2020 Marokko 21 februari

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Vrijdag 21 februari 2020: Tafraout

Er stond heel veel wind vannacht en vanmorgen ook nog. Hele stofwolken zagen we voorbij komen en de lucht in vliegen. We hielden het extra zonnepaneel maar binnen toen we gingen fietsen.

De ronde door de Ammelne vallei staat op het programma, zo’n 43km fietsen. Er staat veel wind, heen hebben we voor. Het truitje kon er nog best bij aan.

Als we bij de hoofdweg aankomen zien we hoog boven ons op een dak een grote zonneluifel over de kop waaien, gelukkig bleef-ie boven ergens hangen, kwam-ie niet naar beneden op iemands hoofd.

We dalen af naar de rotonde en gaan linksaf de Ammelne vallei in. Het dalen ging lang door, zo’n 20km lang. Daarna was het natuurlijk stijgen geblazen. Het stijgingspercentage was niet meer dan 6%. 

Onderweg komen we langs een olijfperserij, de deuren staan open. Co loopt naar binnen, wij volgen. We mogen proeven, het is een heerlijk milde olijfolie en biologisch. Frank en Ria en wij willen wel een litertje kopen. De man belt met de patron, de kosten zijn 50DH de liter. De prijs gaat pas om laag bij 50 liter. Doe maar niet, dat kunnen we niet meenemen op de fiets.

Tijdens de onderhandeling stopt er een auto, hij rijdt achteruit het schuine pad op, er gaat een steentje voor het achterwiel en een stok onder de achterklep om die omhoog te houden. De mannen komen olijfolie halen, ze hebben jerrycans mee.

In een apart gebouwtje staat een oude dieselmotor die de perserij bedient.

We gaan verder en komen door en langs een paar dorpjes. 8km verder begint de klim naar boven, het gaat geleidelijk aan. We komen in een dorpje langs een school waar net kinderen naar buiten komen. In de leeftijd dat ze Engels leren. Ik vraag in het voorbijgaan, how are you. Co stopt en binnen no-time zie ik hele Co niet meer, hij is omringd door kinderen. Het is ‘how are you’ en ‘what is your name’ en of Co ook nog Amazigh kon praten. Daarna worstelde hij zich los en gingen we verder.

Na het dorp draaien we de R104 op richting Tafraout. Gelukkig is het niet druk met verkeer, want de rand is rafelig en hoog, niet prettig als je er met je fiets af moet. 

We komen langs een museum met een mooie tuin er voor. Er groeien allemaal kruiden in. Het museum is te bezichtigen, Paul en Arendien nemen de kans waar. Wij fietsen verder want we moeten om 13uur thuis zijn voor een etentje met Henk en Janny. Het zou gistermiddag zijn, maar is verplaatst naar vandaag. Na 37km dalen we het laatste stuk af naar Tafraout, we rijden nu tegen de wind in.

Om kwart voor 1 zijn we terug, gauw de fietsen in de camper en andere kleren aan. Als we buiten staan komen Janny en Henk aanlopen met Latifa. Latifa heeft Henk en Janny uitgenodigd om bij haar te komen eten, maar ze wilden niet alleen mee, dus vroegen ze of wij mee mochten. Dat was prima.

We lopen achter Latifa aan naar de andere kant van Tafraout. Latifa loopt hand in hand met Janny, grote vriendinnen zijn het ondertussen geworden. Onderweg koopt Latifa 2 flessen cola.

We lopen via een brug over de droog staande rivier. Ze zijn al een paar jaar bezig de rivier te kanaliseren. Afgelopen jaar is er een ongeluk gebeurt met een jongetje van 8 jaar. Die is met zijn hoofd op het beton gevallen en verongelukt. Het is het broertje van Mohammed, de jongen die zoveel doet op de camperplaats voor de camperaars. Hij haalt water, doet allerhande klusjes en neemt de was mee die zijn moeder dan doet. Een hard gelag voor het gezin, want vaders leeft ook niet meer. Het schijnt dat het hele dorp verdrietig was, na het ongeluk en het overlijden van het jongetje. Dit is wat wij begrepen van het verhaal.

We komen aan bij het huis van Latifa en haar man Lassin. Ze wonen op de bovenste etage, Henk moet bukken om de voordeur binnen te gaan, die is wel laag voor onze lengtes. Via een smalle trap gaan we naar boven. Er zijn twee kleine kamers en een keukentje. In de keuken staat een giga afwas, Latifa maakt tajines en pizza’s die ze verkoopt aan camperaars op de camping sauvage.

De ‘salon’ ziet er mooi uit, er staan banken met dikke kussens er op. Voor de ramen en deuropening hangen mooie gordijnen. Janny heeft voor Melleck, de jongste van Latifa een mooi armbandje meegenomen, ze is er verguld mee.

Latifa heeft twee pizza’s gebakken, ze smaken zoals ze eruit zien, erg lekker. We maken een paar groepsfotootjes en genieten daarna met z’n allen van de maaltijd, ook de drie zonen van het echtpaar zijn aanwezig. Eentje doet aan break-dance, de oudste speelt gitaar en keyboard. 

We hadden wat kadootjes mee voor Latifa en haar man, en krijgen een kadootje van haar. Janny en ik allebei een horloge, ik een mooie ring en Janny twee zware oorbellen, voor een festival. Shukran.

De middelste zoon loopt met ons mee naar het dorp, naar de schoenenwinkel van zijn vader. Hij maakt mooie schoenen van zacht leer, anders als de andere ‘normale’ gekleurde schoentjes van Tafraout. Janny gaat een andere keer terug om schoenen te kopen.

De moskee heeft de zon achter zich, het is net een stralenkrans. Er lopen een paar mooi geklede vrouwen op straat. Janny mag een foto van ze maken.

Bij terugkomst bij de camper fietsen we nog naar het dorp terug om de bestelde yoghurt op te halen. Maar het is er niet, en de jongen die er nu staat weet niet wanneer het wel komt. Hij probeert zijn broer te bellen maar die neemt niet op.

Als we in de camper zijn app ik naar Wilfried en Ria of zij in Agadir willen kijken voor de yoghurt emmertjes. Zij zijn vanmorgen naar Agadir gereden om op het gemaakte frame op de aanhangwagen een zeil te laten maken. Daarna komen ze weer terug naar Tafraout.

En zo is er een einde gekomen aan weer een mooie dag. Het was prachtig weer, wel waaide er veel wind weg. We hebben 43,5km gefietst, met 480 hoogtemeters. Het laagste punt was 800m, het hoogste 1080m. We reden gemiddeld 20km/u. Bekijk de route van vandaag op Komoot.nl


Terug naar 20 februari
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 22 februari