af naar de vallei met de poeltjes. 

De vorige keer kwamen we hier een oude herder tegen, hij was vanuit Tata hierheen ‘verhuisd’ met zijn geiten, omdat er in Tata domweg geen voedsel meer was voor zijn geiten.

We komen bij de grote poel, waar we vaak pauzeren en daar is een mannetje bezig met de was. Het ligt op de rots tussen twee watertjes in, hij gooit het nat en trapt en woelt met zijn blote voeten op het kledingstuk. Een beetje waspoeder erbij, wat water, en klaar is Ali. 

Er staat een potje thee op de rotsen, met verderop in de schaduw een glaasje thee. Bij zijn plunjezak staat een pakje met theeblaadjes, een pakje sigaretten en een aansteker.

Het vuurtje om de thee te kunnen maken smeult nog, en geeft nog wat warmte en rook af.

We lopen weer verder, het water geeft leuke weerspiegelingen. Het is ook bijzonder helder, de 5e foto is dus van onderwaterbeplanting, zo spatzuiver. Even verderop zien we een kleine slang op de bodem van het poeltje liggen. Werner vindt een kleine kikker, of pad. We worden begeleidt door een kikkerconcert tijdens de wandeling, leuk hoor.

We komen aan het einde van het valleitje, daar is een kleine stuwdam. Als ik er op sta om een foto terug de vallei in te maken zie ik dat er rechts via de rots water het poeltje in stroomt, en ook links komt water er in. Dat zal toch uit de grond vandaan komen of zo. Was me eerder niet opgevallen.

Uit de vallei vandaan lopen we nog een stukje verder en dan willen we de afsteker pakken, waarbij je 2x moet klimmen en dalen. Henk, Marita, Frank en Ria besluiten om om de berg heen te wandelen. Marita gaat liever nog niet te veel klimmen en dalen.

Als wij over de berg heen afdalen zegt Toni opeens, oei mijn rugzak ligt nog boven. Maar dan ziet hij dat Annelies het op haar rug heeft. Ze had gezien dat hij vlak langs de rugzak liep en dat hij vergat om het mee te nemen. Pfffff

Als we bijna bij de weg zijn komen de andere vier net aan lopen, en gaan we gezamenlijk terug naar Tafraout. Het was weer een leuke wandeling, zo samen, erg gezellig.

’s Middags nemen we onze rust in de schaduw, want het is weer behoorlijk heet. Co studdert wat om de camper heen, zet de raambeveiliging weer vast, want bijna alle schroefjes waren er uit. Hij gaat voor de eerste keer met het poepplankje plus volle wc naar het sanistation. Het gaat goed. Maar hij constateert wel dat het spaanplaat niet echt stevig is, er is al een barst ontstaan. Het moet eigenlijk van triplex gemaakt worden. Maar nu zijn we er even mee gered. 

Aan het einde van de middag fietsen we naar de timmerman om er een latje tegenaan te laten zetten. Er is nu een jongeman, die lijmt er een latje tegenaan en zet het zolang met tape vast. Het mag 100DH kosten. Ja uh, niet dus he. Voor het uitzagen hebben we al 30DH betaald, nu heeft-ie alleen een stukje hout op maat gezaagd en het verlijmt. Okay, 50DH dan. Ook niet, we geven hem 20DH, en daar mag hij het mee doen. Dat is goed, zegt-ie. Ja, ja.

Terwijl Co binnen bezig is loop ik wat op en neer door het steegje. Er is een smederij, die even ‘dicht’ is, er hangt een stok overdwars in de deuropening.

We hebben vandaag 9.68km gelopen, we hebben daar 2.29uur over gedaan, met een gemiddelde van 3.9km/u en we hebben 130hoogtemeters gelopen. Laagste punt was 980m, het hoogste punt was 1100m. Bekijk onze route van vandaag op Komoot.nl


Terug naar 26 februari
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 28 februari