2020 Marokko 14 november

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Zaterdag 14 november 2020

Vandaag wordt een reisdag, we gaan naar Aourir. Rustig aan over kleinere wegen. Om 9 uur rijden we weg van de camping. We rijden boven Marrakech langs en dan zuidelijk, we gaan niet door de stad.  Het landschap is desolaat en kaal, geen akkertje te zien. We hebben zicht op de Atlas, er ligt wat sneeuw op de toppen. 

Op een gegeven moment zien we groepjes mannen in het land, we denken dat ze de grond aan het verdelen zijn, want verderop zien we allemaal witte lijnen wat resulteert in vakken.

We rijden via de R212 die op een gegeven moment de tolweg A3 kruist. Vanaf hier rijden we dan weer links, dan weer rechts van de tolweg. De omgeving is bijzonder mooi en erg kleurig.

Onderweg is er genoeg te zien, veel ezel karretjes met van alles er op en aan. Er zijn veel mensen onderweg en ze groeten allemaal vriendelijk terug op ons zwaaitje.

We komen door dorpjes en passeren drie markten. Die worden druk bezocht, de marktbezoekers dragen veelal mondkapjes. En uiteraard zien we verder op de route de ezeltjes die staan te wachten op hun baasjes/vrouwtjes. We zien ook mensen die al terug zijn en hun aankopen op hun ezeltjes laden. Dan gaan ze op huis aan. Er zijn diverse politiecontroles maar overal mogen we verder rijden.

We tanken diesel, die is op dit moment 8,18DH, dat zijn prijzen van onze eerste jaren in Marokko, zo’n € 0,74 per liter. Wij tanken altijd voor een vast bedrag.

Dan draaien we de RP1001 op richting Immouzer. We komen door het dorp Tiqqi, een leuke naam. De omgeving is mooi met prachtige vergezichten. Jammer dat de zon er niet bij is, dan zou alles nog een stuk mooier zijn. In de verte zien we een stuwmeer, er staat weinig water in. Er zijn stevige wolken in de lucht, en we krijgen een heuse bui op de ramen. Er klinkt zelfs een beetje onweer in de verte.

Dan rijden we door het Vallee du Paradis. Eindelijk hebben ze hier de weg verhard, met betonplaten, dat is beter bestand tegen stromend water. Er staan hier en daar wat tafels met stoeltjes in het water, er zijn een paar toeristen die er gebruik van maken, verder is het rustig.

Om 18.15uur komen we aan bij camping Aourir. Het hek is dicht, maar er komt al iemand aangelopen. We worden welkom geheten, ik vraag of er nog plek is. Hij moet lachen, ja er is nog plaats.

Dat klopt, alles is leeg, op 1 plek na. Daar staan Willy en Ingrid, ze staan hier al wat langer. We plaatsen de camper en lopen naar ze toe. Het is een leuk weerzien en we nemen plaats om bij te praten.

Tegen 19uur komt er iemand van de camping naar ons toegelopen, hij heet ons welkom en sluit ons aan op het elektra. Morgen mogen we in komen schrijven, rustig aan, doucement.

We hebben vandaag ervaren dat de Marokkanen net zo vriendelijk zijn als eerder dit jaar, ze groeten vriendelijk tot enthousiast terug, en we worden een aantal keren begroet met ‘bienvenue au Maroc’, welkom in Marokko. Kijk dat horen we graag.

Wat ons nog niet duidelijk is, is de reisrestrictie voor Marokkanen. We hebben op de camping in Marrakech Abdel en Fati ontmoet, zij reizen door Marokko met hun camperbus. En onderweg zien we veel taxi’s rijden. Mensen die door een taxi afgezet worden aan het begin van de toegangsweg de bergen in, waar die mensen dan wachten op verder vervoer. Ook de markten worden bezocht door mensen van verder weg. Op de camping le Relais zijn de kamers veelvuldig bezet door Marokkaanse toeristen.

We kregen een berichtje in ons gastenboek van Ton en Gerda. Hun gasflessen gaan niet mee terug in de camper naar Nederland, de certificering (bewijs dat de gasfles leeg is) was fors duurder dan de flessen zelf.

Hoogste punt van vandaag was 1608m, het laagste punt 120m, we hebben 274km gereden. Het was 31º toen we aankwamen in Aourir, ’s avonds om 21uur is het nog 23º buiten.

We hebben van de rit van vandaag een filmpje gemaakt, geniet maar even mee. Kijk hier maar.


Terug naar 13 november
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 15 november