2020 Marokko 23 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zondag 23 februari 2020: Tafraout

Het is wederom prachtig weer vandaag met een strak blauwe lucht. Er waaide wel weer veel wind weg. Schijnt ca. 3 dagen te duren, dan wordt het wat rustiger met de wind.

Om half 10 gaan we wandelen met Frank en Ria, Toni en Annelies en Werner, een dorpsgenoot van Toni en Annelies. Hij is 81 jaar, maar wandelt nog volop in de bergen. Hij fietst ook en rijdt zo’n ritje als wij nu 2x naar Tagdicht hebben gedaan ook, maar dan op een gewone mountainbike, zonder elektrische ondersteuning, 81 jaar, petje af hoor.

We wandelen een deel van de witte bollen route, omhoog. Waar de route verder gaat naar de Ammelne vallei, gaan wij langs de flank van de berg naar links, naar een ‘V’ in de bergen. 

Daar lopen we over een plateau naar de afdaling richting Tazka. Op het plateau ligt al jaren een dode boom. Elk jaar is-ie meer van zijn ‘schubben’ kwijt. Het heeft een grappige vorm. De arganbomen hebben ook vaak een mooie bast. We lopen door een droge waterloop naar boven. Het gesteente is helemaal grijs, door het water is de kleur weggesleten.

Dan gaan we aan de afdaling beginnen, die wordt aangegeven met steenmannetjes. We maken er zelf ook een paar op punten waar het niet helemaal duidelijk is, hoe te lopen. We kijken uit op de R104 die naar Tafraout gaat.

Er staat het een en ander in bloei, en een vijgenboom begint uit te lopen. Een mevrouw is water aan het putten, haar kindertjes kruipen achter haar rokken als we dichterbij komen.

Terug op de camping nemen we onze rust, en eten onze yoghurt. Het is best wel warm in de zon, dus wordt de zonneluifel goed gebruikt. Er staat veel wind, af en toe komt er een stofhoos langs.

Co leegt de wc-cassette, met het ‘poepplankje’ van Henk. Daarna rijdt hij op de fiets naar het dorp om te kijken of hij aan hout kan komen. 

Even later is hij terug met een plankje. Co vertelt later dat hij het ergens buiten bij een bedrijf zag liggen. Een mannetje verderop liep naar Co toe, Co vroeg wat het moest kosten, 15DH. Het ging in de zak van de man, zal wel niet afgegeven worden aan het bedrijf waar het plankje lag, haha.

De vorm van het poepplankje wordt er op overgetekend, even later lopen we naar het dorp om te kijken of iemand het voor ons in vorm kan zagen. Er is veel dicht, oh ja, het is zondag.

Dan horen we ergens iemand met een hamer slaan. Het is bij een timmerman. Ze zijn druk bezig een kast in elkaar te zetten. Een jongeman die binnen is spreekt Engels. Hij studeert nog, maar wil het liefst naar Europa voor werk.

De timmerman gaat voor ons aan de slag. Hij boort eerst een gat, als beginnetje voor de decoupeerzaag. De Engels sprekende jongeman zegt dat dit de beste timmerman is in het dorp, al 25 jaar. Treft het even dat wij hier binnengelopen zijn. 

Als het klaar is wordt het nog even glad geschuurd en vragen we wat ze er voor willen hebben. Dat mogen we zelf weten, dat horen we vaker. Nou vooruit dan maar, we betalen en maken een foto van de trotse timmerman, met zijn werk.

Daarna lopen we naar het magasin, om te kijken wat ze hebben aan haakjes. Maar die is dicht, morgen dan maar. Het is rustig op straat. We komen langs camping Les Trois Palmiers, die staat nokvol, als haringen in een ton. We zagen onder de middag een stoet van 10 campers aan komen rijden, die staan dus nu hier hutje-mutje.

We komen langs Ge en Lia. Lia is weer op de been, ze was ziek met koorts. Daarna lopen we naar Henk en Janny, waar Thole en Everdien zitten. Even later zitten we aan een borrel (lees water) en is het gezellig kletsen met elkaar.

Als we terug komen ruimen we de spullen op, want de zon is weg. Het is wat rustiger geworden op de camperplaats. Zal volgende week wel weer voller worden, als de datum van het amandelfestival begint te naderen.

We hebben 7.45km gelopen, met een gemiddelde van 3,2km/u en 210 hoogtemeters. Bekijk onze route van vandaag op Komoot.nl


Terug naar 22 februari
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 24 februari