2020 Marokko 10 november

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Dinsdag 10 november: Marrakech

We gaan rustig verder met poetsen. Ik doe de binnenkant van de camper, in de afgelopen maandag is het stof aan gejongd. Alles krijgt lekker een fris sopje. Co zit op het dak, daar is de stoflaag nog veel erger. Dus we zijn de ochtend wel zoet.

Tussendoor doen we natuurlijk wel een kopje thee in het heerlijke zonnetje. 

We hebben het nog niet echt over Corona gehad. Op de camping hebben we er geen erg in, daar gaat het leven gewoon zijn gang. Er worden nagenoeg geen mondkapjes gedragen. De Fransen jeu-de-boulen met elkaar op de baan achter onze camper.

Bij de Marjane en de Decathlon wordt bij de ingang je temperatuur gemeten met een apparaatje dat ze richten op je hand. Verder dragen de mensen wel allemaal een mondkapje, de een helemaal over neus en mond, de ander alleen over de mond of onder de kin. De mensen lopen rustig langs elkaar heen, ook binnen 1,5 meter. Er heerst geen angst, er zijn geen boze blikken, zoals je in Nederland wel ziet.

In het verkeer is het ook heel verschillend, de een heeft in de auto wel een mondkapje op, maar even veel mensen niet. Bij politiecontroles draagt de ene agent wel een mondkapje, de ander niet of onder zijn kin. Het is niet eensluidend. Als wij een controle zien, doen we ons mondkapje op in de camper en na de controle weer af. We kregen nl. van Ingrid en Willy, een Belgisch echtpaar, die met hun camper in Aourir staan, dat je een boete van 300DH kunt oplopen als je je mondkapje niet draagt in de auto. Misschien dat in die regio de controles strenger zijn, hier in ieder geval niet, want heel veel mensen dragen het mondkapje niet in de auto en komen gewoon door de politiecontroles.

We verwachten dat het buiten de ‘grote stad’ allemaal nog meer relaxter zal gaan, wij vinden dat wel prima.

Na het eten doen we de laatste poetsklusjes en dan gaan we fietsen. Ik heb een route uitgezet via komoot.nl. We gaan 20,5km fietsen, richting de gasfabriek en doen daarbij twee dorpjes aan. 

Het eerste dorp is op 1,5km van de camping, het heet Ouahat Sidi Brahim. We raken aan de praat met een jongeman die ook wat Engels spreekt.

We komen langs een fietsen- c.q. brommerzaakje en Co ziet een luchtslang aan de buitenkant hangen. Even later is Co zijn voorband ook op druk, dat was nog het enige. We hebben gisteren bij de Marjane een paar adaptertjes gehaald, maar met ons handpompje ben je toch wel een tijdje bezig om er voldoende lucht in te krijgen.

We rijden de bocht om en zien dat er souk/markt is. Ik denk een pre-souk, net als op de dinsdag in Tafraoute, want lang niet alle kramen zijn bezet. Misschien is morgen wel de echte markt, even navragen bij de receptie. We kopen een pondje pinda’s, van die heerlijke Marokkaanse, die hebben we in Nederland nog niet kunnen vinden.

We draaien de RP2008 op, een geasfalteerde weg maar de kanten zijn behoorlijk rafelig, dus is het oppassen geblazen. Ik ga maar even iets verder weg achter Co rijden, dan kan ik zelf de gaten zien. 

Aan het einde gaan we rechtsaf de RN7 op richting El Jadida. Aan deze weg is ook de gasfabriek. Bij een dorpje gaan we rechtsaf een onverharde weg op. We rijden een stukje door industriegebied, het ziet er desolaat uit, en rommelig.

Dan na een verhoging krijgen we uitzicht op een dorp, Caid Jilali. Het lijkt wel beton-city, alles grijs en grauw. En erg rommelig, er ligt heel veel plastic en troep langs het pad en in het dorp.

Als we het dorp door zijn komt de aap uit de mouw, we komen langs een vuilnisbelt. Er liggen grote zakken met vuilnis, die waarschijnlijk nog uitgesorteerd moeten worden.

Er zijn veel ooievaars en koereigers in dit gebied, we zien de ooievaars zweven bij de heuvels.

We zijn blij als we weer op de RP2008 uitkomen, het was pittig hobbelen. 

Terug bij de camper zien we dat de gestalde campers worden schoongemaakt door een mannetje. Dat is nog eens service, krijgen straks de eigenaren een schone camper afgeleverd in Amsterdam.

Op de camping lopen een aantal katten, die er overigens erg goed uit zien. Evenals de kippen en haan, die zien er ook goed en vet uit. Verder loopt er een trotse mannetjes pauw rond, met drie vrouwtjes.

Er staat wel het een en ander in bloei, en de olijfbomen dragen volop olijven. Van de week zag ik dat er verderop op het terrein olijven werden geoogst, ze sloegen met stokken in de bomen.

Overigens werd ons aangeraden om een laissez passer aan te vragen, een soort van bewijs dat je door Marokko mag reizen. We hebben het niet aangevraagd, omdat iemand die voor ons zijn camper opgehaald heeft vertelde dat er bij controles nergens naar gekeken of gevraagd werd, ze werden net als eerder dit jaar gewoon ‘door gewoven’ door de agenten.

Wij ondervinden bij de diverse politiecontroles alleen maar vriendelijke agenten, we mogen altijd doorrijden.

Het was wederom lekker weer vandaag, zo’n 24º met een klein beetje wind er bij. 

We hebben ook. nog een klein filmpje gemaakt, even de Marokkaanse sfeer proeven. Klik hier voor het filmpje


Terug naar 9 november
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 11 november