2014 Groot-Brittannië 17 t/m 20 juni

Groot-Brittannië  –   periode 4:   17 juni – 20 juni

dinsdag 17 juni – Glendalough – Ballyfin
Vandaag gaan we als inspecteurs van de ACSI op pad. ACSI is de marktleider in Europa op het gebied van campinggidsen, de groene campinggidsen, ik denk dat elke kampeerder ze wel kent. Begin mei zijn we naar een informatiedag geweest in Andelst waar het kantoor van de ACSi is. Toen hebben we een contract getekend en eind mei hebben we een opleidingsdag gevolgd waardoor we goed voorbereid op pad konden.

De ACSI inspecteert elk jaar alle campings die in de gidsen staan, daar gaan ca. 340 inspecteurs voor op stap door heel Europa. Zo weet je dat je de dingen aantreft zoals je ze in de gidsen leest.

We komen langs een meertje, Loch Tay, ook wel het Guinness Loch genoemd. Vanwege het strandje dat doet denken aan een schuimkraag op een donker glas Guinness bier.

We starten onze carriere op camping Roundwood in het gelijknamige plaatsje, zo’n 6km van waar we overnacht hebben. We worden hartelijk ontvangen door Pauline, de eigenaresse van de camping. We hebben een rondje over de camping gelopen, het is de bedoeling dat we middels een lijst alles nalopen. Kijken of het er nog is en of er nieuwe dingen bij gekomen zijn. We kijken ook of het sanitair schoon en heel is en hoe de camping er zelf uit ziet.

Ook interviewen we twee mensen die op de camping overnachten, wat zij van de camping vinden en of het ‘s nachts rustig is en of de verlichting het doet, dat kunnen we zelf niet controleren. Het is een mooie, rustige camping.

Dan rijden we terug naar Dublin en bezoeken daar camping Camac. het ligt langs de M7, een drukke snelweg en dicht bij een vliegveld. In de beoordelingen lees ik dat de ene kampeerder er wel last van heeft maar de meeste vinden het niet storend. Ook hier ziet alles er picobello uit, het is nog geen hoogseizoen maar het is een indruk van hoe het nu is. We spreken een paar Nederlanders die met hun camperbus door Ierland reizen maar zij zijn net vanmiddag aangekomen dus kunnen we ze geen oordeel vragen. De twee mensen die we wel spreken zijn lovend over deze camping.

Bij deze camping sluiten we een advertentie af en een link/click overeenkomst. Dan komt er op de website van eurocamping een link te staan naar hun eigen site. Zo kunnen potentiële klanten gerichter kijken hoe het er aan toe gaat op de camping.

Deze camping heeft ook het predicaat van gehandicapte camping maar we meten de deuren op en die voldoen lang niet aan de eisen van 1 meter breed, ze zijn tussen de 75 en 80cm. We delen de directeur mede dat ze niet voldoen aan de eisen en dat we het niet vermelden in de gids dat ze gehandicapten kunnen ontvangen. Jammer hoor want het sanitair ziet er allemaal picobello uit. Maar als iemand in een brede rolstoel er niet in kan heeft-ie ook niets aan de faciliteiten. Het is twee jaar geleden allemaal aangebracht, de deuren zijn verbreed dan denk je, doe het dan gelijk goed.

In de camper maken we de papieren van beide campings in orde, nu zit alles nog vers in het geheugen. We moeten nl. zelf ook een beoordeling geven.

Daarna rijden we richting Port Laois waar we morgen camping Laois gaan inspecteren, het is een ‘Klein & Fijn kamperen’ camping. Dit zijn kleinere campings tot 30 toerplaatsen. Het gaat er vaak ook allemaal wat gemoedelijker aan toe. ‘s Middags rijden we dan naar Roscrea voor camping Streamstown, dat is een grotere camping. We hebben in totaal 20 campings te inspecteren.

Het is warm vandaag in Ierland, ‘s middags loopt de temperatuurmeter op tot 28° maar je hoort ons niet klagen hoor, wij houden wel van de warmte. De Ieren blijven maar tegen ons zeggen dat we ‘very lucky’ zijn dat het zulk mooi weer is.

In Port Laois slaan we bij een nieuw, groot winkelcentrum nog even wat zuivel en fruit in en we kunnen er ook eventjes internetten, de mails ophalen en beantwoorden. De supermarkt Tesco is alle dagen tot middernacht open, soms denk je wel eens, het kan te gek ook hoor.

We rijden westelijk om een overnachtingsplekje te zoeken en vinden dat achter een kerkje bij het plaatsje Ballyfin.

Coordinaten: Ballyfin, achter het kerkje, geen voorzieningen, geen kosten: N 53.052589, W 7.419484

woensdag 18 juni – Ballyfin – Carlow
Onze tweede dag als employé. We beginnen het helemaal leuk te vinden. Vannacht hebben we rustig gestaan, het was wel warm. Vanmorgen was het ook al gauw erg lekker buiten. Het wordt ook weer een warme dag, vooral de shirtjes van de ACSI die we dragen zijn erg warm. Dus zodra we klaar zijn bij een camping gaat direct het vrije tijds pak weer aan.  🙂

De eerste camping die we vanmorgen bezoeken is een kleine boerderij camping, Laois genaamd in Port Laois, met wat kleinvee voor de kindertjes. We werden allerhartelijkst ontvangen door Tina, de eigenaresse. Ze wilde graag adverteren in de ACSI gids want een andere mogelijkheid voor haar was in een boekje van Ierland en dat kost haar € 1500,00 voor een halve pagina (helft van een A5). Dat is niet te vergelijken met adverteren bij de ACSI.

Het is een leuke camping maar de weg die er langs loopt is wel erg aanwezig. ‘s Nachts is het wel rustig volgens de mensen die we enquêteren. Tina vindt het jammer dat we niet blijven staan maar we hebben ‘s middags nog een camping te bezoeken.

‘s Middags bezoeken we een camping op een zuivelboerderij. Ook daar is de gastvrouw heel hartelijk en aardig. We nemen alles door en ze wil ook graag adverteren. Daarna lopen we over de camping en bij het sanitair gebouw blijkt ook daar de deur naar de gehandicapten douche/wc te smal dus wij kunnen het niet goedkeuren. Ook deze mevrouw zit er niet mee, ze zegt dat er in al die jaren maar 1x een gehandicapte in een rolstoel geweest is. Deze ruimte wordt nu vaak als familie douche gebruikt. Ze is in ieder geval niet van plan om de deur te verbreden.

Morgen hebben we weer een camping met sanitair voor gehandicapten. Co zei al, straks gaan de campings ons nog vrezen, althans campings met gehandicapten voorzieningen. Maar ja, het is toch zo dat als iemand er niet door kan met zijn/haar rolstoel dan is die persoon teleurgesteld en de camping heeft dan een probleem. Voor de rest was alles hier goed voor elkaar: camping Streamstown in Roscrea. Ook de camping bezoekers die we een interview hebben afgenomen waren zeer tevreden.

Na dit bezoek zijn we naar het oosten gereden, terug naar de kust. Morgen gaan we drie campings bezoeken, dus dat wordt vroeg op en een drukke dag. Onderweg stoppen we ergens langs de weg om Nederland-Australië te kijken, 3-2, dus we rijden later na het eten weer erg blij verder.

Om 20uur vinden we een plekje op een grote parkeerplaats bij een school. Er staan ook een aantal schoolbusjes dus morgenochtend zullen we wel op tijd gewekt worden. Gaan we gewoon op tijd erin.

coordinaten: Carlow, parkeerplaats bij school, geen voorzieningen, geen kosten: N 52.844363, W 6.922651

donderdag 19 juni – Carlow – Glendalough
Gisteravond was het om 20uur nog 25°, vanmorgen was het maar 15°, een groot verschil. Toen we onze eerste camping gingen controleren hadden we voor het eerst sinds we in Ierland zijn een lange broek en een trui/jas aan. Maar ‘s middags werd het weer prachtig weer en ook weer lekker warm.

De eerste camping wilden we dinsdag al bezoeken maar we kregen een mailtje terug dat het haar niet zo goed uitkwam omdat er op hun boerderij een overlijdens receptie (zo wordt dat daar genoemd) werd gehouden en dan had ze teveel aan haar hoofd. Dus hebben we het verplaatst naar vandaag. Er was een stel op de camping met een tentje verder was het helemaal leeg. Het seizoen moet hier duidelijk nog op gang komen.

We lopen zelf rond en melden ons dan bij Nuala thuis. We dachten hier zo klaar te zijn maar Nuala zat op haar praatstoel. We kregen een kopje thee aangeboden en het was eigenlijk wel gezellig. Ze drinken hier wel hele sterke thee, waarschijnlijk drinken ze het daarom met melk. Het is een prachtige camping met mooi uitzicht op de heuvels en heel rustig gelegen. Camping Moat farm in Donard.

Onderweg naar de volgende camping komen we nog langs een leuke tuin, er is van alles te zien. Maar we zijn al een beetje laat voor de volgende camping dus we gaan maar snel verder.

De tweede camping van vandaag is Hidden Valley in Drumrath. Een grote camping waar veel georganiseerd wordt voor de kinderen. Het is ook al aardig druk. Er wordt net limbo gedanst, de kinderen genieten zichtbaar.

De derde camping is een aanvraag, dus daar moeten we alles noteren mits we de camping accepteren voor de ACSI en dat doen we. Daar spreken we Ieren uit Noord-Ierland, dat is wel belangrijk dat je Noord-Ierland zegt ipv Ierland.
De nieuwe camping is Valley view in Killough. Een kleine gemoedelijke camping met beperkt sanitair en aan een drukke weg. De mensen die we interviewen zijn echter helemaal lyrisch van deze camping, ze hebben er twee weken gestaan en komen er zeker terug. We rijden er pas om 19.30uur weg.

Uiteindelijk belanden we weer in Glendalough bij het bezoekerscentrum, daar is het lekker rustig. Morgen moeten we zo’n 19 km rijden om bij de volgende camping te komen.

Glendalough, parkeerplaats bij bezoekerscentrum, kraan met drinkwater, geen kosten, 135 meter hoogte: N 53.010074, W 6.321617

vrijdag 20 juni – Glendalough – Wicklow
Weer een lekker rustig nachtje gehad en we werden wakker onder een strak blauwe hemel. Vanmorgen weer lekker gedoucht en daarna de tank weer gevuld met vers drinkwater via het kraantje op de parkeerplaats, aardig van de gemeente.

We rijden naar onze eerste camping van vandaag, de 8e op de lijst: River Valley in Redcross. Het grappige aan deze camping is dat ze een apart gedeelte hebben voor alleen volwassenen, verboden gebied voor kinderen. Maar op het terrein waar wel kinderen zijn moeten de volwassenen zich aanpassen. Als je hier heen gaat en denkt tot 23uur buiten te zitten met een lekker glaasje wijn of bier dan moet je hier niet heen gaan. Het moet al vroeg rustig zijn in dit gedeelte. Er is mooi sanitair en allemaal picobello schoon.
We zien onderweg weer mooie plekjes en leuke dingen.

Op naar de tweede camping, Wolohan Silverstrand in Wicklow. We komen er aan en de coordinaten kloppen niet, het zou nog zo’n 400 meter verder zijn. Maar er staat toch echt Silverstrand Caravan park op het bord. We draaien het pad op en melden ons, in onze ACSI shirts, bij de receptie.

De man stelt zichzelf voor als Harry Webster en zegt dat we niet bij de juiste camping zijn. 400 meter verderop ligt nl. Wolohan Silverstrand camping. We willen ons omdraaien maar dan vraagt Harry wat er nodig is om toe gelaten te worden tot de ACSI. We leggen het in het kort uit en hij heeft er wel oren naar. We spreken af dat we eerst naar Wolohan Silverstrand gaan omdat we daar immers een afspraak hebben en dat we daarna terug komen.

Bij Wolohan Silverstrand lopen we een rondje over de camping en dat is zo klaar. We nemen gelijk de interviews af bij een Engelsman en een Duitser. We hebben nu negen campings bezocht en nu komen we voor het eerst een abonnee van ACSI tegen. Ze reizen campings af die de campingcard gebruiken, dus korting geven in de maanden mei-juni-september.

Dan rijden we naar de 1e camping terug en leggen het precies uit wat er allemaal komt kijken bij opname in de gids. Dat wil Harry wel, het doet me een beetje aan de reclame denken van Sunweb met ‘Harry’. Maar deze Harry is een aardige man, je moet je wel concentreren om hem te verstaan, hij heeft een Ierse tongval maar doet erg zijn best. 2,5 Uur later zijn we klaar, in een nieuwe camping gaat wel veel tijd zitten. Co heeft ondertussen foto’s gemaakt, ook van het privé-strand, zie hierboven. Dan biedt Harry aan dat we hier mogen staan, daar maken we dankbaar gebruik van, het was een enerverende dag waarin we veel gepraat hebben.

Wicklow, camping Silverstrand, alle voorzieningen aanwezig, voor ons gratis, normaal € 20,00 excl. stroom: N 52°57’22.8”, W 6°00’45.6”

ga naar periode 5

terug naar overzicht