2020 Marokko 24 december

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Donderdag 24 december 2020: Aourir

De dag begint met wat lichte bewolking, wat een mooie gekleurde lucht oplevert. Zodra de zon op de camping schijnt verschijnen ook onze gevederde vriendjes. 

’s Ochtends internetten we bij het restaurant, en zien we Ingrid en Willy langsrijden in hun auto. Even later krijgen we een Whatsappje dat ze naar hun vrienden in Tiznit zijn. Zondag komen ze weer ‘thuis’.

Fietsen, fietsen, oh, wat doen we dat graag met onze e-bikes. Wat hebben we er al veel plezier van gehad. We hadden alle jaren fietsen mee, zonder ondersteuning, maar we gebruikten ze vrijwel nooit. Het is zo heerlijk om sportief bezig te zijn.

Om 13uur starten we een route die gaat via de dorpen/gehuchtjes Alma, Dousderm, Anounfeg, Talkjounte naar Agadir. Via de havenweg en de N1  rijden we terug naar Aourir. Geen spectaculaire rit, maar leuk om te doen.

We gaan links de camping af, eerst naar het dorp Alma. Hier woont Lahsen, de camping eigenaar. Zijn vrouw is in Duitsland, hij wil het liefst hier zijn, omdat hij dan lekker kan rommelen op zijn camping. Klusjes doen en bezig zijn, hij zegt zelf, dan ontbreekt mij de tijd om erover na te denken dat ik oud word. Haha

In Alma is de school van vrolijke kleuren voorzien, net als op andere plekken in Marokko. Daar ga je toch blij naar toe, naar zo’n vrolijke school?

In Alma gaan we rechtsaf richting Agadir. We hadden in herinnering dat deze weg erg slecht is met veel gaten, maar het valt eigenlijk reuze mee.

We komen door kleine dorpen, waar geen kip te zien is. Wel af en toe wat vrouwen, kinderen en honden. De honden houden zich gelukkig gedeisd, ze zijn banger voor ons als wij voor hun.

We rijden vooral naar boven. Vooral vanuit Alma, na de 2e haarspeldbocht is het pittig klimmen. Maar rustig aan, in de lichtste versnelling gaat het prima.

Boven gekomen hebben we een mooi uitzicht naar de kust en zien we het blauwe water van de oceaan.

Er passeert een auto die verderop stil gaat staan. Er stappen vier jongelui uit om van het uitzicht te genieten. Het zijn 4 studenten die met elkaar op stap zijn. Ze komen uit Agadir, Oujda en Tetouan. De universiteiten zijn nog steeds gesloten in Marokko.

In de dorpen rijden we over eigen gemaakte drempels, er wordt kennelijk te hard gereden. Dan nemen we toch gewoon zelf maatregelen, zullen de mensen gedacht hebben.

Dan krijgen we uitzicht op Agadir met zijn vele huizen, en de kust in de achtergrond. We rijden door een buitenwijk naar de N1, de rondweg om Agadir heen.

Er staan allemaal grote, dure villa’s. Ook hier zie je de huisjes voor de gardiens/bewaking, net als in Meknes. Er staan dure auto’s bij de huizen geparkeerd. 

We pauzeren met een kopje thee tegenover het hospitaal, aan de rand van de N1. Daarna rijden we zoveel mogelijk langs de kant van de drukke weg naar beneden, naar de haven.

Daar gaan we de parallel weg op, die onderlangs de N1 gaat. In het begin is het erg druk met passerende vrachtwagens, wat een lawaai als je zo uit de bergen vandaan komt. Bij de eerstvolgende rotonde gaat het grote verkeer eraf, waar wij rechtdoor gaan. Dat gaat beter.

We komen door het plaatsje Anza. Hier hebben we van de week Mohamed, Hasna en zoontje Mortada ontmoet en aten we mee van hun tajine. 

Via de N1 rijden we terug naar Aourir. We rijden achter elkaar, zoveel mogelijk aan de rand van de weg, want het is best wel druk. De automobilisten denken goed om ons, en rijden ruim om ons heen.

In het dorp tanken we bij de bank wat geld. Het is nog heerlijk zonnig, we weten dat de camper nu in de schaduw van de bergen staat. Co zegt, zullen we hier nog even blijven. Ik zeg, er staat wel een mooi krukje voor je klaar, met een karton erop. Maar we gaan toch maar naar huis, we hebben de hele dag in de zon doorgebracht, dus het is mooi geweest.

Tegen kwart voor 5 zijn we terug op de camping. We hebben 45.2km gefietst, waarvan 740 hoogtemeters. Het hoogste punt was 540m, het laagste punt was 10m. We reden gemiddeld 16.6km p/u.

Co heeft onder het fietsen gefilmd met de GoPro, kun je een indruk krijgen van het landschap.
Bekijk het filmpje hier……


Terug naar 23 december
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 25 december