2020 Marokko 1 december

Klik op een foto om het groter te bekijken. Daarna kun je via de pijltjes bladeren door de foto’s. Veel lees- en kijkplezier.

Als je het handig vindt, kun je je aan de rechterkant aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een mailtje als ik een nieuw reisverslag heb geplaatst.

Dinsdag 1 december 2020: Tafraoute

De lucht is nagenoeg helder als we opstaan, het is 10º buiten. In de weerapp hebben ze het over 3 tot 7º in de nacht, maar daar is op dit moment weinig van te merken. Wel fijn zo. Er is een mooie zonsopkomst, er staat veel wind.

De zon komt over de bergen heen en dan is het al gauw lekker, dus de stoeltjes kunnen naar buiten. We rommelen wat om de camper heen en genieten van het zonnetje.

Om 11uur fietsen we naar het dorp. We rijden elke keer over de ‘oude’ weg, waar alle dagen aan gewerkt wordt. Nu zijn ze bezig bij de nieuw aangelegde brug in het traject. Met aarde wordt er aan beide kanten een talud aangelegd met grote machines.

We groeten de harde werkers vriendelijk en krijgen dat ook terug. Het is totaal geen probleem dat we hier fietsen. De lokale mensen op fiets of brommer zie je hier ook rijden. Het is dan ook bijzonder stoffig op de bypass.

We passeren de garage van Mohammed Farih, daar staat al die tijd een camper voor de deur. Van de week hebben we kennis gemaakt met de Fransman die er in woont. Nu is hij met zijn scooter bezig, hij is van de week toen de weg nat was onderuit gegaan, de scooter heeft behoorlijk veel valschade.

Mohammed is er niet altijd en we vragen aan de Fransman of hij aan Mohammed kan vragen of hij zwarte kit heeft voor ons. De man verwijst ons naar het dorp, naar de drogerie, daar verkopen ze erg goede kit, net voor de kleine souk. Of we een kithouder hebben, nee, die is van de week gesneuveld met de harde kit die we eerder hadden gekocht. Hij heeft er wel eentje die we mogen gebruiken. Tof.

In het dorp is er pre-markt en het is best wel druk, ook in het dorp zelf. We gaan naar de drogerie en laten het wikkel zien. Ik pak de kithouder erbij en dan wordt het wat duidelijker. Hij heeft zwarte kit, maar als we kijken is de houdbaarheidsdatum tot maart dit jaar. De man knijpt in de tube, die geeft mee, het moet kunnen volgens hem. We vragen of we het terug mogen brengen als de kit niet goed meer is, dat mag. We kopen er  een kwast, Co wil de koelkast aan de achterkant schoonmaken, dan is een kwast wel handig.

In het dorp kijken we bij de schoenenwinkels voor nieuwe babouches. Schoonzus Gerda wil ook wel die kekke schoentjes die ik in Nederland altijd aan heb. Ik heb eerst een foto gemaakt van de diverse ‘smaken’, kan ze kiezen. Het worden schoentjes nr. 4 en 5.

Mijn eigen babouches moeten voorzien worden van nieuwe zolen, ik heb er van de zomer 300km op gewandeld en de hielen waren door. We gaan naar de schoenmaker bij de brug. Zijn kleed met toebehoren ligt er wel maar zelf is hij er niet. Eerder was de schoenmaker er ook niet. Ik loop het magasin ernaast in en vraag aan de man of hij de schoentjes voor mij af wil geven. Dat wil hij wel, maar dan hoor ik Co roepen dat de schoenmaker present is. We geven de schoentjes, hij laat twee type zooltjes zien, we mogen kiezen. Doe de zwarte maar, zien er wel stevig uit. Morgen zijn ze klaar.

We kopen nog groente, fruit en vlees en fietsen weer terug naar de camping. Daar aangekomen liggen de vier poezen met z’n allen in een van de stoelen, het past allemaal maar net aan. 

Het spul komt weer in beweging en is bijzonder speels. Het is gewoon leuk om te zien. Even later ligt mama diep in dromenland. Ze hoort niets dus moet je haar voorzichtig wakker maken, anders schrikt ze zich een hoedje.

We hebben sinds gisteren een bak met water buiten staan, met een klein beetje sole er in (is een zoutoplossing van water met ongeraffineerd Keltisch zeezout), ze vinden het heerlijk.

De zon heeft veel kracht dus nemen we zelf plaats op onze stoelen, met een poes op schoot, ja ja, ze weten hun plekjes wel te vinden, er wordt heel wat af gesnord. Is prima zo, wij vinden het ook wel leuk.

Co snijdt de kit open en die is dus hard, morgen maar even terug brengen en vragen of er eentje besteld kan worden. Het moet toch een keer voor elkaar. Achteraf hadden we de kit ook ter plekke open kunnen laten snijden. Maar dat inzicht kwam pas achteraf, haha. Ach hebben we weer een reden om naar het dorp te fietsen.


Terug naar 30 november
Terug naar ‘overzicht
Naar ‘coordinaten
Naar ‘reisroute

Verder naar 2 december