2020 Marokko 11 december

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Vrijdag 11 december 2020: Aourir

We nemen onze rust vandaag, op de camping. Daarnaast nemen we contact op met Jacco Speelman van JS Automotiv. In 2018 hebben we daar een blaasbalg laten vervangen, toevallig ook rechtsachter.

Nou ja, toevallig, het is wel de kant die het meest te lijden heeft. Hier in Marokko ga je immers met die kant de weg af als de weg te smal is om elkaar op asfalt te passeren. Dus de meeste kans op beschadiging door steentjes.

Jacco mailt ons informatie wat we eerst zelf kunnen doen. Dat is de camper op hoogte brengen middels de ‘off road’ knop op de afstandsbediening. Als het lichtje blijft branden is de camper op hoogte en zijn de blaasbalgen vol. 

Dan op hetzelfde lampje drukken zodat de camper weer terugzakt in rijstand, dan op stop drukken zodat de compressor niets gaat doen. Dan moeten we de hoogte opmeten vanaf onderkant spatbord tot het hart van het wiel. Dit na een half uurtje weer doen en kijken of er verschil is.

Als de camper in de hoogste stand staat en we op het knopje drukken om te laten zakken gebeurt er niets. We geven door aan Jacco wat de afstandsbediening aangeeft, twee knipperende lichtjes. Hij kijkt het na in de beschrijving en het duidt op overwerking van de compressor en dat er een lekkage is.

Op zijn advies brengen we op de blaasbalg die verdacht wordt water met zeepsop aan, en binnen no-time ziet Co dat de blaasbalg gaat bellen blazen aan de onderkant, zo lek als een mandje. We checken de andere drie blaasbalgen ook, maar die zijn allemaal heel.

We bestellen bij Jacco twee blaasbalgen en vragen of hij ze op wil sturen we willen er eentje op reserve. Op advies van de campingbaas gaat dat via DHL Express. Je hebt ook DHL post maar dan duurt het minimaal een maand voor het er is. Met DHL Express is het er binnen 3 à 4 dagen. 

We geven Jacco het adres van de camping en een half uurtje later krijgen we een mail terug met een track-en-trace code. Zo dat is snel. Hij heeft het door de fabriek rechtstreeks laten versturen, dan is het sneller bij ons. Het is niet goedkoop, het verzenden, maar straks hebben we wel de juiste spullen voorhanden. Nu op zoek naar een garage voor montage. Alhoewel Co in 2018 erbij heeft gestaan toen de blaasbalg vervangen werd en het er relatief eenvoudig uitzag allemaal.

Zo, dat is geregeld, nu afwachten maar tot het pakketje in de postbus van de camping aankomt. Dan krijgt de patron een belletje en haalt hij het op. Zo gaat dat vaker, voor de vaste klanten die hier normaal gesproken een half jaar bivakkeren.

Over tot de orde van de dag; Co bedenkt een oplossing voor de camera met de 600mm lens. We gaan haakjes kopen om te bevestigen aan de plank bij de zijramen. Dan kan daar een spin aangehaakt worden en daar kan dan de lens op rusten. Hij heeft het even provisorisch gemaakt met klemmen om uit te proberen.

De hond van de camping komt langs hinkelen. Hij loopt op drie poten en heeft een ‘kraag’ om. Als ik kijk bij zijn poot zie ik dat hij een kussentje mist in zijn voetzool. Eerder toen we hier waren zat er een verband omheen wat er vies uitzag. 

De wond wil niet dichten en daarom zit er een verband omheen en heeft de hond een kraag om zodat hij er niet aldoor aan zit. Drie weken geleden heb ik het advies gegeven om dagelijks de poot in een zoutbadje te ontsmetten. Als je zelf wondjes hebt en je gaat in de zee ontsmetten de wondjes ook. Nu hebben ze in ieder geval het verband eraf zodat er lucht bij kan, ze hopen dat het zo beter zal gaan. We hopen mee. Even later staat de hond uit onze emmer water te drinken, de kraag past er precies overheen.

Ingrid en Willy, onze Belgische buren, komen aan het einde van de middag terug uit Tiznit, waar ze op bezoek zijn geweest bij Marokkaanse vrienden.

Morgen gaat Co met Willy, met hun auto, op zoek naar een garage voor de montage van de blaasbalg. Jacco zou een Franse beschrijving mee laten sturen. Wordt vervolgd.

Op de camping werkt ook personeel, gelukkig is dat gewoon in dienst. Een mevrouw kwam elke dag het sanitair schoonmaken en regelt de wasmachines. Ingrid gaf op een gegeven moment aan dat 1x per week wel genoeg was om schoon te maken. Dus dat gaat nu ook zo. Rachid, een man die voor het buitenwerk is zien we alle dagen aan het werk, een aardige man en goedlachs.


Terug naar 10 december
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 12 december