2015 Groot-Brittannië 21 t/m 24 juni

Schotland-Engeland 2015  –  periode 2: 21 juni t/m 24 juni

zondag 21 juni – Ballynagassan (IER) – Enniskillen

Vandaag beginnen we met ons ‘werk’, campings controleren voor de ACSI. We beginnen aan de oostkust bij camping Kilbroney. De 2e camping ligt ruim 100km naar het westen, dus of we die gaan controleren zien we wel.

We rijden door een mooie omgeving richting camping twee, het is genieten tussen het werken door.  😉 Deze camping controleren we ook en we gaan verder naar camping nr. 3, daar komen we om 16.30uur GB tijd aan. De receptie is dicht en in het woonhuis is niemand aanwezig. We gaan eerst maar een rondje over de camping en controleren het sanitair gebouw en de recreatie ruimte. Dan bellen we met de eigenaar en die komt 10 minuten later aan. We zijn eigenlijk zo klaar want er zijn geen kampeerders om te interviewen. Dan rijden we nog naar camping nr. 4 en komen daar om 17.15uur GB tijd aan, ook deze controleren we. Er zijn gelukkig op deze camping wel gasten dus interviewen wij ze over deze camping, het is wel gezellig hier.

De eerste camping stond helemaal vol, er was de dag ervoor een show met oude auto’s, dat trok dus veel mensen. Vandaag rijden die allemaal weer weg, dan is deze camping ook weer leeg. Het seizoen is duidelijk nog niet aan de gang, ze moeten het hier hebben van juli en augustus.

Dus toch nog vier campings gedaan vandaag. We rijden verder naar camping nr. 5 en zoeken onderweg een plaatsje voor de nacht. We vinden het in Enniskillen, een redelijk grote plaats. Er is een kleine jachthaven met een boulevard met parkeerplaatsen. Er staat geen overnachtingsverbod dus we zetten de camper op zijn poten en gaan relaxen.

Als ik dit schrijf is het ondertussen 23.00uur NL tijd en de zon verdwijnt net achter de bomen, het is tenslotte vandaag 21 juni dus de langste dag. We hebben hem goed besteed, al zeg ik het zelf.

maandag 22 juni – Enniskillen – Mullaghmore

Vandaag was weer een ‘werkdag’, vier campings hebben we geinspecteerd. De 2e en 3e camping behoren tot een organisatie. Dat is wel grappig om te vertellen. In Sligo waren er in 1953 een aantal winkeliers/zakenmensen die op twee plekken grond hebben aangekocht om daar een camping te realiseren met die gedachte dat als daar toeristen kwamen kamperen dat ze dan bij hun zouden besteden. Zo gezegd, zo gedaan. De opbrengst van de beide campings minus de kosten worden besteedt aan verbeteringen in het dorp Sligo.

Ierland is onwijs groen, daarom valt er ook af en toe wat regen. Gisteren was een beetje druilerig maar vandaag is weer droog en zonnig. Wel een koude wind, de temperatuur komt niet hoger dan 17º, maar het is prima te doen.

We rijden heel wat keren de ‘grens’ over, van Ierland naar Noord-Ierland en andersom. Dat houdt in dat we de ene keer verkeersborden zien met miles en de andere keer met kilometers. In Noord-Ierland zijn het miles en betaal je met ponden en Ierland is een euroland en is de snelheid in kilometers aangegeven. Verder is de voertaal Engels of Iers, zullen ze hier zelf zeggen. Soms moet je goed je best doen om ze te kunnen verstaan, ze kunnen soms behoorlijk plat praten. Maar een ding staat vast: de Ieren zijn allemaal erg vriendelijk en erg in voor een praatje. Ook de mensen die we op de campings interviewen vertellen graag, we hebben leuke ontmoetingen.

Na de laatste camping zoeken we weer een plekje voor de nacht en vinden dat in Mullaghmore op een weggetje langs de kust, dus met uitzicht op zee en de kuststrook aan de andere kant van de baai, we zijn nu aan de westkust. Het is nu 22.15uur terwijl ik dit schrijf en de zon staat nog best wel hoog aan de hemel. Ik denk niet dat we de zonsondergang gaan zien, dan liggen we al lekker op één oor.

dinsdag 23 juni – Mullaghmore – Ballyshannon

Heerlijk geslapen hier en gisteravond toch een zonsondergang meegemaakt, om 23.29uur hebben we de zon in de zee zien zakken.  😉

Vandaag wederom een inspectiedag, op naar camping Lakeside in Ballyshannon. Een camping met een advertentie en deelname in het kortingssysteem van ACSI. Mensen met een speciale Campingcard ACSI krijgen korting op de overnachtingsprijs. Bij deze camping is dat van €29 voor €18, dat scheelt toch behoorlijk. In deze camping gaat wat meer tijd zitten dus.

Bij aankomst zegt Mungo, de eigenaar, dat-ie even geen tijd heeft. We gaan zelf eventjes rondlopen en checken en een kwartiertje later kunnen we bij hem terecht. Hij leidt ons nogmaals rond en merkt dat hij trots is op zijn camping, leuk om te zien. We worden uitgenodigd om de nacht op zijn camping door te brengen, en dat doen we graag. Ook omdat het vandaag prachtig weer is en we daar wel eventjes in willen zitten.

Aan het einde van de middag bezoeken we nog het dorpje maar dat vinden we niet veel voorstellen.

Er is een groep Duitsers neergestreken op de camping, ze doen een groepsreis door Ierland. Vanmorgen toen we aankwamen waren de Nederlandse deelnemers aan de ACSI groepsreis net weg gereden.

woensdag 24 juni – Ballyshannon – Crolly

Vanmorgen even heerlijk gedoucht op de camping, hij was flink heet zeg, maar wel lekker. We nemen afscheid van Mungo en gaan weer op pad.

Eerst naar camping Boortree in Rossnowlaghlower, er is niemand aanwezig behalve een camper met een Iers echtpaar, in ieder geval iemand om te interviewen. We bellen met de contactpersoon en even later komt haar vader het terrein oprijden, de hulptroepen zijn opgeroepen.

We inspecteren het geheel, hij moet de sleutels voor het invaliden toilet en de receptie van een geheime plek opdiepen maar alles komt goed. Het invalidetoilet/douche combinatie moeten we eerst even uitruimen om foto’s te kunnen maken, maar dat mag de pret niet drukken.

Camping 2 is Tramore beach in Rossbeg. Daar is helemaal niemand aanwezig, ook geen toercaravans of campers. De slagboom is dicht en niet omhoog te krijgen. En dat terwijl er op de deur van de receptie staat dat je een plekje kunt uitzoeken en dat er dan ‘s avonds vanzelf iemand langs komt, niet dus, geen beweging in te krijgen. Bij het bellen naar drie telefoonnummers krijg ik geen gehoor. We inspecteren de sanitaire voorzieningen en gaan maar weer op pad.

Camping 3 in in Dungloe, ook hier maar 1 camper van een Schots echtpaar, een piekfijn dametje. We vragen of we ze mogen interviewen, de man vraagt wat het betaald, ik zeg u krijgt straks een zoen op de wang, hij gaat akkoord.  😉 Ze komen hier al 15 jaar en het bevalt ze prima, ze zijn vol lof. De eigenares is 71 jaar en kan alleen stoppen als ze de camping goed kan verkopen, dan wil ze gaan reizen.

Camping 4, daar staan we nu is Sleepy hollow in Crolly, leuke naam trouwens. Het is een camping die een bezoek verzoek heeft gedaan bij de ACSI. Meestal moet je dan alles nog invullen in het inspecteurs rapport maar nu staat de route naar de camping al beschreven en ook een sfeertekst over de camping. Ik vraag hoe dat kan, heb je even wordt er gezegd, wij wel hoor, all day.

Ze hadden de camping overgedaan aan hun dochter en schoonzoon, maar die vonden het door gezinsuitbreiding te druk worden. Toen zijn ze zelf weer in het huis gaan wonen bij de camping maar ze hebben de camping gesloten. Maar omdat er mensen zijn die rond reizen met oude boeken van de ACSI en andere organisaties kwamen er toch mensen langs die graag daar wilden staan. Ze lieten de mensen toe maar vertelden dat ze eigenlijk gesloten waren. In 2012 hebben ze zich afgemeld bij de ACSI en andere organisaties. Toen de Ierse toeristenbond er lucht van kreeg dat ze toch mensen hadden staan kwamen ze poolshoogte nemen, want als dat zo was dan moesten ze een deel afdragen aan de bond. Uiteindelijk kwamen ze er samen uit en zijn ze nu weer ‘back in business’ dus wilden ze ook wel weer in de ACSI gidsen. En zo geschiedde het. Het ACSI bord hangt weer en de ACSI stickers zijn weer geplakt. Aardige mensen trouwens.

We hebben vandaag ook wel weer door mooie landschappen gereden, langs de kust heeft toch wel iets.

Op deze camping hebben ze een heel speciaal apparaat: een midges verdelger, dat zal dus inhouden dat ze hier midges hebben. En dat klopt, we blijven vandaag maar binnen in de camper. Als de zon lager komt zie je ze volop dansen in het tegenlicht. Volgens Art, de eigenaar van de camping gaan ze zelfs door een klamboe heen.

ga naar periode 3